«Nα συνδυάζεται το προσωπικό πάθος με την επιχειρηματικότητα»

«Nα συνδυάζεται το προσωπικό πάθος με την επιχειρηματικότητα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, ιδιοκτήτρια του Εν Λευκώ 87.7 και του νεοσύστατου Hit 88.9 μιλάει στο e-tetRadio. Μία αποκλειστική κι εφ' όλης της ύλης (ραδιοφωνικής και μουσικής), συνέντευξη.

23 Ιανουαρίου 2014
Χωρίς περιστροφές, διότι πολλοί ρωτούν: γιατί αλλάξατε τον Freedom και τον κάνατε Hit;
Ο Hit 88.9 έρχεται να καλύψει ένα κενό στο ραδιόφωνο που, όσο αστείο και να ακούγεται, είναι οι μεγαλύτερες ξένες επιτυχίες του σήμερα. 

Και ποιο είναι το καινούργιο που θα φέρει στα FM; 
Είναι ένας σταθμός που πραγματικά σου φτιάχνει τη διάθεση με καλά ποπ και ροκ τραγούδια.
 
Γιατί  απέτυχε το project του Freedom; 
Ο Freedom συνεχίζει να υπάρχει διαδικτυακά. Στα FM όμως δεν μπορούσε να πετύχει υψηλότερες ακροαματικότητες χωρίς να αλλάξει το χαρακτήρα του προς κάτι πιο ποπ ή mainstream. Η προηγούμενη ιδιοκτησία ανέβασε τα νούμερά του πηγαίνοντας προς τις πιο ποπ ελληνικές επιτυχίες. Αν είναι να αλλοιωθεί έτσι το στιλ του, τότε καλύτερα να το κάνουμε σωστά απ’την αρχή με ένα Ηit Radio και να παραμείνει αναλλοίωτος o Freedom, υποστηρίζοντας αυτή την εναλλακτική σκηνή, σε διαδικτυακό επίπεδο. 

\"\"
 
Πόσο στενά ασχολείστε, εσείς, ως ιδιοκτήτρια δύο ραδιοφώνων, με αυτά; Εννοώ με το πρόγραμμα, το playlist, τα τραγούδια, τις εκπομπές κ.ά. Πράγματα που συνήθως δεν κάνουν ή δεν γνωρίζουν, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων...
Μπήκα σε αυτό το χώρο γιατί αγαπώ τη μουσική, την προώθησή της και τη δημιουργικότητα που περιβάλλει την κάθε μέρα σε μια τέτοια δουλειά. Αρα, ασχολούμαι πέρα από τα οικονομικά, νομικά και υπόλοιπα αναγκαία, και με όλα τα άλλα που με τράβηξαν να μπω στο χώρο: από το κάθε τραγούδι που παίζει στον αέρα των σταθμών μέχρι τους παραγωγούς του και τα events. Με όλα δηλαδή (και το χαίρομαι!)...

Στενή επομένως η σχέση σας, προσωπικά, με τη μουσική;
Δε ξέρω πόσο πιο στενή μπορεί να γίνει σε προσωπικό επίπεδο… Από το πρωί στη δουλειά για 10-12 ώρες, στη συνέχεια σπίτι ή αυτοκίνητο και συνεχίζω τα βράδια σε events που αγαπάμε και χορηγούμε… Είναι διαρκής και ασταμάτητη αυτή η σχέση.
Μια και το είπαμε: υπέρ ή κατά του playlist; 
Η σωστή ερώτηση δεν είναι «υπέρ η κατά του playlist», αλλά ποιος είναι ο στόχος του κάθε σταθμού. Πάντως, ως καινούργια στο χώρο και βλέποντας-δοκιμάζοντας-μαθαίνοντας, δεν καταλαβαίνω τη «δαιμονοποίηση» του playlist.

Δηλαδή;
Σύμφωνα με την κοινή λογική, είναι κι αυτό ένα απλό εργαλείο για την οργάνωση του προγράμματος έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και σωστή αναλογία σε ένα 24ωρο, σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα. Τώρα, το πόσο σφιχτό είναι και πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ένα playlist, αποτελεί μια άλλη συζήτηση. Αλλά, επαναλαμβάνω, όλα εξαρτώνται από τον εκάστοτε ραδιοσταθμό και τις ανάγκες του. 

Ο Εν Λευκώ 87.7 έχει playlist;
Σε αντίθεση με τον Hit, o Εν Λευκώ δεν παίζει σφιχτό rotation όπως γίνεται σε άλλα ραδιόφωνα. Και πραγματικά χαίρεσαι να το ακούς με τις ώρες. 
 
