Πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.» για επιδότηση των σημείων πώλησης εφημερίδων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, κιόσκια κ.ά.)

Πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.» για επιδότηση των σημείων πώλησης εφημερίδων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, κιόσκια κ.ά.)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κρατική επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να αποκτήσουν κίνητρα.

05 Φεβρουαρίου 2024

Με επιστολή που έχει αποστείλει σε όλες τις Ενώσεις του Τύπου (εργαζομένων, ιδιοκτητών, επαγγελματιών) η «Εφημερίδα των Συντακτών», τις καλεί να αναλάβουν θεσμική πρωτοβουλία διαλόγου και επεξεργασίας συγκεκριμένων προτάσεων προς την πολιτεία να επιδοτήσει την πρόσβαση των πολιτών στον έγχαρτο Τύπο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η επιστολή της «Εφ.Συν.» προς τις Ενώσεις του Τύπου (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, ιδιοκτητών, διανομέων, πρακτόρων, εφημεριδοπωλών κ.ά.) εστάλη στις 31/1/2024 και περιέχει, μεταξύ άλλων, και τις προτάσεις της.

● Τις καλούμε να επεξεργαστούν ένα κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση να επιδοτηθεί σημαντικά και συστηματικά η ανάπτυξη και ανάκτηση σημείων πώλησης εφημερίδων και περιοδικών, ιδιαίτερα σε περιοχές από τις οποίες απουσιάζουν εντελώς ή είναι ελάχιστα και διεσπαρμένα σε τεράστιες αποστάσεις, ακόμη και 100 χιλιόμετρα μακριά από χωριά και κωμοπόλεις με πολλούς κατοίκους.

● Η επιδότηση δεν πρέπει να έχει τόσο τη μορφή εσόδου προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις ή το πρακτορείο διανομής όσο κυρίως τη μορφή κινήτρου προς μικρές επιχειρήσεις (μίνι μάρκετ, περίπτερα, κιόσκια κ.ά.) να βάλουν τα έντυπα στα ράφια και στις προθήκες τους. Και να συναρτηθεί με αυστηρές προϋποθέσεις για την ανάρτηση του Τύπου, τη σωστή και έγκαιρη αποστολή κυκλοφοριακών στοιχείων κ.λπ.

● Να απαιτήσουν την πραγματική και όχι προσχηματική εφαρμογή της δυνατότητας πώλησης εφημερίδων στα σούπερ μάρκετ, που κατά τεκμήριο διαθέτουν το πιο ευρύ δίκτυο καταστημάτων εγγύτερα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

● Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την επιδότηση μέρους του κόστους ταχυδρομικής αποστολής των εφημερίδων σε συνδρομητές που προτιμούν ακόμη την έντυπη από την ψηφιακή μορφή τους.