Ο Αθήνα 9.84 και το Κανάλι 1 90.4 τιμούν την 25η Μαρτίου

Ο Αθήνα 9.84 και το Κανάλι 1 90.4 τιμούν την 25η Μαρτίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με πολλά αφιερώματα και ειδικές εκπομπές.

23 Μαρτίου 2021

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου σχεδόν όλες οι εκπομπές των δημοτικών ραδιοφώνων της Αθήνας και του Πειραιά, θα είναι αφιερωμένες στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821. Αναλυτικά:

ΑΘΗΝΑ 9.84

ΠΕΜΠΤΗ 25/03
08.00-10.00 Γιώργος Αποστολίδης
«Ταξίδι» στα χνάρια της Επανάστασης από την Ύδρα και το Μεσολόγγι ως τα βουνά της Αρκαδίας.
Μαζί με τον Γιώργο Αποστολίδη, η Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Μαρία Παπαναστασίου ξεναγεί τους ακροατές στα κειμήλια των Αγωνιστών και ο Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», παρουσιάζει την συνεργασία δεκαπέντε Ιδρυμάτων.
Επίσης, ο καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου διερευνά την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος με την χορωδία «ΜΕΙΖΟΝ» παρουσιάζει την τρίτη άγνωστη σύνθεση του Εθνικού Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

10.00-12.00 Δομίνα Διαμαντοπούλου
Καλεσμένοι της εκπομπής είναι οι:
Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος ΚΕΦΙΜ. Παρουσιάζει τη Δημοσκόπηση «Πώς Βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821». Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές, με ποια κριτήρια, ποια η θέση των γυναικών.
Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, Συγγραφέας, πρώην στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πρώην Γ.Γ. του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για τους ήρωες του '21, μέσω των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν σε πρώτο πρόσωπο, βιωματικά για την Ελληνική Επανάσταση.
Δήμητρα Μίχου, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Μας μιλά για τη διαδικτυακή έκθεση «Για την Ελλάδα από Αγάπη!», που βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και τον επικείμενο διαδικτυακό Διαγωνισμό Κόμικς 1821.

12.00-14.00 Αλεξάνδρα Βουδούρη
Καλεσμένοι της εκπομπής είναι οι:
Γιάννης Ιωάννου, δημοσιογράφος της Καθημερινής Κύπρου. Παρουσιάζει μια ιστορική έρευνα που έχει κάνει με τα όπλα της Επανάστασης μέσω ειδικού λογαριασμού στο Τwitter με τίτλο «GreekArms 2021».
Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, μας μιλά με αφορμή την εκδήλωση «Γιατί μας ενδιαφέρει η Επανάσταση του 1821».

14.30-16.00 Αριστέα Γιάννου
Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου Ευταξία. Θα μιλήσει για το βιβλίο του με τίτλο «1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

16.00-18.00 Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Παρουσίαση του έργου «Είτε θάνατος, είτε Λευτεριά» από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, σε διασκευή του Ηλία Βενέζη, ο οποίος διαβάζει και κάποια αποσπάσματα.
Μετάδοση της μουσικής επένδυσης του Νίκου Μαμαγκάκη πάνω στο λόγο του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Ερμηνεύει ο Μάνος Κατράκης.
Στην εκπομπή θα ακουστεί ο περίφημος «Γερο-Δήμος» από την όπερα του Παύλου Καρρέρ, «Μάρκος Μπότσαρης» με τον Μιχάλη Βλαχόπουλο, σε ηχογράφηση του 1927.
Επίσης, θα παρουσιαστεί η ερμηνεία του «Ύμνου εις της Ελευθερία», του Εθνικού μας Ύμνου, του Νικόλαου Μάντζαρου και του Διονυσίου Σολωμού, με τη χορωδία «Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής» με τον Άρη Γαρουφαλή υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Το έργο ηχογραφήθηκε το 1988 και είναι η πρώτη φορά που ηχογραφείται στην αρχετυπική του μορφή.
Μαζί με άλλα παλαιότερα ή νεότερα ντοκουμέντα θα παρουσιαστεί και το δημοτικό τραγούδι «Λαγιαρνί» με τον Κωστή Νικολάου σε ηχογράφηση των αρχών του 20ου αιώνα, ο «Θάνατος του Κλέφτη» του Μανώλη Καλομοίρη σε ηχογράφηση 1925 με τον Δημήτρη Κριωνά και πολλά άλλα.

20.00-21.00 Λίλλυ Καρατζαφέρη
Έργα κλασικής μουσικής εμπνευσμένα από τους Αγώνες των Ελλήνων.

