Πάμε για περιφερειακά ραδιόφωνα αλλά και ερασιτεχνικά μικρής εμβέλειας

Πάμε για περιφερειακά ραδιόφωνα αλλά και ερασιτεχνικά μικρής εμβέλειας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ετοιμάζεται η πρόταση από την «Ομάδα Εργασίας για επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς».

12 Οκτωβρίου 2021

Ως γνωστόν η Ομάδα Εργασίας για τη ραδιοφωνία στήθηκε σύμφωνα με την απόφαση 1471/25.6.2021 της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τις εντολές του (τότε) αρμόδιου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου και έχει κάνει έως τώρα, λίγο πριν καταθέσει τις προτάσεις της, έξι δίωρες συνεδριάσεις. Δεν τις λες και πολλές αλλά τέλος πάντων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν, μεταξύ άλλων, τα ραδιόφωνα να μπορούν να ακούγονται κι επισήμως σε περισσότερους από έναν νομούς (μέχρι σήμερα μπορούν να ακούγονται μόνο σε έναν νομό), ζητώντας να επιτραπεί σε ραδιόφωνα να γίνουν περιφερειακά. Πιστεύουν από τη συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας πως θα ευνοηθεί έτσι «η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχημάτων που θα είναι σε θέση να καλύψουν γεωγραφικές περιοχές μεγαλύτερες του ενός νομού που δεν θα υπερβαίνουν όμως τα όρια της Περιφέρειας, έχοντας ταυτόχρονα πιο σοβαρές προγραμματικές και οικονομικές υποχρεώσεις». Αποκλείουν πάντως τη πιθανότητα να στηθεί ένας ραδιοσταθμός εθνικής εμβέλειας λόγω έλλειψης συχνοτήτων.

Χωρίς να είναι οριστικό, προτείνουν να φτιαχτούν οι εξής κατηγορίες ραδιοσταθμών ανάλογα με την εμβέλεια:

---) Τοπικοί που θα εκπέμπουν από μόνο ένα κέντρο εκπομπής.
---) Υπερτοπικοί που θα εκπέμπουν από δύο γειτονικά κέντρα εκπομπής, προφανώς για νομούς με μεγάλο πληθυσμό όπως η Αττική.
---) Περιφερειακοί που θα εκπέμπουν από τουλάχιστον τρία γειτονικά κέντρα εκπομπής ώστε να καλύπτουν μέρος τουλάχιστον δύο νομών (ζητά μάλιστα η Ομάδα Εργασίας η συγκεκριμένη κατηγορία να αφορά μόνο ενημερωτικούς σταθμούς, άγνωστο γιατί)
---) Μικροτοπικοί που θα εκπέμπουν από μία κεραία με περιορισμένη εμβέλεια (αφορά  ερασιτεχνικούς και κοινωνικούς σταθμούς).