Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντάει στον Θανάση Καρτερό

Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντάει στον Θανάση Καρτερό
Ακολουθήστε μας στο Google news

Documento και Αυγή σε ανοιχτό διάλογο

15 Οκτωβρίου 2024

 

Μία ήπιας μορφής κόντρα βλέπουμε τις τελευταίες ώρες σε Αυγή και Documento, με δύο κείμενα του Θανάση Καρτερού (πρώτα) και του Κώστα Βαξεβάνη (ως απάντηση, με σεβασμό και σε πολύ ευγενικό τόνο είναι η αλήθεια). Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και η πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη από τον Βαγγέλη Βενιζέλο για τη Novartis. Συνεργάτες του Τσίπρα διέψευσαν την είδηση.

Έγραψε ο Θανάσης Καρτερός στην Αυγή

Ένα ερώτημα πίκρας και οργής: Το Ντοκουμέντο του Κώστα Βαξεβάνη, με το γνωστό πρότερο έντιμο δημοσιογραφικό βίο, τι δουλειά και τι κίνητρα έχει για να συμμετέχει σ’ αυτό το πογκρόμ; Να φτάνει να κακοποιεί πολιτικά και ηθικά ακόμα και στενούς συνεργάτες του Τσίπρα, όπως τον Μιχάλη Καλογήρου; Τον οποίο εμφανίζει σε δημοσίευμά του περίπου ως συνένοχο του παιδοβιαστή Γεωργιάδη; Έχει σχέση αυτό το υποπροϊόν με τη δημοσιογραφία που υπηρετεί τόσα χρόνια; Κι αν το χαρακτηρίσουμε δολοφονία χαρακτήρα θα είμαστε υπερβολικοί;

(σ.σ.: Documento είναι και όχι Ντοκουμέντο)

Και η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη

Δεν θα γράψω κάτι κακό για τον Θανάση Καρτερό. Ο Θανάσης δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που σέβομαι για λόγους ιστορίας, αλλά αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. Είναι αυτός που με οδήγησε στη δημοσιογραφία, που απαίτησε όταν την κάνω να είναι αιχμηρή και ακριβοδίκαιη και που (κυρίως) υπήρξε η αόρατη δύναμη που ήταν από πάνω μου όσα χρόνια γράφω χωρίς να το ξέρει. «Τι θα έγραφε γι’ αυτό ο Θανάσης;», αναρωτιόμουν ως μαθητής που περιμένει την επιβεβαίωση του δασκάλου.
Δεν θα κρίνω λοιπόν αυτό που γράφει στο άρθρο του για το Documento και εμένα, αν και το άρθρο στο οποίο αναφέρεται έχει την υπογραφή του Άγγελου Προβολισιάνου. Ο Θανάσης Καρτερός ξέρει καλύτερα από όλους ότι δεν έχω σηκώσει ποτέ μολύβι για να λογοκρίνω δημοσιογράφο.
Ο δημοσιογράφος Άγγελος Προβολισιάνος έκανε το έγκλημα και θύμισε σε άρθρο του ότι εξαιτίας του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο συγκεκριμένος υπουργός δεν δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο Νίκος Γεωργιάδης γιατί στο μεταξύ το αδίκημά του είχε παραγραφεί αφού μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Το γεγονός αυτό (γιατί περί γεγονότος πρόκειται) το είχαμε αναφέρει και όταν είχε παραγραφεί το αδίκημα του Γεωργιάδη (ΕΔΩ). Άρα όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί σε κάποια επιχείρηση δολοφονίας του προφίλ του αλλά είναι παλιά υπόθεση.
Δεν υπάρχει καμία δολοφονία προφίλ αλλά δημοσιογραφία. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τα γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας (όπως πιστεύω ως τώρα) τότε αποτελούν και δολοφονία της πολιτικής και του προφίλ του από το στενό του περιβάλλον.
Τη δουλειά μας λοιπόν κάνουμε και για να θυμηθώ και τα λόγια του Θανάση Καρτερού: «Κωστάκη, κάθε δημοσιογράφος είναι ατίθασος κομμουνιστής χωρίς να το ξέρει γιατί τα βάζει με την εξουσία». Παραμένω λοιπόν κομμουνιστής. Και πρωτίστως με την έννοια του σεβασμού στους δασκάλους.