Ο ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των ΜΜΕ

Ο ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των ΜΜΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θωρακίζεται η δημοσιογραφία!

12 Μαρτίου 2024

Του Στέλιου Κούλογλου

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε το Νόμο για την Ελευθερία των ΜΜΕ

Και για μένα είναι μια σημαντική μέρα γιατί στη διάρκεια της θητείας μου, κατάφερα να είμαι χρήσιμος και να συμβάλω στην κοινή μας προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κανονισμό που θα καθορίσει τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.

Ένας κανονισμός που θα βάλει κανόνες για διαφάνεια και συγκέντρωση των ΜΜΕ, συντακτική ανεξαρτησία, προστασία των δημοσιογράφων, θα βάλει τέλος στην ασυδοσία για τις μεγάλες πλατφόρμες, θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό φορέα για τα ΜΜΕ, θα προστατεύσει τις δημοσιογραφικές πηγές . Στο τέλος της ημέρας θα φέρει αξιόπιστη ενημέρωση για τους πολίτες.

Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, σίγουρα. Αλλά θα βάλουμε σίγουρα κανόνες. Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω ότι κάποιες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η Ελληνική, επιχείρησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να μπλοκάρουν σημαντικές προβλέψεις για την προστασία των δημοσιογράφων. Φαίνεται ότι κάποιοι είναι εθισμένοι με τα spyware.

Αφιερώνουμε αυτή τη μέρα στους δημοσιογράφους που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε περήφανοι που κάναμε το καθήκον μας απέναντι στις νέες γενιές. Αυτό να έχουν υπόψη όταν θα προσέλθουν στις κάλπες του Ιουνίου οι νέοι. Και να θυμούνται ότι αν διαταραχθούν οι συσχετισμοί υπέρ της ακροδεξιάς, ούτε θα μπορούμε να φέρνουμε τέτοια νομοθεσία στο μέλλον, ούτε η Ευρώπη θα είναι αυτή που γνωρίζουν.