«Έφυγε» ο Γιώργος Κόρος

«Έφυγε» ο Γιώργος Κόρος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο μάγος του βιολιού, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης, ο μεγάλος και ακούραστος «εργάτης» του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Κόρος, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 91 ετών.
 

08 Ιανουαρίου 2014
Βιολιστής ξακουστός με σπουδαίες επιτυχίες και στο συνθετικό του ενεργητικό, ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρογιάννους Καρυστίας. Σε ηλικία εννέα ετών έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του το όργανο που θα τον καταξίωνε στη συνείδηση του ελληνικού κοινού. Με αυτό, ταξίδεψε την Ελλάδα ολόκληρη σε μονοπάτια παραδοσιακά, γράφοντας παράλληλα και δικές του αξέχαστες επιτυχίες: Αδειανό το προσκεφάλι (στίχοι: Λάκης Τσώλης), Χαμένο κορμί (στίχοι: Χάρης Χατζάκης), Είσαι νινί ακόμα (στίχοι – μουσική: Γιώργος Κόρος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Νίντα Κανάκη), Όσοι είναι αισθηματίες (στίχοι: Δημήτρης Βαρσαμίδης) και άλλα πολλά. Το έργο του υπολογίζεται σε περισσότερες από χίλιες πρωτότυπες δημιουργίες.
 
Ο Γιώργος Κόρος αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, αλλά και μια πολιτιστική κληρονομιά ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας. Τα παιξίματά του θα συντροφεύουν τις χαρές και τις λύπες μας. Ο χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος ήχος του θα στέκει πάντοτε εμβληματικό παράδειγμα για όλους τους κατοπινούς οργανοπαίχτες του βιολιού. 
 
Κλείνοντας το παρόν σύντομο αποχαιρετιστήριο κείμενο, αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό η προσφώνηση που συνήθιζε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος στις κοινές τους εμφανίσεις: "Γεια σου Κόρο αθάνατε"