ΠΕΡΙ FOCUS ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙ FOCUS ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χθες στην Ελευθεροτυπία, μεταξύ άλλων, έγραφα τα εξής: «Δεν έχετε ιδέα πόσοι διευθυντές ραδιοφωνικών σταθμών μου λένε κατά καιρούς για τις μετρήσεις ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ-Focus. Αρκετοί. Αναλόγως το πόσο καλά ή, πιο σωστά, πόσο χάλια πηγαίνουν οι σταθμοί τους, εκφράζουν και αμφιβολίες για την εγκυρότητα των μετρήσεων. "Αποδείξεις έχετε"; τους ρωτάω. "Όχι" απαντούν.

22 Δεκεμβρίου 2009Χθες στην Ελευθεροτυπία, μεταξύ άλλων, έγραφα τα εξής:

 «Δεν έχετε ιδέα πόσοι διευθυντές ραδιοφωνικών σταθμών μου λένε κατά καιρούς για τις μετρήσεις ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ-Focus. Αρκετοί. Αναλόγως το πόσο καλά ή, πιο σωστά, πόσο χάλια πηγαίνουν οι σταθμοί τους, εκφράζουν και αμφιβολίες για την εγκυρότητα των μετρήσεων. "Αποδείξεις έχετε"; τους ρωτάω. "Όχι" απαντούν. Μόνο υπόνοιες και υποψίες και κάτι μου είπαν να σας πω. Αντίστοιχες ενστάσεις δεν διατυπώθηκαν πάντως στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΙΙΡΑ, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής. Και δεν διατυπώθηκαν γιατί, τρόπον τινά, μετουσιώθηκαν σε κάτι άλλο. Τι; Ο Πέτρος Κωστόπουλος ως πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ έριξε στο τραπέζι την πρόταση να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόκληση ενδιαφέροντος απ΄ όποια, άλλη εταιρία, θα ήθελε να αναλάβει τις μετρήσεις. Σημειώνω πως η σύμβαση με την Focus λήγει τέλη Μαρτίου. Όχι πως είναι εύκολο να συμβεί αυτό βέβαια στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών άλλωστε δεν θέλουν να αλλάξουν εταιρία μέτρησης, επιθυμούν μόνο να λάβουν κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά τους ώστε "να μην υπάρχουν αναπάντητα κενά".
         Τα ερωτηματικά που διατυπώνονται στη ραδιοφωνική αγορά έχουν να κάνουν με τις μεγάλες διαβαθμίσεις που παρατηρούνται στις εβδομαδιαίες μετρήσεις. Η Focus μιλάει για το τυχαίο του δείγματος. Λέγεται, επίσης, πως κάποιοι ραδιοσταθμοί θα ήθελαν να εφαρμοστούν μέθοδοι του εξωτερικού σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Να λαμβάνονται υπόψιν και οι μετρήσεις του παρελθόντος οι οποίες, θα συμψηφίζονται με τις μετρήσεις του παρόντος. Να μετρούν δηλαδή το σήμερα και μετά να βγάζουν το μέσο όρο με τα νούμερα που είχαν προ ετών. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Ε, τότε, να γίνονται εκλογές (όπως αυτές του Οκτώβρη) και τα αποτελέσματα να τα συνδυάζουμε με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 (μετά τις φωτιές που κέρδισε ο Καραμανλής). Αλλά αυτό θα σήμαινε μαγείρεμα. Τα όποια φίλτρα μπαίνουν στις μετρήσεις δεν ξέρω κατά πόσο προσφέρουν στην αξιοπιστία τους».

    Πάντως, σε παλιότερη συνέντευξή της στο e-tetRadio και τον Σπύρο Σεραφείμ, η Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της FOCUS BARI A.E. έλεγε για το ζήτημα αυτό:

    «Υπάρχουν σταθμοί που αμφισβητούν ευθέως τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Προσωπικά κατανοώ αυτή την αντίδραση, αν σκεφτεί κανείς ότι έρχεται κάθε μήνα ένα «ποσοστό», ένα «νούμερο» που ουσιαστικά «βαθμολογεί» την προσπάθεια, αλλά και την εμπορικότητα/επιχειρηματική επιτυχία ενός ραδιοσταθμού. Το αστείο είναι ότι οι ίδιοι ραδιοσταθμοί επικαλούνται την έρευνά μας όταν πηγαίνουν καλά, και οι ίδιοι ακριβώς την αμφισβητούν και αγανακτούν όταν δεν πηγαίνουν καλά».
   «Εκείνοι που αφήνουν υπονοούμενα για τη μέθοδο της έρευνας είναι κυρίως εκείνοι που δεν τη γνωρίζουν. Αντίθετα, όλοι οι ραδιοσταθμοί που την παρακολουθούν συστηματικά (και όλοι έχουν τον ίδιο βαθμό δικαιώματος συμμετοχής στην παρακολούθησή της) δεν αμφισβητούν ούτε τη μεθοδολογία, ούτε και τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα από τη Focus. Βέβαια, το αστείο εδώ είναι και πάλι, ότι κάποιοι (ελάχιστοι, πλέον, ευτυχώς!) ακόμα κι αν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το πόσο άρτια είναι η μεθοδολογία και η υλοποίηση της έρευνας ακροαματικότητας, τείνουν να «σπέρνουν» αμφισβητήσεις, επειδή έτσι είμαστε στην Ελλάδα…»
 «Τι ποσοστό λάθους έχει αυτή η έρευνα; Το μέγεθος δείγματος είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Στα αποτελέσματα που εκδίδονται κάθε μήνα, το στατιστικό σφάλμα στον βασικό δείκτη (δηλαδή, στη μέση ημερήσια ακροαματικότητα των σταθμών) είναι ± 0,5%».

  Αυτά έλεγε προ μηνών η Ξένια Κούρτογλου. Επαναλαμβάνω, πως η σύμβαση της ΕΙΙΡΑ με την Focus λήγει τέλη Μαρτίου. Αυτό είναι το κομβικό σημείο της υπόθεσης. Και όπως μαθαίνω από έγκυρες πηγές, ήδη, δύο εταιρίες μετρήσεων, προετοιμάζονται. Όχι με ταχείς ρυθμούς, όχι πυρετωδώς, αλλά σίγουρα το έχουν υπόψιν τους. Το χοντρό παιχνίδι ξεκινάει από τον Γενάρη...