Τα καλύτερα άλμπουμ του 2013 (Δημήτρης Κανελλόπουλος)

Τα καλύτερα άλμπουμ του 2013 (Δημήτρης Κανελλόπουλος)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιλέγοντας 15 συνολικά δίσκους μεταξύ των οποίων κι ένας ελληνικός. Δεν ήταν όμως η χρονιά με την πλούσια μουσική σοδειά. 

29 Δεκεμβρίου 2013

1) Daft Punk - Random Access Memories
 
Ακόμα κι όσοι δεν τοποθέτησαν το «Random Access Memories» ανάμεσα στα άλμπουμ της χρονιάς, συμφώνησαν πως το «Get Lucky» είναι το απόλυτο τραγούδι του 2013. Σπουδαίο κομμάτι. Όλος ο δίσκος όμως είναι σπουδαίος. Οι Daft Punk έχουν αυτό το μαγικό που διαθέτουν και οι Black Keys. Οι δεύτεροι σκαλίζουν θαυμάσια την ιστορία του blues και φτιάχνουν σύγχρονα διαμάντια. Οι Daft Punk το επιτυγχάνουν με την disco (η οποία, σημειωτέον, ποτέ δεν μου άρεσε ως ήχος κι ως στυλ ούτε στο ελάχιστο). Αποτίουν επίσης και φόρο τιμής στον Giorgio Moroder με ένα ευφυές τραγούδι.   
 
2) Arctic Monkeys - AM
 
Ο Alex Turner είναι ότι καλύτερο έβγαλε η Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Ιδιοφυΐα. Και οι Arctic Monkeys είναι το γκρουπ εκείνο που συνεχίζει να εκπλήσσει με την εκάστοτε δουλειά του. Ολοκληρωμένες δουλειές, με αρχή μέση και τέλος, αλλά και με τραγούδια-singles δυναμίτες. Η χαρά του dj. 
 
3) Kanye West - Yeezus
 
Στην αρχή σε ξενίζει. Είναι ένα άλμπουμ κάπως... προβληματικό. Ειδικά αν είσαι κάτοικος (και ακροατής) της από 'δω πλευράς του Ατλαντικού. Δυσνόητο, δύστροπο, περίεργο. Και σε ξενίζει ακόμα κι αν είσαι από τους φανατικούς οπαδούς του Kanye (like me). Με τα ακούσματα ξεκαθαρίζει όμως η... κατάσταση. Και νιώθεις πως περιέχει ψήγματα από τον ήχο του μέλλοντος. 
 
4) Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork
 
Οι QOTSA αποδεικνύονται, δίσκο με το δίσκο, πως είναι το πιο «στιβαρό» συγκρότημα του σύγχρονου ροκ. Αυτό με τη μεγαλύτερη ουσία αν με καταλαβαίνετε. Ανεξαρτήτως αν είναι το καλύτερο ή το χειρότερο. Βγάζουν δίσκους  ορόσημα για την εκάστοτε χρονιά. 
 
5) The Weeknd - Kiss Land
6) Arcade Fire - Reflektor 
7) Eminem - The Marshall Mathers LP 2 
8) Deafheaven - Sunbather 
9) Disclosure - Settle 
10) Savages: Silence Yourself 
11) Factory Floor - Factory Floor 
12) Justin Timberlake - The 20/20 Experience 
13) Jon Hopkins - Immunity 
14) Παύλος Παυλίδης - Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί
15) Nine Inch Nails - Hesitation Marks