Με ρεπορτάζ και άρθρα που επικρίνουν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την απόφασή του.
20 Φεβρουαρίου 2025Όπως σας αναφέραμε χθες, το ΕΣΡ τιμώρησε το Mega με βαρύ πρόστιμο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ, επειδή με ρεπορτάζ που μετέδωσε και δημοσιεύματα που αναπαρήγαγε για την υπόθεση των υποκλοπών, προσέβαλε «κατ' εξακολούθηση» την προσωπικότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη. Από χθες το βράδυ τα μέσα της Alter Ego, του ομίλου που ελέγχει το «μεγάλο κανάλι», απαντούν με τον δικό τους τρόπο στην απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Το Mega έπαιξε στο χθεσινό του κεντρικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ για το πρόστιμο που του επεβλήθη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσής του, ενώ στράφηκε και εναντίον του ΕΣΡ:
Η αντίδραση του Mega, χθες, για το πρόστιμο που του καταλόγισε το ΕΣΡ (90 χιλιάδες ευρώ) για προσβολή της προσωπικότητας του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη pic.twitter.com/dD3QnBn37l
— e-tetRadio.gr (@tetRadio) February 20, 2025
Στην ίδια γραμμή και το τελευταίο editorial στο in.gr (παρακάτω), που υπογράφει ο διευθυντής των ψηφιακών μέσων της Alter Ego, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος:
Η ελευθερία του Τύπου θεωρήθηκε εξαρχής αναγκαία συνθήκη της δημοκρατίας. Θεωρήθηκε υπέρτατο αγαθό που έπρεπε να προστατεύεται, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία χωρίς πολύπλευρη ανεξάρτητη πληροφόρηση και πλήρη ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών.
Γι’ αυτόν τον λόγο και η ελευθερία του Τύπου αμφισβητείται πάντα από τους φορείς της εξουσίας, από όσους ενοχλούνται να έρχονται στο προσκήνιο άκρως προβληματικές -αν όχι παραβατικές- συμπεριφορές, από όσους επιδεικνύουν δυσανεξία στην κριτική.
Και αυτό εξηγεί γιατί γίνονται διάφορες προσπάθειες να φιμωθούν τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο, το παγκόσμιο πρόβλημα με τις αγωγές SLAPP, τις εξοντωτικές αγωγές από εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, με σκοπό τη φίμωση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων.
Και αυτή η προσπάθεια φίμωσης, αυτή η επιχείρηση λογοκρισίας, είτε εκ των υστέρων είτε προληπτικής, δεν περιορίζεται στην προσφυγή στα δικαστήρια.
Πλέον αφορά και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την πρωτοφανή απόφαση του ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο 90.000 ευρώ στο ΜEGA για τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης του σκανδάλου των υποκλοπών, ύστερα από προσφυγές σε αυτό του Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, που επιπλέον έχει κάνει και πλήθος αγωγών σε βάρος όχι μόνο του MEGA, αλλά και του in, καθώς και άλλων μέσων και πολλών δημοσιογράφων.
Και όλα αυτά από ένα ΕΣΡ που δεν έχει βγει μέσα από μια διαδικασία ευρείας συναίνεσης, όπως ήταν η κοινοβουλευτική παράδοση μέχρι τώρα, αλλά μέσα από μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, και μάλιστα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν ότι η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν επιτεύχθηκε, καθώς στην πράξη έγινε μια «δημιουργική» στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.
Η απόφαση αυτή του ΕΣΡ κινείται σε μια επικίνδυνη τροχιά για την ελευθερία του Τύπου, καθώς ουσιαστικά νομιμοποιεί ένα είδος λογοκρισίας και αμφισβητεί την ίδια την έννοια της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Γιατί εδώ έχουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή που θεωρεί ότι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, με μεγάλα ξένα μέσα να έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και χώρο σε αυτό, που έχει προκαλέσει και προκαλεί μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, που αγγίζει την καρδιά των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ποιότητα της Δημοκρατίας, ουσιαστικά δεν θα πρέπει να καλύπτεται δημοσιογραφικά παρά μόνο με τους όρους του επίσημου κυβερνητικού αφηγήματος και πρωτίστως με αποσιώπηση οποιουδήποτε εύλογου ερωτήματος ως προς τι γνώριζε και τι έπραξε σε σχέση με αυτό ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ένας άνθρωπος που είναι στην πράξη πολιτικό πρόσωπο, που είναι δημόσιο πρόσωπο, και που βρισκόταν στο κέντρο της άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας ως το δεξί χέρι του πρωθυπουργού.
