Αφιέρωμα στον Rainer Werner Fassbinder από τον Θάνο Φουργιώτη

Αφιέρωμα στον Rainer Werner Fassbinder από τον Θάνο Φουργιώτη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Τρίτο Πρόγραμμα.

23 Απριλίου 2024

Στον «σκοτεινό άγγελο» του γερμανικού μεταπολεμικού κινηματογράφου, τον σκηνοθέτη που μέσα σε 14 χρόνια γύρισε 43 ταινίες (ρεκόρ μοναδικό) και που μαζί με τον Wim Wenders και τον Werner Herzog αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τον Νεο-Γερμανικό Κινηματογράφο, είναι αφιερωμένο το Intercity που μεταδίδεται την Τετάρτη 24/4/2024 στις 11 το βράδυ (και σε επανάληψη την Κυριακή 28/ 4/2024 στις 9 το βράδυ) από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το όνομά του Rainer Werner Fassbinder (1945-1982). O αντισυμβατικός δημιουργός, με την ταραχώδη ζωή, που αντιμετώπισε εσωτερικούς και εξωτερικούς δαίμονες, που ασχολήθηκε στις ταινίες του με ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, που έφυγε σε ηλικία 36 ετών και μας άφησε ένα πλούσιο, πολύχρωμο και μελοδραματικό έργο που αντέχει στο χρόνο και δεν ξεχνιέται.

Η εκπομπή στέκεται σε δυο ταινίες του που γύρισε το 1981: Lili Marleen (με πρωταγωνίστρια την παντοτινή μούσα του Hanna Schygulla) και Lola (με πρωταγωνίστρια την Barbara Sukowa).

Θα μεταδοθεί η αυθεντική μουσική που συνέθεσαν οι Peer RABEN και David AMBACH για τις εικόνες, αλλά και τα προϋπάρχοντα τραγούδια (από το θρυλικό Lili Marleen, ως το Plaisir d amour, το Capri Fischer Tango κ.α.) που ηχογραφήθηκαν εκ νέου και ενσωματώθηκαν στις ταινίες αποτελώντας βασικά συστατικά τους.

Κείμενα - Παραγωγή - Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης
Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη