Η δημόσια καταγγελία του σταθμού για το «μαύρο» σε πάνω από 60 ραδιόφωνα της Αθήνας.
27 Μαρτίου 202524 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από μια εκ των πιο μελανών σελίδων στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας. Την γνωστή και ως «Ραδιοσφαγή» του 2001, όπου μέσα σε ένα βράδυ τεχνικοί του Υπουργείου Μεταφορών, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα, ανέβηκαν στα κέντρα εκπομπής και έκλεισαν πάνω από 60 σταθμούς της Αθήνας, με την μπάντα των FM της πόλης κυριολεκτικά να αδειάζει. Κατόπιν απόφασης του τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ της κυβέρνησης Σημίτη, Δημήτρη Ρέππα, όπως ανέφεραν on air σταθμοί της εποχής.
Η επίσημη αιτία ήταν οι παρεμβολές που (θα) προκαλούνταν στις ραδιοεπικοινωνίες του νεόδμητου, τότε, αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο εγκαινιάστηκε μια ημέρα αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, την ίδια περίοδο υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών της Αθήνας, από το Υπουργείο Τύπου και το ΕΣΡ. Αρχικά δόθηκαν μόνο 20 άδειες, τον Μάιο του 2001, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα και έπειτα από πλήθος προσφυγών στη δικαιοσύνη από ραδιοσταθμούς, τον Μάρτιο του 2002, δόθηκαν άλλες 15. Ενώ το 2005 θεσπίστηκε ο νόμος περί Βεβαιώσεων Νόμιμης Λειτουργίας στην Αττική, που καλύπτει τους «κομμένους» και από τις δύο αδειοδοτήσεις.
Ένας εξ αυτών που «χάθηκαν» εκείνο το βράδυ από τα FM ήταν ο Εν Λευκώ 94.4. Ο ιστορικός «εναλλακτικός» σταθμός, ο οποίος τότε άνηκε στις Τεχνικές Εκδόσεις του Κώστα Καββαθά, μέσα από ένα κείμενο που ανέβασε στο site του μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα, κάνει μια περιγραφή των γεγονότων που συνέβησαν το βράδυ της 27ης Μαρτίου 2001, αλλά και των αμέσως επόμενων. Καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, το Υπουργείο Τύπου και το ΕΣΡ για τον τρόπο με τον οποίο μοριοδότησαν τους υποψηφίους για αδειοδότηση σταθμούς.
Μαύρες σελίδες στο βιβλίο της ελεύθερης ραδιοφωνίας με κυβερνητικές υπογραφές και πρόσχημα την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από το βράδυ της Τρίτης 27 Μαρτίου, παρουσία εισαγγελέα αστυνομικών δυνάμεων και ΔΕΗ, νομιμοποιήθηκε η αυθαιρεσία, με αποτέλεσμα να σιγήσουν 62 ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Ο 94.4 Εν Λευκώ είναι ένας από τους σταθμούς που -κατά την άποψη του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ και παρά τις αντίθετες εκθέσεις και μελέτες που έχουν κατατεθεί, τόσο από ειδικευμένους τεχνικούς, αλλά και από τους χειριστές της πολιτικής αεροπορίας- «η τυχόν λειτουργία του μετά την έναρξη της λειτουργίας του νέου διεθνούς αερολιμένα στην περιοχή των Σπάτων θα παρενοχλεί τις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».
Πέρα από την γραφειοκρατία και την ακαμψία του κυβερνητικού μηχανισμού, ο 94.4 ΕΝ ΛΕΥΚΩ κατά την αρχική μοριοδότηση είχε βρεθεί στην 22 θέση της λίστας των υποψηφίων για άδεια. Κατόπιν μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες βρέθηκε ...εκτός της 28άδας.
Επειδή με την ενέργεια αυτή θεωρούμε ότι θίγονται, στο σύνολό τους, οι θεσμοί, η αξιοκρατία και το δίκαιο στη χώρα μας αλλά και η αξιοπιστία, η σοβαρότητα και η συνέπεια με την οποία επί 30 και πλέον χρόνια οι Τεχνικές Εκδόσεις αντιμετωπίζουν τους αναγνώστες και τους ακροατές, καταφύγαμε στην δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε κανένα κριτήριο επιλογής ομοιόμορφο και αντικειμενικό, διότι στην κατηγορία των 8 ραδιοφωνικών σταθμών που προκρίθηκαν για προσωρινό μεταβατικό στάδιο λειτουργία. Yπάρχουν σταθμοί που δεν έχουν καθόλου μοριοδοτηθεί καθώς και σταθμοί που δεν έχουν καν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής. Παρόλα αυτά, κρίθηκαν ως νομίμως λειτουργούντες.
Εξάλλου το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ των 28 λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών χωρίς να έχει καμία νομική κάλυψη αλλά και σχετικός νόμος που να τους παρέχει την νομοθετική εξουσιοδότηση. Στην αγωγή μας και στην προσφυγή μας αποδεικνύουμε, ότι τόσο η απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ όσο και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στερούνται οποιασδήποτε αιτιολογίας και είναι άκυρες και ανυπόστατες.
Για την ιστορία, ο Εν Λευκώ τελικά πήρε άδεια το 2002, αλλά αναγκάστηκε να «μετακομίσει» από τους 94.4 στην αρχή της μπάντας των FM, στους 87.7. Από όπου εκπέμπει μέχρι σήμερα.