Είδαμε: «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου

Είδαμε: «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαδικτυακή πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου για την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα.

17 Φεβρουαρίου 2021

Μέσα στα 75 λεπτά που διαρκεί βλέπουμε διάφορα που συνέβησαν (και συμβαίνουν) την περίοδο της πανδημίας στη χώρα μας, από τον Μάρτιο πέρυσι μέχρι και τώρα, με τον Γιώργο Αυγερόπουλο να επικεντρώνεται σε επιμέρους τομείς, τον τουρισμό, την οικονομία, τους αγρότες, την εκκλησία, τα media, τον πολιτισμό κ.ά. Κάνει και αποκαλύψεις: το κράτος καλύπτει τα χαμένα, λόγω πανδημίας, κέρδη των ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων (προσοχή, όχι τις ζημίες αλλά τα χαμένα κέρδη!). «Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν καθημερινά το βάρος των επιπτώσεων της νέας κρίσης».   

Κι ένα δίλημμα: ο Νίκος Χαρδαλιάς λέει πως δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο καθηγητής Ζακυνθινός λέει πως ο ιός ξαναμπήκε στην Ελλάδα με τον τουρισμό. Ποιον να πιστέψουμε; 

Και είναι ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε την ώρα που συμβαίνει, μια και δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με την πανδημία. Και μόλις τελειώσει κάποια στιγμή αυτή, θα αρχίσει η περιπέτεια της οικονομίας

Οι «Παρόντες» είναι μία ταινία που τάσσεται ευθέως απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Παρατηρούμε π.χ. πως σε όσα κράτη επικρατούσε περισσότερο ο νεοφιλελευθερισμός, αυτά ήταν και τα πιο ευάλωτα στον covid-19 μετρώντας τους περισσότερους θανάτους. Επίσης βλέπουμε πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήγε περίπατο», ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» έλαβε χώρα μέσα στην ΕΕ, με το κάθε κράτος να προσπαθεί να εξασφαλίσει το συμφέρον του. Ο Αυγερόπουλος παρουσιάζει ανάγλυφα πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτέλεσε την τελευταία γραμμή άμυνας ενός ολόκληρου κόσμου.

Το φιλμ το είδαν περισσότεροι από 2,5 χιλιάδες θεατές στην streaming πρεμιέρα του. 

Το παρουσίασε το iMEdD (incubator for media education and development) σε συνεργασία με το SmallPlanet του Γιώργου Αυγερόπουλου.