Η ζωή μας όλη πριν τις 4 και μετά τις 5 του Πετρίδη

Η ζωή μας όλη πριν τις 4 και μετά τις 5 του Πετρίδη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η μέρα χωρίζεται στα δύο...

20 Σεπτεμβρίου 2024

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Κοίταζα το μπρελόκ που βλέπετε στη φωτογραφία και που το είχαμε πάρει πριν από τριάντα τόσα χρόνια οι φανατικοί ακροατές της εκπομπής του Γιάννη Πετρίδη. Αν θυμάμαι καλά η εκπομπή είχε δώσει αρκετά τέτοια μπρελόκ, εκατοντάδες, δωρεάν ως δώρο στους ακροατές.

Τον Πετρίδη (με τον Κώστα Ζουγρή, μην ξεχνάμε) τον ακούω κοντά στα 40 χρόνια, από μαθητής, μικρό παιδί. Ήμασταν μία παρέα φίλων που φεύγαμε από το παιχνίδι, πηγαίναμε σπίτι να ακούσουμε την εκπομπή στις 4, και στις 5 επιστρέφαμε πίσω. Πάντοτε, δεν χάναμε ούτε μία ώρα.

Τα χρόνια πέρασαν και μετά λόγω της δουλειάς γνωριστήκαμε και κατ' ιδίαν με τον Γιάννη. Αρχίσαμε και κάναμε και παρέα, πήγαμε μαζί άπειρα ταξίδια στο εξωτερικό για συναυλίες, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη και αλλού στην Ευρώπη - και τώρα συζητάμε ένα Βερολίνο. Κλείναμε τετραήμερα συνήθως, δύο συναυλίες σίγουρα και μία βραδιά για βόλτες και φαγητό. Κι έχει τύχει να δούμε τη μία νύχτα U2 στο Βερολίνο και καπάκι την επόμενη Bruce Springsteen στη Ρώμη. Κι έχουμε κάνει κι ένα μεγάλο 15νθήμερο ταξίδι με αυτοκίνητο στην Αμερική, ένα οδοιπορικό σε μουσικές πολιτείες. Ξεκινήσαμε από τη Νέα Υόρκη και ταξιδεύσαμε οδικώς στο Νάσβιλ (κάντρι), Μέμφις (σόουλ, Stax και Sun Studios), Αλαμπάμα (μπλουζ) και καταλήξαμε (αφού περάσαμε και από τα μέρη του Elvis) στη Νέα Ορλεάνη (τζαζ). Το μόνο που ζητήσαμε για το αυτοκίνητο ήταν να διαθέτει δορυφορικό ραδιόφωνο, τα υπόλοιπα δεν μας ενδιέφεραν - ήμασταν πέντε οι ταξιδιώτες, όλοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική.

Γίναμε φίλοι λοιπόν με τον Γιάννη αλλά η συνήθεια της ακρόασης δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο. Η μέρα συνεχίζει να κόβεται σε δύο κομμάτια, ένα πριν τις 4 κι ένα μετά τις 5.

Τον επόμενο χρόνο ο Πετρίδης κλείνει 50 χρόνια, μισό αιώνα δηλαδή, στην ίδια εκπομπή, την ίδια ώρα, στον ίδιο σταθμό. Και συνεχίζει να κάνει εξαιρετικές εκπομπές, θα τολμούσα να πω και κάποιες εξ αυτών πολύ νεανικές. Είναι η δύναμη της μουσικής θα πείτε που σε κρατάει νέο και ενεργό. Πιθανότατα.

Τον ακούω τώρα να παίζει Future Islands, η ώρα είναι 5 παρά 20...