21.00-22.00 Έλενα Χατζηιωάννου
Φιλοξενεί τον Roderick Beaton, Επίτιμο Καθηγητής στην έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»-Συγγραφέας του βιβλίου «Βιογραφία ενός Σύγχρονου Έθνους».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/03
13.00-14.00 Ειδική εκπομπή
Το πρώτο από τα δέκα ωριαία αφιερώματα του Αθήνα 9.84 για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μέσα από τις δέκα εκπομπές, τίθενται επί τάπητος θέματα που συνδέουν εκείνες τις ημέρες με όσα ζούμε και βιώνουμε σήμερα.
Στις εν λόγω εκπομπές θα φιλοξενούνται ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και άνθρωποι του Πολιτισμού που φωτίζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο επιλεγμένα θέματα.
Την επιμέλεια των θεματικών αυτών εκπομπών καθώς και την επιλογή των προσκεκλημένων έχει η Σοφία Καρύμπαλη-Κυριαζή, Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλόλογος.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αποστολίδης.
Στο πρώτο ωριαίο αφιέρωμα, αυτή την Παρασκευή, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:
- Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της στην ιδεολογική προπαρασκευή του Αγώνα
- Ο Φιλελληνισμός
- Η ηθική και υλική συμβολή του Κλήρου-Η συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις
Συζητούν οι:
Σοφία Καρύμπαλη, Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και Φιλόλογος.
Ειρήνη Αρτέμη, Διδάσκει στο ΕΑΠ και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
Θανάσης Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ.
Παναγιώτα Παναρίτη, Επιμελήτρια Εκδόσεων στο Ιστορικό Μουσείο.

Από την 1η Μαρτίου και σε καθημερινή βάση (στις 10:58 και 17:58) μεταδίδονται μονόλεπτα με θεματολογία που αναδεικνύει τις ημέρες της Επανάστασης με πηγές από προφορικές μαρτυρίες, κείμενα, βιογραφίες αλλά και ιστορικές μελέτες. Μέσα από αυτές τις 200 μικρής διάρκειας εκπομπές παρουσιάζονται θέματα από το δημοτικό τραγούδι μέχρι τους Γενίτσαρους και από τους Αρβανίτες έως τα επαναστατικά κινήματα, τον Μωριά και το παιδομάζωμα.
Την επιμέλεια των ειδικών ένθετων έχει ο εκπαιδευτικός Παύλος Κουτουζής.
Τα εκφωνεί η δημοσιογράφος Άννα Μπάστα.

Ειδικά για την Πέμπτη 25 Μαρτίου, τα ιστορικά μονόλεπτα του Αθήνα 9.84 θα μεταδίδονται ανά μια ώρα, αμέσως μετά τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, από τις 8 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

Όλα τα αφιερώματα του σταθμού θα είναι διαθέσιμα και μέσα από το athina984.gr, στην ειδική ενότητα «Το 1821 αλλιώς».

-------------------------

ΚΑΝΑΛΙ 1 90.4

ΠΕΜΠΤΗ 25/03
07.00-08.00 Θοδωρής Ασβεστόπουλος
«Η τουρκοκρατία και η Ελληνική επανάσταση μέσα από το ηπειρώτικο τραγούδι». Στην εκπομπή μιλά ο ηπειρώτης ερμηνευτής Σάββας Σιάτρας.

08.00-10.00 Λία Λάππα
«200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση». Στην εκπομπή μιλούν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, και ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» και πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του δήμου Αίγινας, Μανώλης Κοττάκης.

10.00-12.00 Νίκος Παρασκευάς
Μια επετειακή εκπομπή, στην οποία μιλούν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, αλλά και ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Μιχαηλίδης, για τον Καποδίστρια.

12.00-14.00 Νίκος Μπαρδούνιας
«Η Επανάσταση του 1821 και πώς επηρέασε την σύγχρονη πολιτική σκηνή και τα κόμματα στην Ελλάδα». Καλεσμένοι θα είναι ο Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ο Γιάννης Αμανατίδης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ.

14.00-15.00 Κατερίνα Πρίφτη
«Η Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας και των Επαναστάσεων την περίοδο της δικής μας επανάστασης του 1821». Στην εκπομπή μιλά η Αθηνά Συριάτου, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

15.00-16.00 Ειδική εκπομπή
«Ο Πειραιάς του 1821 στο Κανάλι 1 90.4», με τον ιστορικό και πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, Στέφανο Μίλεση.

16.00-18.00 Παναγιώτης Φύτρας
«Το '21, οι πρωταγωνιστές του, ο Καποδίστριας και η ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης». Καλεσμένοι θα είναι οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Μίμης Ανδρουλάκης, καθώς και ο φιλόλογος Κώστας Σταμάτης.

18.00-19.00 Ειδική εκπομπή
Ο σπουδαίος ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου σε κείμενα από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Μια παραγωγή του σταθμού σε επιμέλεια του Παναγιώτη Φύτρα.

19.00-20.00 Ειδική εκπομπή
Η διευθύντρια του ιστορικού αρχείου του μουσείου της Ύδρας, αρχειονόμος και ιστορικός Ντίνα Αδαμοπούλου μας ξεναγεί στο μουσείο και αφηγείται στον Παναγιώτη φύτρα, άγνωστες λεπτομέρειες από την Δράση του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας και της Μαυρογένους στον αγώνα του 1821. Ακόμα, κάνει μια αποτίμηση της προσφοράς των γυναικών στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

20.00-21.00 Ειδική εκπομπή
«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά μέσα από παλιές εφημερίδες» με τον συγγραφέα Θωμά Σιταρά.

21.00-23.00 Νίκος Μπουρσινός
«Η Ελληνική επανάσταση μέσα από τα μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών».