«Για να επιτεθούν στον εκδότη χρησιμοποίησαν εμάς, τους συντάκτες»

«Για να επιτεθούν στον εκδότη χρησιμοποίησαν εμάς, τους συντάκτες»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επίθεση του in.gr στον Κώστα Βαξεβάνη και τους συντάκτες του Documento και οι απαντήσεις των τελευταίων.

15 Φεβρουαρίου 2021

Ολα ξεκίνησαν όταν το βράδυ του Σαββάτου εμφανίστηκε στο in.gr ένα κείμενο άποψης αλλά χωρίς υπογραφή (!) με τίτλο «Κώστας Βαξεβανης: Επάγγελμα… Μαρεβοδιώκτης». Είναι προφανές -από τη στιγμή που είναι ανυπόγραφο- πως αποτελεί editorial εκφράζοντας την άποψη της διεύθυνσης του site και της ιδιοκτησίας του.

«Δημοσιογραφία σημαίνει έρευνα σε πραγματικά γεγονότα. Οχι εμμονική αντιμετώπιση προσώπων και πραγμάτων. Διότι τότε καταντά μια επικίνδυνη, αν και αστεία, γραφικότητα» έγραφε κι έκανε επίθεση όχι μόνο στον Κώστα Βαξεβάνη αλλά και στους δημοσιογράφους του Documento. Ιδού, τρία παραδείγματα:

1) Οι συντάκτες του εν λόγω Δημοσιογραφικού Ομίλου «διαπιστεύονται» από τον κ. Βαξεβάνη στο παραπάνω «περίεργο» ρεπορτάζ που έχει μία και μόνο εντολή: «Φέρτε μου ό,τι έχει σχέση με τη Μαρέβα κυρίως, και με τον Μητσοτάκη στη συνέχεια».
2) Τι γίνεται, όμως, όταν οι δημοσιογράφοι πρέπει να σκαρφίζονται σκάνδαλα, πρέπει να υπογράφουν την κάθε δημοσιογραφική «παπάτζα» που πετάει ο Βαξεβάνης για να γεμίσει τις σελίδες και να προκαλέσει ντόρο;
3) Τι γίνεται όταν οι συντάκτες δέχονται κανονικό bullying προκειμένου να βρουν πάση θυσία «σκάνδαλα»; Τι γίνεται όταν αναγκάζονται να παρατήσουν κάθε άλλη δουλειά που έμαθαν και να ασχοληθούν με το «Μαρεβο-ρεπορτάζ»;

Ο ανώνυμος αρθρογράφος αποκαλεί τους συντάκτες του Documento «μαρεβο-συντάκτες στη γαλέρα του Βαξεβάνη».

 

Πώς απάντησαν οι συντάκτες του Documento

 

Η Κατερίνα Καττή καταρχάς, η καλύτερη δικαστική ρεπόρτερ (που έχει δεχτεί και αγωγή -την κέρδισε- από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του in.gr): «Δηλαδή ο ανώνυμος συντάκτης αυτής της τεράστιας... δημοσιογραφικής αποκάλυψης στ' αλήθεια πιστεύει ότι πλήττει την ομάδα έρευνας του Documento που έχει κάνει ουκ ολίγα λαμόγια να χάσουν τον ύπνο τους; Κι έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στη Δικαιοσύνη;».

Ο Νίκος Παπαδογιάννης: «Τραβάτε στο γεροδιάολο ρε πουλημένα τρωκτικά, που θα μας πιάσετε στο στόμα σας. Με βαλεντίνικη αγάπη το λέω».

Ο Βαγγέλης Τριάνης: «Την ώρα που το πάλαι ποτέ αξιόπιστο και με κύρος in.gr, επιτίθεται στους συντάκτες του Documento ότι εφευρίσκουν δήθεν σκάνδαλα κτλ. παραθέτω τα σημερινά ρεπορτάζ και περιμένω να γράψουν για τις σχέσεις Λιγνάδη με την πρωθυπουργική οικογένεια».