Δώστε μας το περίγραμμα της ταυτότητάς του...
Είναι ένας σταθμός που μπλέκει αγαπημένα classics με διαφορετικές εκτελέσεις τους και προτείνει συνεχώς μόνο καλή νέα μουσική. Επιπλέον, είναι πολύ ενεργός μέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτή. Με τα 5/25 live sessions τα οποία ήδη διανύουν την 6η σαιζόν. Με 37 καλλιτέχνες να έχουν περάσει από το ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του σταθμού στα 2 χρόνια που το αρχίσαμε - και χαίρομαι που και πολλοί άλλοι σταθμοί μάς ακολούθησαν στην προσπάθεια ανάδειξης νέων καλλιτεχνών στην χώρα μας. Με "Εν Λευκώ φεστιβάλ", συναυλίες, δημιουργία events στην Αθήνα. Με αποστολή ακροατών αλλά και συγκροτημάτων ή καλλιτεχνών στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

\"\"

Το σημαντικότερο απ' όλα;
Η ασταμάτητη διάθεσή μας να ανακαλύπτουμε και να προβάλουμε τη μουσική. 
 
Ένα χαρακτηριστικό λάθος που θεωρείτε πως κάνατε με τον Εν Λευκώ;
Λάθος; Λάθη θα έλεγα, πολλά και καθημερινά. Αλλά έτσι μαθαίνουμε και προχωράμε και αυτό φαίνεται πλέον και στα νούμερα, όπως και στον κόσμο που έχουμε αγγίξει. Χωρίς λάθη, πρόοδος δε θα υπήρχε. Όπως είπε και ο Εντισον όταν έψαχνε να φτιάξει τη λάμπα, «δεν απέτυχα, απλά βρήκα 10,000 τρόπους που δεν δουλεύουν». Αγαπημένο quote.

Και μία κίνηση ή απόφαση, απολύτως σωστή;
Η ίδια η εξαγορά του Εν Λευκώ. Είχα δει σε αυτόν πολλή προοπτική και βλέπω ακόμα περισσότερη και στο μέλλον.
 
Βγαίνει ξανά on air καθώς φαίνεται το Kosmos 93.6. Το θεωρείτε ένα εν δυνάμει αντίπαλο ραδιόφωνο;
Θεωρώ πως ο Kosmos έχει αγκαλιάσει κατά το παρελθόν τη λεγόμενη world σκηνή (και όχι μόνο) με εξαιρετικά αποτελέσματα για το είδος του. Αλλά ο Εν Λευκώ βρίσκεται σε μια διαφορετική μουσική πορεία και με πολύ διαφορετική προσωπικότητα. Εύχομαι καλή επιτυχία στον Kosmos 93.6 αλλά και στο Τρίτο Πρόγραμμα. 
 
Τα δύο ραδιόφωνα σάς... αρκούν; Συμπληρώθηκε το παλμαρέ; 
Μόλις λανσάραμε καινούριο σταθμό και αυτό που με νοιάζει είναι και τα δύο ραδιόφωνα να πετύχουν τους στόχους τους. Πλάνα, άλλα, δεν υπάρχουν για την ώρα.
 
Για σας τι είναι πιο σημαντικό τελικά, ένα καλό ραδιόφωνο ή ένα επιτυχημένο ραδιόφωνο; 
Πιστεύω πως είναι εφικτό να συνδυάσεις και τα δύο. Και στο ίδιο ραδιόφωνο αλλά και γενικά στο μιξ της εταιρίας σου. Σε εμάς, ο ένας σταθμός απευθύνεται σε ένα πιο niche κοινό με πλαφόν στις ακροαματικότητες αλλά όχι στη δημιουργικότητα. O άλλος πρέπει να απευθύνεται σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού και πρέπει να είναι πιο «μαζεμένος». Πάντως, αποσκοπούμε η «ποιότητα» να είναι κοινός παρονομαστής και των δύο αλλά και ολόκληρης της εταιρίας Frontstage.
 
Θα φτιάχνατε στην Frontstage ένα ραδιόφωνο με λαϊκοποπ ελληνική μουσική; 
Για την εταιρία αλλά και σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, πρέπει να συνδυάζεται το προσωπικό πάθος με την επιχειρηματικότητα. Λόγω του πρώτου, επομένως, δεν το βλέπω πολύ πιθανόν να έφτιαχνα ένα τέτοιο ραδιόφωνο.