Τα ρεπορτάζ για το Πρώτο Θέμα και η απάντησή του

Τα ρεπορτάζ για το Πρώτο Θέμα και η απάντησή του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αφορά τα δάνειά του και την εμπλοκή ή μη της Μαριάννας Λάτση.

02 Απριλίου 2021

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον επιχειρηματικό κόσμο, φαίνεται πως έδειξε το ενδιαφέρον του -έστω και πλαγίως- για τον ανταγωνισμό των ΜΜΕ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιάννη Κιμπουρόπουλου, αρχισυντάκτη του οικονομικού στην Εφημερίδα των Συντακτών, εταιρικό σχήμα της Μαριάννας Λάτση αγόρασε από εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων πακέτο δανειακής υποχρέωσης στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, από τις εταιρείες «Νέο Θέμα των Δημοσιογράφων Α.Ε.», «Εκδόσεις Νέο Χρήμα Α.Ε.» και «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης», που ανήκουν στον όμιλο του Πρώτου Θέματος. «Το πακέτο δανείων, ύψους 38 εκατ. ευρώ, που βάρυνε τρεις από τις εταιρείες στις οποίες έχουν μοιραστεί οι δραστηριότητες του "Πρώτου Θέματος" τιτλοποιήθηκε και με δραστικό "κούρεμα" πέρασε από την Πειραιώς σε εταιρεία διαχείρισης "κόκκινων" δανείων. Στη συνέχεια, η γενναιόδωρα κουρεμένη δανειακή απαίτηση έναντι του "Πρώτου Θέματος" πουλήθηκε -έναντι 4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- σε εταιρεία της Μαριάννας Λάτση».

 

Προηγήθηκε δημοσίευμα και από το Sofokleousin.gr: «Ως προς το ποσοστό του "κουρέματος", οι πληροφορίες είναι αντιφατικές: Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι είναι 93,5%, ενώ από την πλευρά της εταιρείας "Πρώτο Θέμα" αναφέρεται ότι η μεταβίβαση έγινε στο 33% της ονομαστικής απαίτησης», είχε γράψει«Η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Μαριάννα Λάτση και στον όμιλο της να “βάλουν πόδι” στο “Πρώτο Θέμα”,  να αποκτήσουν αρχικά  μέσο πίεσης και να έχουν “λόγο” στην εφημερίδα, με προοπτική απόκτησης  μετοχικής συμμετοχής και ελέγχου στη συνέχεια».

---) Σημειώστε πως το ΔΣ της «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική Α.Ε.» αποφάσισε πριν περίπου έναν μήνα (5 Μαρτίου) την μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 6.839.000 ευρώ με ισόποση διαγραφή ζημιών, και τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 100 στα 30 ευρώ. Οι παραπάνω εταιρείες είναι υπεύθυνες για την έκδοση του Πρώτου Θέματος, λειτουργούν τα portals protothema.gr και newmoney.gr, και ελέγχουν το 50% του Θέμα 104.6.

 

Η απάντηση του Πρώτου Θέματος δόθηκε μέσα από το site του, κάνοντας λόγο για «κακόβουλα, ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα»:

Η εταιρεία εκδόσεων «Πρώτο Θέμα Α.Ε.» έλαβε ένα δάνειο ύψους 36 εκατ ευρώ πριν από 12 χρόνια, έχει αποπληρώσει τα 22 εκατ. ευρώ και συνεχίζει την αποπληρωμή (η πιο πρόσφατη δόση τον περασμένο Οκτώβριο εν μέσω πανδημίας ύψους 2,75 εκατ. ευρώ). Όπως... μάλλον είναι γνωστό διεθνώς, ο δανειολήπτης δεν ευθύνεται για τις πωλήσεις των δανείων από τον πιστωτή του, οι οποίες πάντως γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς σε διεθνή funds που διαχειρίζονται δισ. ευρώ και φυσικά όχι σε ιδιώτες, όπως αναφέρονται στα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που εκπορεύονται από γνωστά κέντρα, τα οποία βλέπουν προς μεγάλη τους απογοήτευση το «Πρώτο Θέμα» να συνεχίζει την ανάπτυξή του.