«Το μονοπάτι της εξουσίας είναι σπαρμένο εγκλήματα…»

«Το μονοπάτι της εξουσίας είναι σπαρμένο εγκλήματα…»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βροχή το χειροκρότημα στον  “Macbeth” του Verdi, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρασκευή 17/1/2014. To e-tetRadio ήταν εκεί. Μετά την επιτυχημένη παράσταση “Rigoletto”, μία ακόμη μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής... 

20 Ιανουαρίου 2014
...άφησε το θέατρο Ολύμπια, προκειμένου να φιλοξενηθεί στη μεγαλειώδη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο λόγος για τον “Macbeth” του Verdi, που βασίζεται στο ομώνυμο Σαιξπηρικό δράμα και ανεβαίνει φέτος από την ΕΛΣ,  μαζί με το μπαλέτο, που ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης δημιούργησε για την αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, το 1865. 
 
Σήμερα ο “Macbeth”, ένα έργο που μιλά για τη φιλοδοξία και τη δίψα για εξουσία και που είναι τόσο σκοτεινό όσο οι καιροί που ζούμε, βρίσκει επάξια μια θέση στο πρόγραμμα της ΕΛΣ, σε μια παραγωγή που τα έχει όλα: την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ,  τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή κύριο Μύρωνα Μιχαηλίδη σε θέση Διευθυντή Ορχήστρας και βέβαια ένα σύνολο συντελεστών διεθνούς εμβέλειας. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Lorenzo Mariani, ενώ τις χορογραφίες ανέλαβε ο Ρενάτο Τζανέλλα, που συνεργάζεται με την ΕΛΣ από το 2011.
 
Ο “Macbeth” είναι ένα έργο... «στοιχειωμένο», γεμάτο θάνατο, προδοσία και φόβο. Η αυλαία ανοίγει και ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα αιματοβαμμένο σκηνικό, όπου κυριαρχεί το σκοτάδι. Ο Στρατηγός Macbeth και η σύζυγός του καταστρώνουν τα δολοφονικά τους σχέδια, με σκοπό την ανέλιξή τους στον θρόνο της Σκωτίας. Η παράσταση όπως την προσεγγίζει ο Mariani είναι γεμάτη σύμβολα, που παραπέμπουν στις Σαιξπηρικές καταβολές του έργου και τονίζουν τη βαθιά του σχέση με το μυθικό στοιχείο: οι (τρεις) μάγισσες (όπως οι τρεις Μοίρες) προφητεύουν στον  Macbeth ότι θα γίνει βασιλιάς- στην πραγματικότητα, απλώς, ενθαρρύνουν αυτή του την επιθυμία, που ως τότε ήταν κρυμμένη στο πίσω μέρος του μυαλού του. Στο σκηνικό επικρατεί το κόκκινο χρώμα: προμηνύει τον θάνατο και το αίμα με το οποίο θα βάψει τα χέρια του το ζεύγους Macbeth. Κυρίαρχα είναι επίσης το μαύρο και το χρυσό χρώμα, που δηλώνουν τη φιλόδοξη και αδυσώπητη φύση της Λαίδης Macbeth. Το κόκκινο και το μαύρο στέκονται στη σκηνή σαν προσωποποίηση της εξουσίας και του φόβου, της επιθυμίας και του θανάτου. Συνυπάρχουν στο σκηνικό και ταυτόχρονα ακυρώνουν το ένα το άλλο όσο η πλοκή του έργου εξελίσσεται, φτάνοντας τελικά στην πτώση του Macbeth, που χάνει τα πάντα, αφού πρώτα χάσει τη λογική και τον ύπνο του, κυνηγημένος από τα φαντάσματα των θυμάτων του. 

\"\"
 
Τα παραπάνω αποτελούν την οπτική αποτύπωση ενός μουσικού έργου αριστουργηματικών διαστάσεων και έντονης θεατρικότητας. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έργο- όχι μόνο τεχνικά αλλά πρωτίστως ερμηνευτικά. Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική δουλειά όλων των συμμετεχόντων στον θίασο, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου- με έμφαση στους Δημήτρη Τηλιακό (Macbeth), Τάσο Αποστόλου (Μπάνκο) και Δήμητρα Θεοδοσίου (Λαίδη) που φάνηκαν άξιοι των πλούσιων περγαμηνών τους. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή της χορωδίας της ΕΛΣ, που υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου συνέβαλε στην απόκοσμη ατμόσφαιρα του έργου. Τέλος, χαρακτηριστική ήταν  η παρουσία του κυρίου Μιχαηλίδη, που έμοιαζε να θέλει να αγκαλιάσει τη σκηνή καθώς διεύθυνε την ορχήστρα, που στάθηκε με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων. 
 
Οι παραστάσεις συνεχίζονται ως τις 26 Ιανουαρίου και αν κρίνω από το χειροκρότημα που έπεσε… βροχή στην πρεμιέρα, τότε μιλάμε για μία ακόμη επιτυχημένη και αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΛΣ. Η δε σύμπραξη με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί τη συνάντηση δύο θεσμών του πολιτισμού, που μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι. 
 



Χώρος: Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης:
21,22,24,25,26 Ιανουαρίου 2014/20:00
Τιμές: Φοιτητικά, Παιδικά: € 13, Ζώνη Γ: € 22, Ζώνη Β: € 40, Ζώνη Α: € 55
Διακεκριμένη Ζώνη: € 70
  
Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ 
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη – Κυριακή: 09.00–21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662100
Ηλεκτρονική προπώληση: www.megaron.gr
 
Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 
Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-18.00 & Σάββατο 10.00-14.00
κατά τις ημέρες των παραστάσεων: 
Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-20.30 
Σάββατο 10.00-14.00 & 18.00-20.30
Κυριακή 18.00-20.30 και
Ομήρου 8, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-16.00, Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333