Zeppelin 106.7, μετά τον Ζούλα τι;

Zeppelin 106.7, μετά τον Ζούλα τι;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έχει μέλλον το ροκ ραδιόφωνο της ΕΡΑ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Ραδιομέγαρο;

20 Σεπτεμβρίου 2024

Την περασμένη Τετάρτη η ΕΡΤ έδωσε ένα δείγμα για το πως θα πορευτούν τα τηλεοπτικά της προγράμματα, στη μετά Κωνσταντίνου Ζούλα εποχή. Αν και ο σχεδιασμός έγινε προτού εκείνος αποχωρήσει από το Ραδιομέγαρο, καθώς ο Γιάννης Παπαδόπουλος ανέλαβε καθήκοντα δύο ημέρες πριν την εκδήλωση. Πλέον, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ μένει να φανερώσει τις προθέσεις της και για τα ραδιόφωνα του φορέα. Όχι μόνο για το πρόγραμμα και τον γενικότερο χαρακτήρα τους, αλλά ακόμα και για την συνέχειά τους στον αέρα.

Ένα, λοιπόν, από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά ως προς αυτό το θέμα είναι το Zeppelin 106.7. Το ροκ ραδιόφωνο της ΕΡΑ, το οποίο συμπλήρωσε τρία χρόνια στον αέρα. Όπως είχε δηλώσει το 2021 ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, η ιδέα για τη δημιουργία του Zeppelin ήταν δική του, με τον διευθυντή των μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΑ, Φώτη Απέργη, και τον Νίκο Νικολακόπουλο να της δίνουν σάρκα και οστά.

Το ξεκίνημά του ήταν ελπιδοφόρο, καθώς η μεγάλη ποικιλία που είχε (και έχει ακόμα) το playlist του είχε συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια από το ραδιοφωνικό κοινό. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Ο Zeppelin 106.7 έμεινε σχεδόν αναξιοποίητος και στάσιμος, με την ίδια «συνταγή» και χωρίς εκπομπές. Τα μόνα που έσπαζαν, κάπως, τη μονοτονία του ήταν ορισμένα αφιερώματα του Φώτη Απέργη ανά περιόδους.

Στις ακροαματικότητες παραμένει εδώ και καιρό «κολλημένος» σε ποσοστά ανάμεσα στο 2-3%, και εκτός του γενικού Top 30. Παραπάνω μεν από ορισμένα προγράμματα της ΕΡΑ όπως το Πρώτο, το Τρίτο (κάποιες φορές) και η ΕΡΑ Σπορ (σπανιότερα), αλλά παρακάτω από όλους τους βασικούς ανταγωνιστές του. Τον Rebel 105.2 που κινείται στο 4% και πάνω, και τους Red 96.3 και Rock FM 96.9 που είναι στο 6-7%.

Ένα επίσης μεγάλο αρνητικό του εγχειρήματος είναι η συχνότητα εκπομπής του στην Αθήνα. Για την ιστορία, η 106.7 παραχωρήθηκε με υπουργική απόφαση στην ΕΡΤ για το ραδιόφωνο της Βουλής, το οποίο όμως δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, για εκπομπή από την Πάρνηθα με ισχύ έως 5 κιλοβάτ -την στιγμή που οι άλλες συχνότητες της ΕΡΤ από το ίδιο κέντρο εκπομπής έχουν όριο από 10 μέχρι 100 κιλοβάτ-. Πριν το λανσάρισμα του Zeppelin εξέπεμψαν ανά διαστήματα από εκεί το Δεύτερο Πρόγραμμα και ο Φιλία FM μέχρι το «μαύρο» του 2013, η «Δημόσια Ραδιοφωνία» και το Kosmos της ΝΕΡΙΤ, και τέλος η ΕΡΤopen.

Μην έχοντας άλλη διαθέσιμη συχνότητα για εκπομπή από τον Υμηττό όπως το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο και η ΕΡΑ Σπορ -για την περίπτωση της 107 του Kosmos σας τα έχουμε πει ΕΔΩ από τον Φεβρουάριο- η ακρόασή του από τα FM γίνεται με δυσκολία σε αρκετές περιοχές της πόλης, ειδικά στο κέντρο. Με τους τεχνικούς της ΕΡΤ να έχουν «δεμένα» τα χέρια τους, καθώς ο Zeppelin δεν μπορεί ούτε να αυξήσει πολύ την ισχύ του, ούτε να βγει από άλλο κέντρο εκπομπής στην ίδια συχνότητα -όπως έγινε προ μηνών όταν βγήκε για λίγες ημέρες από τον Υμηττό- υπό την απειλή παρεμβολών στις συχνότητες του «Ελ. Βενιζέλος».

Επομένως, ποιο θα είναι το μέλλον του Zeppelin 106.7 με τους νέους επικεφαλής της ΕΡΤ και χωρίς τον εμπνευστή του; Θα αξιοποιηθεί, με την δημιουργία προγράμματος και την επίλυση των τεχνικών του προβλημάτων; Ή θα μείνει ως έχει