Πέμπτη βράδυ με Max Richter στο Τρίτο Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πέμπτη βράδυ με Max Richter στο Τρίτο Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ταυτόχρονα με το BBC και 34 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Το Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδει το έργο «Voices» (Φωνές) του Max Richter, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται τη 10η Δεκεμβρίου. Το «Voices» (Φωνές) πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Barbican Center, ύστερα από παραγγελία του περίφημου λονδρέζικου πολιτιστικού κέντρου.

Από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες προσωπικότητες στον χώρο της λόγιας μουσικής, ο γερμανικής καταγωγής Βρετανός συνθέτης άρχισε μαζί με τη συνεργάτιδά του, Yulia Mahr, να εργάζεται πάνω στο προσχέδιο του έργου αυτού τον Ιανουάριο του 2010, όταν υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων διεκδικούσαν να κλείσουν, επιτέλους, οι φυλακές του Γκουαντάναμο. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια έως ότου το «Voices» ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί στο Barbican Center. Οι απάνθρωπες φυλακές συνεχίζουν να λειτουργούν και ο Richter ενώνει και πάλι τη φωνή του μαζί με όλους όσοι διεκδικούν τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Το έργο ερμηνεύουν μέλη του Συνόλου Max Richter (3 κοντραμπάσα, 6 τσέλα, 2 βιόλες, 4 βιολιά και μια άρπα), συνοδευόμενα από 3 σοπράνο και 3 άλτο της χορωδίας Τenebrae, τον ίδιο τον συνθέτη στα πλήκτρα, τη βιολονίστα Μari Samuelsen, τη σοπράνο Grace Davidson και την ηθοποιό Sheila Atim.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, 21:30
Επιμέλεια-παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη