Μειώθηκε το ύψος προστίμων για το «Live News» του Mega

Μειώθηκε το ύψος προστίμων για το «Live News» του Mega
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιβλήθηκε, όμως, ένα ακόμη για την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου.

12 Μαρτίου 2024

Σε μείωση μιας βαριάς ποινής εναντίον του Mega, λόγω του «Live News», προχώρησε το ΕΣΡ. Πριν έναν χρόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε επιβάλλει συνολικά πρόστιμα ύψους 160 χιλιάδων ευρώ (60+60+40) στο κανάλι, για τρεις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσε η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, παρουσιάζοντας την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό. Ωστόσο με νέα του απόφαση, και έπειτα από «αίτηση θεραπείας» του Mega, το συνολικό ποσό μειώθηκε στις 75 χιλιάδες ευρώ (30+30+15).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο τηλεοπτικός σταθμός, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΣΡ, η προηγούμενη ποινή ήταν «υπερβολική, εξοντωτική, δυσανάλογη των πραγματικών περιστατικών της συγκεκριμένης υπόθεσης και μη επαρκώς αιτιολογημένη, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας», εννοώντας την βαρύτητα των παραβάσεων σε συνδυασμό με το μερίδιο τηλεθέασης του «Live News» όταν προβλήθηκαν τα επίμαχα επεισόδια, και τον γενικό μέσο όρο του Mega.

Ωστόσο, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έκανε γνωστό ότι επέβαλλε νέα ποινή στο κανάλι για την ίδια εκπομπή. Το Mega τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ για «δραματοποιημένη αναπαράσταση γεγονότος», που αφορά επεισόδιο του «Live News» που προβλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021. Αιτία ήταν ένα γράφημα της εκπομπής -με πολλά εξ αυτών να γίνονται viral στα social media- για θέμα που αφορούσε τα μέτρα κατά του Covid-19 στις εκκλησίες, λόγω του εορτασμού των Θεοφανείων, και την τότε κόντρα των ιερέων με την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι το κομμάτι από την απόφαση του ΕΣΡ που αιτιολογεί την ποινή:

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ότι, αν παραβούν το νόμο για την προστασία της δημόσιας υγείας οι ιερείς κατά την ημέρα εορτής των Θεοφανείων, προβλέπεται η τιμωρία αυτών με πρόστιμο αλλά και με σύλληψη, ο παρουσιαστής προβάλλει στην οθόνη γράφημα που αναπαριστά ιερέα εντός του χώρου ναού στους τοίχους του οποίου διακρίνονται αγιογραφίες. Ο ιερέας που φορά ιερατικά άμφια, έχει τα χέρια του μπροστά ενωμένα δίνοντας την εντύπωση πως φέρει χειροπέδες, ενώ πιο πίσω φαίνεται αστυνομικός που παρακολουθεί. Το γράφημα αποτελεί δραματοποιημένη αναπαράσταση γεγονότος καθώς με τρόπο υπερβολικό παρουσίαζε μια είδηση στα πλαίσια ενημερωτικής εκπομπής στην οποία δεν επιτρέπεται η δραματοποιημένη αναπαράσταση των γεγονότων.