Τα άκουσαν για τα γερά οι Ράδιο Αρβύλα με την ανόητη σάτιρα για την ποίηση

Τα άκουσαν για τα γερά οι Ράδιο Αρβύλα με την ανόητη σάτιρα για την ποίηση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σάλος.

10 Δεκεμβρίου 2023

Η εκπομπή διακωμώδησε σε απόσπασμαά της την απαγγελία του ποιήματος «Σκούπισμα» του Ρον Πάτζετ, από τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου. Και τη διακωμώδησε με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και την απάντηση του ίδιου του Αλισάνογλου.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Διαβάστε καταρχάς την απάντηση του Γιώργου Αλισάνογλου

Απάντησή μου στο κωμικό-σκωπτικό-σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στην χθεσινή εκπομπή των «Ράδιο Αρβύλα» ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης «νουμερολογίας» τους.
Μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του «εναλλακτικού» προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε -μεταξύ άλλων-, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια την λειτουργία της ποίησης.
Το ποίημα «Σκούπισμα» που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ.
Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία Paterson (2016) του Τζάρμους.
Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους.
Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή «ιού».
Φιλιά στα «μούτρα»
Γιώργος Αλισάνογλου

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ K. Μάλαμα

«Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση.Το σατιρικό “υποτίθεται” βίντεο των “Ράδιο Αρβύλα” που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρόν Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει “προϊόντα” κατηγορίας “trash tv”, όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής “χαβαλές” θίγει τον πολιτισμό συνολικότερα».

 Η επικοινωνιολόγος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Όταν βλέπετε ανθρώπους να κοροϊδεύουν τη διανόηση, την ποίηση, τη σύγχρονη τέχνη, να θυμάστε πάντα το διάσημο κείμενο του Ουμπέρτο Εκο «14 τρόποι να ξεχωρίζεις ένα φασίστα».
Μπορείς να κάνεις σάτιρα χωρίς να γίνεσαι φασίστας. Έτσι κι αλλιώς βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να είναι σάτιρα, δεν κάνεις σάτιρα βάζοντας ένα πρόσωπο που δεν έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα και την ίδια επικοινωνιακή εμβέλεια με σένα στη μέση για να το χλευάσεις αλλά οι Ράδιο Αρβύλα είτε δεν ξέρουν να κάνουν σάτιρα είτε είναι φασίστες. Σηκώστε το δάχτυλο και δείξτε τους.

Η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη

Κάτι κουρασμένα παλικάρια, με μπαγιάτικα αστεία, τα έβαλαν με την ποίηση κι έκαναν καζούρα σ’ έναν νέο ποιητή. Δεν γελάμε. Τους λυπόμαστε. Είναι θλιβερό να προσπαθείς να βγάλεις το παντεσπάνι σου με γερασμένο χιούμορ (ο θεός να το κάνει)

Η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη

Το πρόβλημα με τους ράδιο Αρβύλα και τους ομοίους τους είναι πως έχουν κάνει δημοφιλές ένα χιούμορ που κάποτε αφορούσε μόνο μια μειοψηφία χοντρόπετσων. Εκβιάζουν το γέλιο με ένα ψεύτοχαϊλίκι που προκαλεί κατάθλιψη σε ανθρώπους που έχουν όντως υψηλή αίσθηση χιούμορ. Θέλω να πω με αυτό πως ο Γιώργος Αλισάνογλου δεν πέφτει στα μάτια μας επειδή αποφάσισαν να τον διαπομπεύσουν, ούτε η ποίηση απαξιώνεται επειδή δυο τρεις από τη γαλαρία δεν καταλαβαίνουν γρι και δεν αισθάνονται τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι οι ίδιοι μας προκάλεσαν για άλλη μια φορά αηδία. Η αλληλεγγύη μας είναι αυτονόητη
Καμιά υψηλή τηλεθέαση δεν θα μας πείσει πως ο κόσμος μας έπαψε να είναι ποιητικός. Η ποίηση που φτύνουν μας λυτρώνει γράφω στο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

 Ο σκιτσογράφος Σπύρος Δερβενιώτης