Τι είναι λαϊκό τραγούδι και τι είναι το «Δεύτερο Λαϊκά» web radio;

Τι είναι λαϊκό τραγούδι και τι είναι το «Δεύτερο Λαϊκά» web radio;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένας αναγνώστης του e–tetRadio αναρωτιέται ευλόγως.

04 Ιουλίου 2024

 

Ένα mail μας έστειλε στο [email protected] ο Γεράσιμος Γαλανός, για ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Για το τι είναι λαϊκό τραγούδι. Γράφει λοιπόν ο Γεράσιμος:

Μου δημιούργησε μια απορία ένα θέμα που θέλω να μοιραστώ. Όντας λάτρης της «λαϊκής» κατά κύριο λόγο μουσικής, απορώ σε βαθμό με το internet radio της ΕΡΤ, το «Δεύτερο Λαϊκά», που ανήκει στο ERTecho.
Υπάρχουν πολλές φορές μέσα στη μέρα καθώς ακούω τον σταθμό εδώ και καιρό, που ακούγονται τραγούδια που ανήκουν στο «έντεχνο» είδος από καλλιτέχνες που δε θα έλεγε κανείς ότι ανήκουν στο λαϊκό είδος. Κάποιοι από αυτούς ο Νίκος Παπάζογλου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Σωκράτης Μάλαμας (!) κτλ.
Η απορία μου είναι πως αφού φτιάχτηκε αυτό το «θεματικό» ραδιόφωνο αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι, γιατί υπάρχουν αυτά τα τραγούδια εφόσον στα FM υπάρχει το Δεύτερο που κατά κύριο λόγο παίζει έντεχνο ρεπερτόριο; Έχω πολύ καιρό (από τότε που λανσαρίστηκε το Δεύτερο Λαϊκά) να ακούσω το Δεύτερο στα FM. Αν θυμάμαι καλά το έντεχνο είναι το βασικό είδος έναντι του λαϊκού και του ρεμπέτικου.
Διορθώστε με αν κάνω λάθος και... διαφωτίστε με.

Ρωτήσαμε διάφορους ανθρώπους του Δεύτερου Προγράμματος αλλά και της μουσικής γενικότερα για το ζήτημα που θέτει ο Γεράσιμος. «Η λαϊκότητα ενός τραγουδιού δεν συνδέεται με το μπουζούκι» μας είπε ένας γνωστός στιχουργός. «Για μένα λαϊκό τραγούδι είναι το "Σαν να μην πέρασε μια μέρα" του Γιώργου Δημητριάδη, λαϊκό είναι αυτό που έχει μεγάλη απεύθυνση». Και μας θύμισε κάτι που είχε πει η Χάρις Αλεξίου, ότι οι ράπερ είναι οι νέοι λαϊκοί δημιουργοί του καιρού μας. Ο ίδιος στιχουργός μας είπε ότι θεωρεί λαϊκό και το τραγούδι «Κάτι μου κρύβεις» του Ορφέα Περίδη. Ενώ και ο Σωκράτης Μάλαμας επιθυμούσε διακαώς να πει την «Πριγκηπέσσα» ο Βασίλης Καρράς.

Ένας άλλος μουσικός παραγωγός του Δεύτερου Προγράμματος μας είπε διάφορα πράγματα για το πως μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες επηρεάστηκαν από ξένα μουσικά ρεύματα. Ο Μανώλης Χιώτης ήταν ένας κατεξοχήν κοσμοπολίτης του λαϊκού τραγουδιού. Έζησε στην Αμερική και αφομοίωσε το μάμπο και το τσα τσα τσα. Από την πλευρά του ο Τσιτσάνης χρησιμοποιούσε βαλς ρυθμό σε κομμάτια του ενώ ο Πάνος Γαβαλάς χρησιμοποίησε λατινοαμερικάνικες ρούμπες. Και μας λέει, επίσης, ότι το τραγούδι «Τι σού 'κανα και μ' εγκατέλειψες» του Ζαμπέτα είναι (κάπως) μπόσα νόβα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ένας άλλος ραδιοφωνικός παραγωγός. «Οι δημιουργοί να ξέρετε, δεν είχαν τις αυστηρές απόψεις που έχουν πολλοίς από τους ακροατές τους», μας τόνισε.

Ο Γεράσιμος άνοιξε μεγάλο θέμα όπως καταλαβαίνετε...