Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Δήμου Μούτση

Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Δήμου Μούτση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τετάρτη και Πέμπτη.

06 Μαρτίου 2024

Η ΕΡΤ2 για να τιμήσει τον Δήμο Μούτση, μεταδίδει σε επανάληψη δύο εκπομπές που ήταν αφιερωμένες στον σπουδαίο συνθέτη και τραγουδοποιό.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/3, στις 19:00 (και σε επανάληψη, στη 01:00)

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ: «Δήμος Μούτσης»

Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του ’60, ο Δήμος Μούτσης, ήταν ο καλεσμένος της Εύης Κυριακοπούλου στην εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού». Ο δημιουργός της «Ελευσίνας», του «Αύριο πάλι» και του «Άγιου Φεβρουάριου» αλλά και του «Αν ο αγέρας φυσά», του «Έτσι είναι η ζωή» και του «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» και τόσων ακόμη επιτυχιών, μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
Μιλάει για ποιους τον καθόρισαν ως άνθρωπο και ως μουσικό και επισημαίνει: «Το δύσκολο δεν είναι να γράψεις ένα τραγούδι. Το δύσκολο είναι να γράψεις ένα τραγούδι που να έχει λόγο ύπαρξης».
Ακόμη, αναφέρεται στους γάμους του, καθώς και στον έρωτα που τόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε και παίζει στη ζωή του.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Εύη Κυριακοπούλου

ΠΕΜΠΤΗ 7/3, στις 23:00

ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ: «Δήμος Μούτσης»

Η εκπομπή «Αφιερώματα», παραγωγής 1984, παρουσιάζει την καλλιτεχνική διαδρομή του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Δήμου Μούτση.
Ο καλλιτέχνης μιλάει για την πρώτη του επαφή με τη μουσική και τα πρώτα τραγούδια που έδωσε στη Δήμητρα Γαλάνη και στον Μανώλη Μητσιά.
Ξεκίνησε ως μουσικός σε δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι και συνέχισε με προσωπικές, δισκογραφικές του δουλειές. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τον «Άγιο Φεβρουάριο» και τη μουσική και στιχουργική ενότητά του, την «Τετραλογία» στην οποία μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Κώστα Καρυωτάκη και Γιώργου Σεφέρη, «Φράγμα», «Ενέχυρο» και παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Παράλληλα, επισημαίνει τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα των τραγουδιών του, εκφράζει τους προβληματισμούς του για το ελληνικό τραγούδι και τις επιλογές των καλλιτεχνών, αποκαλύπτει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το μουσικό στερέωμα και να αναζητήσει μια διαφορετική ταυτότητα.
Τα επόμενά του βήματα διακρίνονται από διαφορετικά στοιχεία της ροκ, ποπ, τζαζ, λαϊκής μουσικής και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή τους σε ρυθμό και στίχο.
Ακολουθεί αναφορά στις μουσικές προτιμήσεις του, στους αγαπημένους του ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Τραγουδούν: Σωτηρία Μπέλλου, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δήμος Μούτσης, Έφη Σαρρή.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Λάγια Γιούργου