Ο ΣΚΑΪ του 2006 και ο ΣΚΑΪ του 2021

Ο ΣΚΑΪ του 2006 και ο ΣΚΑΪ του 2021
Ακολουθήστε μας στο Google news

15 χρόνια σήμερα από την επιστροφή του καναλιού του Νέου Φαλήρου στη μικρή οθόνη.

01 Απριλίου 2021

Ήταν Πρωταπριλιά του 2006 όταν, αιφνιδιαστικά, στις συχνότητες του εγκαταλελειμένου και ενεχυριασμένου Seven, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το λογότυπο του ΣΚΑΪ μετά από 6,5 χρόνια. Το οποίο, κανονικά, ήταν να εμφανιστεί μέσα από το τοπικής εμβέλειας Smart, ωστόσο λίγες ημέρες πριν το επίσημο επαναλανσάρισμα ο Γιάννης Αλαφούζος ήρθε σε συμφωνία με την (τότε) Αγροτική Τράπεζα, στην οποία άνηκε ο Seven, εξασφαλίζοντας την πανελλαδική του άδεια.

Ιδού πως παρουσίασε την επαναλειτουργία του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ και τον βασικό «πυλώνα» του προγράμματός του, το ενημερωτικό portal του ΣΚΑΪ 100.3:

Επανεμφάνιση στην τηλεοπτική πραγματικότητα κάνει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ που εκπέμπει και πάλι από την 1η Απριλίου 2006. Με νέο πρόσωπο, σε νέα συχνότητα, (η εκπομπή του σήματος θα γίνεται από τον Υμηττό στη συχνότητα 49 UHF, από την Πάρνηθα στη συχνότητα 30 UHF, αλλά και δορυφορικά μέσω του Hellas Sat). Ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ θα βγει στον αέρα στις 18:30 του Σαββάτου. Στόχος του σταθμού είναι η προσφορά προγράμματος υψηλής ποιότητας και έγκυρης ενημέρωσης, με έμφαση στην παροχή πολύπλευρης γνώσης, ανοικτής πληροφόρησης, ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΚΑΪ έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οργανισμούς παραγωγής ενημερωτικών, μορφωτικών και ψυχαγωγικών σειρών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (National Geographic, ΒΒC, Discovery, Animal Planet, Freemantle).

To πρόγραμμα θα μεταδίδεται κάποιες ώρες στη διάρκεια της ημέρας, θα εμπλουτιστεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο με ειδικές παραγωγές στηριγμένες στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και με εκπομπές που παρουσιάζουν και αναλύουν θέματα της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Σε πρώτο στάδιο, το πρόγραμμα ξεκινά στις 18:30 με την προβολή ντοκιμαντέρ. Στόχος των υπευθύνων είναι να διαμορφωθούν εξειδικευμένες ζώνες. Για παράδειγμα, ο τηλεθεατής θα δίνει ραντεβού με το πολεμικό ντοκιμαντέρ, όπου θα μεταδίδονται ιστορικές σειρές της Freemantle για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή τον πόλεμο στην Κορέα.

Στις 20:30 θα μεταδίδεται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ημίωρης διάρκειας, με παρουσιάστρια την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ θα συνεχίσουν την παράδοση, το ύφος και το ήθος της ήδη επιτυχημένης παρουσίας στο ραδιοφωνικό τοπίο: ειδήσεις έγκυρες, δυναμικές, χωρίς περιττές αναλύσεις, ανούσια «παράθυρα».

Στις 21:00 ακριβώς θα μεταδίδεται ακόμα μία σειρά ντοκιμαντέρ, ενώ τη σκυτάλη της ενημέρωσης θα παίρνει κάθε βράδυ στις 22:00 από Δευτέρα έως Πέμπτη η εκπομπή «ΣΚΑΪ ΕΠΙΚΑΙΡΑ» με παρουσιαστή τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, στην οποία ο δημοσιογράφος θα σχολιάζει την επικαιρότητα συντροφιά με καλεσμένους που γνωρίζουν το θέμα. Στο πλαίσιο της εκπομπής θα μεταδίδεται και βαρόμετρο ΣΚΑΪ - VPRC, το οποίο κάθε μήνα θα καταγράφει τον παλμό της επικαιρότητας.

Το μεγάλο «χαρτί» του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ είναι η μετάδοση εκπομπών που σαρώνουν σε τηλεθέαση σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτές είναι:

Το σόου της Όπρα Γουίνφρι. Πρόκειται για τη διασημότερη σειρά που μεταδίδεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην οποία η Γουίνφρι φιλοξενεί στον καναπέ της σταρ, αλλά και απλούς πολίτες

Η ώρα του κρασιού. Από τις πλέον δημοφιλείς σειρές του καλωδιακού καναλιού Wine TV. Ειδικοί οινολόγοι ξεναγούν τους τηλεθεατές στα γνωστότερα και διασημότερα οινοποιεία του πλανήτη και αξιολογούν γνωστά κρασιά.