Ο Αντώνης Ρηγόπουλος: «Το in.gr του Μαρινάκη ξεπέρασε ένα κανονικά απαράβατο όριο: Στην απελπισμένη προσπάθειά του να υποσκάψει την εγκυρότητα των δημοσιογραφικών ερευνών του Documento, στοχοποίησε ανοιχτά τους δημοσιογράφους της εφημερίδας και των site του ομίλου μέσα από ένα ανυπόγραφο και ύποπτης προέλευσης άρθρο...
...Και αν αναρωτιέστε τον λόγο που τους έπιασε τώρα ο πόνος, την απάντηση, δεν αντέχουν, και την ξερνάνε μόνοι τους σε αυτό το κείμενο. Τι λένε λοιπόν; Ότι οι καταγγελίες που συνδέονται με γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες που με τη σειρά τους συνδέονται με κάποιο τρόπο με την κυβέρνηση και ειδικά με την πρωθυπουργική οικογένεια αφορούν... "σεξουαλικές προτιμήσεις".
Ας αφήσουμε λοιπόν όλα τα άλλα εμετικά που μας φορτώνει ο "ανώνυμος" συντάκτης. Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλο αυτό, ας είναι το εξής: Ο βιασμός, η κακοποίηση, η παιδοφιλία ΔΕΝ είναι "σεξουαλικές προτιμήσεις". Είναι εγκληματικές ενέργειες. Και είναι άθλια δουλειά το να προσπαθείς να τις ξεπλύνεις με τέτοιο τρόπο».

Ο Άγγελος Προβολισιάνος έδωσε «μία επώνυμη απάντηση στον "υπέρκομψο" καλικάντζαρο»: «Εντεταλμένους "μαρεβοσυντάκτες" και απελπισμένα δουλικά που ανέχονται τις εμμονές του εκδότη για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας αποπειράθηκε να καταστήσει τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Documento μία γραφίδα του Μαρινάκη που δεν έχει καν το ανάστημα να υπογράψει όσα του υπαγόρευσαν. Πριν περάσουμε στην ουσία, να ξεκαθαρίσουμε ότι η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη είναι δική του υπόθεση. Οι εκδότες ας τα λύσουν στην αρένα τους. Εδώ, όμως, ξεπεράστηκε ένας απαράγραπτος όρος. Για να επιτεθούν στον εκδότη χρησιμοποίησαν εμάς, τους συντάκτες. Δική μας υποχρέωση, λοιπόν, είναι η υπεράσπιση της δουλειάς και κυρίως της αξιοπρέπειάς μας. Όχι, επειδή το οφείλουμε στον καλικάντζαρο, αλλά αποτελεί χρέος στους εαυτούς και τους αναγνώστες μας...
...Για την ιστορία, πολλές φορές φτιάχνουμε λογοπαίγνια μεταξύ μας. Πότε για την υπέρκομψη, πότε για τον… καλότυχο. Αν αυτά μας είχαν αποδοθεί, θα ήταν το μόνο αληθές στο "ρεπορτάζ". Σε κάθε περίπτωση, αν ο καλικάντζαρος έχει άγχος για την ανεργία που επικρατεί στον κλάδο και πού αυτή μπορεί να οδηγήσει, ας γράψει μια αράδα για τους "αόρατους" συναδέλφους του ΒΗΜΑ FM».

Ο Θανάσης Καραμπάτσος στο newsletter του Documento: «Θα ακούσατε για τις συκοφαντίες που απευθύνονται, συλλήβδην, στην ομάδα του Documento · καταλαβαίνετε ότι είναι η αντίδραση του πληγωμένου θηρίου καθώς το πλήγμα έχει διαπεράσει το λίπος και περνά προς το κόκαλο».

Η κοινή απάντηση των αρχισυντακτών

Είτε ο στόχος ήταν οι αποκαλύψεις που συγκλονίζουν εσχάτως τον χώρο του θεάτρου και το ρεπορτάζ της εφημερίδας για σκηνοθέτη, βιαστή - παιδεραστή είτε η προσπάθεια να εμφανιστούμε μέρος του έργου «Μαρεβοπροστάτες Vs Μαρεβοδιώκτες» είτε και τα δύο, πληροφορούμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι το Documento θα συνεχίσει, παρά τον λυσσαλέο οικονομικό πόλεμο που δέχεται από το Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη, να είναι ένα από τα ελάχιστα Μέσα που ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία χωρίς να εξαιρεί κανέναν «Μωυσή», καμιά «υπέρλαμπρη», κανέναν πολιτικό, κανέναν δημόσιο λειτουργό και κανέναν ολιγάρχη. Κι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όποιον κρύβεται πίσω από ανυπόγραφα κείμενα του ΔΟΜ στην ομολογουμένως περίεργη συγκυρία που βιώνουμε.

Βαγγέλης Δεληπέτρος, διευθυντής σύνταξης Documento
Θανάσης Καραμπάτσος, αρχισυντάκτης έκδοσης
Παναγιώτης Φρούντζος, αρχισυντάκτης Docville
Δημήτρης Χατζηνικόλας, αρχισυντάκτης Πολιτικού και Διεθνών
Τζώρτζης Ρούσσος, αρχισυντάκτης Οικονομικού
Αντώνης Φουντής, αρχισυντάκτης Αθλητικού
Τάσος Μπάρλας, διευθυντής σύνταξης documentonews.gr
Aντρέας Βάγιας, αρχισυντάκτης koutipandoras.gr