Το μουσικό ραδιόφωνο σε κίνδυνο!

Το μουσικό ραδιόφωνο σε κίνδυνο!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ραδιόφωνο πρέπει να βρει τρόπο να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Για να επιζήσει. Για να μην το ακούνε πλέον μόνο όσοι βρίσκονται στο... αυτοκίνητο. 

16 Ιανουαρίου 2014
Τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα και περιμέναμε όλοι (υπερβολή το όλοι, εντάξει) να ακούσουμε τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Το μεγάλο γεγονός της ημέρας. Συντονισμένος στο Βήμα 99.5 στην εκπομπή της Αφροδίτης Γραμμέλη και του Κοσμά Βίδου, άκουγα τον Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου) να μιλάει και αυτός για τα Όσκαρ αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή την ανακοίνωση. Την ίδια ώρα όμως στο Youtube βλέπαμε ζωντανά την ανακοίνωση, με ήχο και εικόνα. Συντονιστήκαμε εκεί, κλείσαμε για λίγο τα FM, το παρουσιάσαμε άλλωστε κι εμείς στο e-tetRadio ζωντανά. Νικητής το internet σε σχέση με το ραδιόφωνο. Πάνε οι εποχές που ακούγαμε τον Γιάννη Πετρίδη στην ΕΡΤ να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά στο ραδιομέγαρο προκειμένου να πάρει τα φαξ που έρχονταν από Αμερική με τις υποψηφιότητες. Αλλάζουν οι εποχές, το είπαμε, πρέπει να προσαρμοστεί το ραδιόφωνο σε αυτές και γρήγορα.
 
Διότι πιο μετά δεν περιμέναμε κάποια εκπομπή να μας μεταδώσει τα τραγούδια και τις μουσικές.  Μπήκαμε στο Spotify κι αν εξαιρέσεις το Her, όλα τα άλλα υποψήφια σάουντρακ ήταν εκεί να μας... περιμένουν - εδώ. Κι αν είσαι φαν της μουσικής και αποφασίσεις να εντρυφήσεις στις υποψηφιότητες, μία προς μία, ξεχνάς το ραδιόφωνο για κάποιες ώρες. Το ελληνικό σίγουρα. Χώρια που το BBC έκανε την ίδια ώρα αφιερώματα στη σειρά. Άσε δε κάποια web radios στο Hollywood που ξεσάλωναν.
 
Το εγχώριο -μουσικό- ραδιόφωνο πρέπει να προσαρμοστεί. Να εξελιχθεί. Να βρει τρόπους να προσελκύσει τον ακροατή. Να στίψουν το μυαλό τους οι υπεύθυνοι και να το κάνουν πιο ελκυστικό. Με αφιερώματα, με αντανακλαστικά, με ειδικές εκπομπές επικαιρότητας, με παραγωγούς γνώστες του αντικειμένου. Όχι με νεκρές playlist και τραγουδάκια στη σειρά. Έτσι, θα το κερδίσουν το στοίχημα.

Σκεφτείτε το λίγο. Κυριακή πρωί. Γιατί να βάλεις να ακούσεις ένα μουσικό ραδιόφωνο χωρίς παραγωγούς που παίζει με έτοιμη playlist όταν το Spotify σου έχει πρωτότυπες λίστες για όλους: από εκείνους που κοιμήθηκαν νωρίς χωρίς να βγουν μέχρι τους άλλους που γύρισαν αργά (σφυρίζω αδιάφορα, ναι) και ξύπνησαν με.. hangover.