Μια Ανεξάρτητη Αρχή που δεν έχει πρόβλημα να παίρνει θέση πολιτική ουσιαστικά σε αυτή την υπόθεση όταν για παράδειγμα αντιμετωπίζει ως «πραγματικό γεγονός» ότι ο κ. Δημητριάδης «παραιτήθηκε εξαιτίας του κλίματος τοξικότητας που είχε αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» (σ. 31 στην απόφαση του ΕΣΡ). Ή που παρότι αναγκάζεται να παραθέσει απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε αγωγή του κ. Δημητριάδη κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, για δημοσιεύματα που λίγο πολύ έλεγαν αυτά που ανέφερε και στη δική του κάλυψη το MEGA, μετά σπεύδει να σταθεί κυρίως στη μειοψηφούσα τοποθέτηση του Προέδρου του συγκεκριμένου δικαστηρίου που θεώρησε ότι οι εναγόμενοι ήθελαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος.
Μια Ανεξάρτητη Αρχή που θεωρεί ότι αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας:
- Το να καταγράφονται αναλυτικά οι διαδρομές του παράνομου λογισμικού Predator,
- Η παράθεση των ανακοινώσεων της Αμερικανικής κυβέρνησης και των κυρώσεων σε βάρος προσώπων που εμπλέκονται με τη διακίνηση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού,
- Η παρουσίαση και ο σχολιασμός άλλων δημοσιευμάτων για αυτή την υπόθεση, ακόμη και η προβολή πρωτοσέλιδων.
- Η διατύπωση εύλογων ερωτημάτων
- Ακόμη και η χρήση φράσεων όπως «φέρεται ότι», δηλαδή φράσεων που κάνουν σαφές ότι δεν αντιμετωπίζεται κάτι ως πλήρως εξακριβωμένο.
Μια Ανεξάρτητη Αρχή που δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρει αποφάσεις ακόμη και με οριακή πλειοψηφία, παραβλέποντας ότι αυτό στην πραγματικότητα κάνει ακόμη πιο εμφανές ότι σε αυτή την περίπτωση δεν κινήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος των πολιτών στην πλήρη και πολυφωνική ενημέρωση.
Μια Ανεξάρτητη αρχή που με αυτή την απόφαση έδειξε ότι στην πράξη θεώρησε ότι ο «άμεσος έλεγχος του Κράτους», τον οποίο εκ του νόμου ασκεί, σημαίνει τον περιορισμό της ελευθερίας της ενημέρωσης στα όρια που εξυπηρετούν την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.
Μια Ανεξάρτητη Αρχή που με τον τρόπο που κινείται πλήττει το κύρος του θεσμού των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς αντί να λειτουργεί ως εγγυητής κρίσιμων δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας, φαίνεται ότι επιλέγει να συντονίζεται με κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Και που με αυτό τον τρόπο απλώς επιτείνει το πρόβλημα της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι σε αυτό που λέμε «κράτος δικαίου» και κάνει ακόμη πιο ορατό το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών στη χώρα μας.
Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι δικαιώματα κατακτημένα κυριολεκτικά με αίμα -τι άλλο είναι ο μακρύς κατάλογος δημοσιογράφων που χάνουν παγκοσμίως τη ζωή τους κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος;- για να αφήσουμε αυτό το ΕΣΡ, με την συγκεκριμένη σύνθεση που διορίστηκε με αυτόν τον τρόπο, να τα καταργήσει.
_______________
Επιπλέον, στα σημερινά ΝΕΑ άρθρα για το πρόστιμο στο Mega έγραψαν στις στήλες τους ο Μιχάλης Μητσός και ο Δημήτρης Μανιάτης: