Βρείτε χρόνο να δείτε το «Patria» για την ΕΤΑ των Βάσκων

Βρείτε χρόνο να δείτε το «Patria» για την ΕΤΑ των Βάσκων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η νέα παραγωγή του HBO, με τίτλο «Patria» («Πατρίδα»), είναι μια ισπανική σειρά που βγήκε τον Σεπτέμβριο και δημιούργησε αίσθηση.

27 Δεκεμβρίου 2020

Είμαι μία σειρά 8 επεισοδίων του Αϊτόρ Γκαμπιλόντο, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φερνάντο Αραμπούρου. Και αναφέρεται στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ETA και πως αυτή επηρεάζει δύο οικογένειες: η μία έχει έναν νεκρό από την ΕΤΑ και η άλλη έχει ένα μέλος της οργάνωσης.

 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η μία οικογένεια είναι καθ' ολοκληρίαν υπέρ της ΕΤΑ και η άλλη κατά. Κι εδώ έγκειται το ενδιαφέρον, όχι μόνο για το «Patria» ως βιβλίο και ως σειρά αλλά και για την (κάθε) ΕΤΑ γενικότερα, είτε κάποιος τους βλέπει ως αγωνιστές της ελευθερίας είτε ως τρομοκράτες.

Η ΕΤΑ είχε ως σκοπό της στόχο την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των Βάσκων. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ τη θεωρούσαν τρομοκρατική οργάνωση, αν και αυτό δεν σημαίνει στην πραγματικότητα κάτι. Η ΕΤΑ μετρούσε εκατοντάδες δολοφονίες και απαγωγές.

H σειρά είναι εξαιρετική, υπάρχουν σκηνές που σου σφίγγεται το στομάχι, η σκηνοθεσία είναι «μουντή» και οι ερμηνείες πολύ δυνατές. Πολιτική σειρά που δημιουργεί συζητήσεις μετά.