Τοpgear. Η διασημότερη εκπομπή του BBC για το αυτοκίνητο.

Entertainment Tonight. Δημοφιλής σειρά life style με ειδήσεις και πιπεράτα κουτσομπολιά από το Hollywood.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
ΥΜΗΤΤΟΣ - 49 UHF
ΠΑΡΝΗΘΑ - 30 UHF

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Από το δορυφόρο του Hellas Sat.

Η διαφημιστική καμπάνια του ΣΚΑΪ συνοδεύτηκε από (ευρηματικά) ραδιοφωνικά σποτ:

Σποτ 1
Σποτ 2
Σποτ 3

Στη διεύθυνση του νέου ΣΚΑΪ ήταν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, νυν βουλευτής της ΝΔ, επικεφαλής στον τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης ήταν η Λία Παρασκευά που «μετακόμισε» πρόσφατα στο Mega και ο Γιάννης Παλιούρας, στη διεύθυνση marketing ήταν η Πόπη Wallick, στην εμπορική διεύθυνση ο Βαγγέλης Σπάρταλης που σήμερα είναι στέλεχος του Real Group, στη διεύθυνση προγράμματος η Τζένη Πουπουλίδου και στην τεχνική διεύθυνση ο Νίκος Μήλλας.

Στην παρουσίαση του πρώτου δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, που βγήκε στις 18.30 εκείνης της ημέρας, ήταν η Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Πόσο, όμως, έχει αλλάξει ο ΣΚΑΪ, 15 χρόνια μετά την επαναλειτουργία του;

Παρακάτω το πρόγραμμά του σε μια από τις πρώτες ημέρες του, στις 7 Απριλίου 2006. Για περίπου 12 ώρες, από τις 6 το πρωί, έπαιζαν διάφορα μίνι ντοκιμαντέρ του BBC, ενώ στο ακριβώς και στο και μισή κάθε ώρας γινόταν σύνδεση με τον ΣΚΑΪ 100.3 για τα δελτία ειδήσεών του. Στο ολιγόωρο κανονικό του πρόγραμμα κυριαρχούσαν πάλι τα ντοκιμαντέρ, μαζί με μια ροκ μουσική ζώνη από τον Red 96.3, ο οποίος τότε άνηκε στον όμιλο ΣΚΑΪ, και αναμετάδοση του Fashion TV τις νυχτερινές ώρες.

Η πρώτη του συμμετοχή στις μετρήσεις, που αρχικά κατήγγειλε ως αναξιόπιστες (το πρώτο ρεπορτάζ που έπαιξε στο κανάλι!) έγινε περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, στο διάστημα 6-12 Αυγούστου 2007, σημειώνοντας ένα 4,8% στο σύνολο.

18.30 Red 96.3 - Music for the Masses
19.00 Ανθρώπινα λάθη
19.30 Ευαίσθητοι καρχαρίες
20.00 Δελφίνια: Οι στοχαστές του βυθού
20.30 Ειδήσεις (Κατερίνα Ακριβοπούλου)
21.00 Αφρική 1: Επιστροφή στη Σαβάνα
22.00 Οι μονομάχοι του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου
23.00 H δολοφονία του Κένεντι 1
00.00 Διάσημα ζευγάρια
00.30 Red 96.3 - Music for the Masses
02.00 Fashion TV

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, κυριαρχούν οι εμπορικές εκπομπές στο (24ωρο, φυσικά) πρόγραμμά του. Ενημέρωση το πρωί, «μεσημεριανάδικα» στη συνέχεια, ριάλιτι, σειρές και ταινίες, μαζί με πολύ λίγα (πλέον) ντοκιμαντέρ. Με αυτά τα προγράμματα όμως ο ΣΚΑΪ πρωταγωνιστεί στις μετρήσεις τηλεθέασης. Στην πιο πρόσφατη σημείωσε 16,9% όντας πρώτος στον ανταγωνισμό, με διαφορά 2,4 μονάδων από το δεύτερο κανάλι.

06.00 Σήμερα
10.00 Αταίριαστοι
11.30 Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ
12.00 Love It
14.00 Ειδήσεις (Εύα Αντωνοπούλου)
15.00 Καλό Μεσημεράκι
16.55 Δελτίο στη Νοηματική
17.00 Super Makeover (E)
18.00 House Of Fame
19.50 Ειδήσεις (Σία Κοσιώνη)
21.00 200 Χρόνια Από Την Επανάσταση του 1821
22.00 Περί Ελευθερίας: 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση
23.15 Κυνηγός
01.30 Deadly Women
02.30 House Of Fame (E)
03.45 Super Makeover (E)
04.30 Καλό Μεσημεράκι (E)

Από το e-tetRadio ευχές για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση.

Η φωτογραφία είναι από το SatLeo Forum.