Δακρύβρεχτο θέατρο Μενδώνη: Με κορόιδεψε ο Λιγνάδης

Δακρύβρεχτο θέατρο Μενδώνη: Με κορόιδεψε ο Λιγνάδης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι εφημερίδες σήμερα αποδομούν την υπουργό Πολιτισμού για το θέμα Λιγνάδη.

20 Φεβρουαρίου 2021

Ούτε μία εφημερίδα δεν βρήκαμε να γράφει θετικά λόγια για τη Λίνα Μενδώνη. Κόλαφος. 

Εφημερίδα των Συντακτών
Όσο για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι απολύτως φανερό πως θέλουν να βγάλουν από πάνω τους την πολιτική ευθύνη της επιλογής Λιγνάδη στο Εθνικό. Ο,τι και να κάνουν, όμως, η αλήθεια δεν κρύβεται. Δική τους ήταν η επιλογή, δικός τους και ο άνθρωπος. Δική τους και η πολιτική ευθύνη την οποία θα αναλάβουν μέχρι κεραίας. Θέλουν δεν θέλουν.

Δημοκρατία
Όλες αυτές οι σπασμωδικές, εν τέλει, αντιδράσεις δεν απαλλάσσουν την κυρία Μενδώνη από τη δική της κολοσσιαία ευθύνη. Οφείλει να έχει τη γενναιότητα να την αναλάβει. Η «βόμβα» έσκασε στα δικά της χέρια και -ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες τυχόν προϋπήρχαν είτε διά της ανοχής είτε διά της σιωπής- δεν την τιμά η στάση που τηρεί. Σε τελική ανάλυση ο ισχυρισμός της ότι δεν γνώριζε τίποτε -ακόμη κι όταν βοούσε πια το καλλιτεχνικό και όχι μόνο σύμπαν από τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες- καταδεικνύει κι ένα στοιχείο γενικότερης ανεπάρκειας και ανικανότητας της υπουργού Πολιτισμού.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού γενικολογεί με άρθρο του στα ΝΕΑ.
Τα επαγγελματικά σωματεία θα πρέπει να δράσουν πειθαρχικά όπως ορίζει το καταστατικό τους, η Δικαιοσύνη θα παρέμβει όπου και όπως προβλέπει ο νόμος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με όποια νομοθετική πρωτοβουλία κρίνει αναγκαία και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει. Μπροστά σε αποκαλύψεις ειδεχθών πράξεων και σε καταγγελίες κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας, είναι αναγκαίο να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις, κοινωνικές προκαταλήψεις και καλλιτεχνικές διαφορές. Τότε, θα έχουμε όλοι συμβάλει πραγματικά στην εξυγίανση του χώρου και στην επούλωση των τραυμάτων.

Καθημερινή
Όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, πρέπει να δείξει έμπρακτη –όχι ρητορική– εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Πρέπει, αν μπορεί, να διευκολύνει τη δικαστική έρευνα και να ενθαρρύνει όσους έχουν στοιχεία να συνεισφέρουν. Η Δικαιοσύνη έχει και τα μέσα και την αποκλειστική δικαιοδοσία. Τα υπόλοιπα, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα –φήμες, κραυγές και αναθέματα–, είναι τουλάχιστον περιττά.

Πάσχος Μανδραβέλης
Η υπουργός Πολιτισμού βγήκε να ανακοινώσει ότι «ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος’». Πιθανότατα εννοεί ότι είναι επικίνδυνος για την καριέρα της, διότι την άλλη επικινδυνότητά του μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να την κρίνει.

Μαρία Κατσουνάκη
Η πολιτική ένταση που προκλήθηκε με αφορμή τις καταγγελίες για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κάθε άλλο παρά πλειοδοτεί υπέρ της θέσης αυτής. Ίσως γι’ αυτό και η κ. Μενδώνη, λίγη ώρα μετά, έκανε ό,τι ακριβώς αρνήθηκε: πολιτικοποίησε το θέμα… Εδώ και το ολίσθημα της υπουργού. Δεν χρειαζόταν ούτε να χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο» ούτε να πει ότι εξαπατήθηκε από την υποκριτική του δεινότητα.

Θεωρείο (Καθημερινή)
Αναφέρομαι στη συνέντευξη Τύπου της Μενδώνη που, όπως μου ανέφερε αξιόπιστη πηγή μου, έγινε κατόπιν ‘‘εντολής Μαξίμου’’. Προφανώς κρίθηκε απαραίτητο στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, και με τις καταγγελίες εναντίον Λιγνάδη να πληθαίνουν, να κοπεί κάθε γέφυρα με τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έστω και αν η Μενδώνη από υπερβάλλοντα ζήλο το έκανε με άγαρμπο τρόπο, δυσκολεύοντας τη διαχείριση του θέματος.