Μάλλον κάπως… φτηνά, αν όχι τζάμπα θα δώσουν τις ψηφιακές συχνότητες

Μάλλον κάπως… φτηνά, αν όχι τζάμπα θα δώσουν τις ψηφιακές συχνότητες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μάθαμε και κάτι που αφορά τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

21 Ιανουαρίου 2014
Του Σωτήρη Μανιάτη από την Εφημερίδα των Συντακτών
 
Μετοχές που διαθέτει ο βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA Δημήτρης Κοντομηνάς κοστολογούνται (έχουν εκτιμηθεί) στο ύψος των 46 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις και των δικηγόρων του. Ένα πακέτο μετοχών ενός μόνο τηλεοπτικού σταθμού, του ALPHA, που βρίσκεται και στην τρίτη θέση από πλευράς τηλεθέασης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen Audience Measurement, υπολογίζεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία ότι αξίζει σήμερα περίπου 46 εκατ. ευρώ. 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μέσω δημοπρασίας τις συχνότητες για την ψηφιακή τηλεόραση σε έναν πάροχο δικτύου με τιμή εκκίνηση περίπου 16,4 εκατ. ευρώ για μια 15ετία. Μόνο που αυτός ο πάροχος δικτύου θα έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει 16 έως και υπερδιπλάσιους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και άλλες υπηρεσίες.
 
Αν ένα κανάλι όμως υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης αξίζει τα χρήματα που προαναφέρθηκαν, τότε -αν μη τι άλλο- κάτι δεν πάει καλά με την… αξιολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης του δημόσιου περιουσιακού στοιχείου που λέγεται ψηφιακό φάσμα και την τιμή εκκίνησης για τον πάροχο δικτύου.
Καθώς ακόμα και να διπλασιαστεί τελικά το κόστος για τον πάροχο δικτύου, τότε τα σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας (σχεδόν όλα μέτοχοι σήμερα της Digea που είναι πάροχος δικτύου) θα πρέπει να καταβάλουν ουσιαστικά όχι πάνω από περίπου 2,5 ώς και 4 εκατ. ευρώ μέσα όμως σε μια 15ετία. Δηλαδή ουσιαστικά λιγότερα από 300.000 ευρώ ετησίως!
Μάλλον κάπως… φτηνά, αν όχι τζάμπα, θα μπορούσε να πει κανείς, ετοιμάζονται κάποιοι να εκχωρήσουν ένα τόσο πολύτιμο δημόσιο αγαθό, αν υπολογιστεί ότι μέσω αυτού διακινούνται επιχειρήσεις που αξιολογούνται, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, με υπερπολλαπλάσια ποσά.