«Το μουσικό ραδιόφωνο απειλήθηκε άμεσα με εξαφάνιση»

«Το μουσικό ραδιόφωνο απειλήθηκε άμεσα με εξαφάνιση»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Ανδρέας Κουρής, ιδιοκτήτης κατά 100% του Love Radio 97.5 και κατά 50% του Real 97.8, σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στο e-tetRadio

27 Ιανουαρίου 2014
Ποια είναι η κεντρική και βασική φυσιογνωμία του Love Radio; Το βασικότερο σημείο. 
Ξεκίνησε και παραμένει ένας μουσικός σταθμός με ελληνική και ξένη ερωτική μουσική. Ήταν δε, ο πρώτος που έπαιξε μικτό ρεπερτόριο στην Αθήνα, το 1996. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο project αφού αναγκαστικά επηρεάζεται και από τη “μουσική μόδα” κάθε εποχής, παραμένει ένα ισχυρότατο ραδιοφωνικό brand.
 
Και ποια του Real FM; 
Eίναι ένας ενημερωτικός talk-radio σταθμός και ο μοναδικός που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς του να σχολιάσουν την επικαιρότητα όπως την βλέπουν οι ίδιοι.

Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική γραμμή;
Επειδή έχουμε παραγωγούς με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ο κόσμος έχει καταλάβει πως είμαστε το μοναδικό ελεύθερο ραδιόφωνο. Και γι’ αυτό μας έχει στην πρώτη θέση της ακροαματικότητας τα τελευταία δύο χρόνια με διαφορά από τον επόμενο στην Αθήνα και εσχάτως και στη Θεσσαλονίκη.
 
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπω να κάνετε πολλές αλλαγές στο μουσικό στυλ (σε γενικές γραμμές) του Love Radio... Γιατί;
Γιατί πολύ απλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Το μουσικό στυλ είναι συγκεκριμένο: μπαλάντες κι ερωτική μουσική. Το αν θα παίξει περισσότερο ελληνικό ή περισσότερο ξένο εξαρτάται από την εποχή, αλλά και από την κυκλοφορία ανάλογου ρεπερτορίου. Αλλά δεν αλλάζει το format σε καμία περίπτωση.

Κάνετε και αλλαγές σε πρόσωπα βέβαια...
Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί στο ελληνικό ραδιόφωνο σήμερα που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Love Radio και χαίρομαι γιατί τους δώσαμε την ευκαιρία να μπουν στη ραδιοφωνική αγορά.
 
Ορισμένοι ωστόσο εξέφρασαν παράπονα, εκτόξευσαν και κατηγορίες ακόμα,  για καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Με κάποιουςμάλιστα είστε και σε δικαστική διαμάχη. 
Και που δεν υπάρχουν παράπονα πλέον στην Ελληνική αγορά των media; Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες (πχ όπως στον Real FM) και νομίζω ότι οι εποχές που ένας παραγωγός μουσικού σταθμού έκανε τρεις ώρες την ημέρα εκπομπή, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς κανένα άγχος και επαιρνε 2 χιλιάδες ευρώ καθαρά, έχουν περάσει. 
 
Κάποιοι παραμένουν απλήρωτοι ακόμα; Ή, αυτά, ανήκουν στο παρελθόν; 
Περάσαμε πάνω από 10 -12 χρόνια ευημερίας. Τώρα ήρθαν τα δύσκολα οπότε χρειάζεται υπομονή για να περάσουν. Το πιο εύκολο πραγμα για έναν επιχειρηματία, είναι να πει «συγγνώμη, αλλα δεν πάει άλλο, το κλείνω». Και την επομένη, όσοι δουλεύουν εκεί βγαίνουν στην ανεργία. Είναι αυτή η λύση; Χρειάζεται αγώνας αλλά και υποχωρήσεις. Από όλους. Ευτυχώς υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το σταθμό και σέβονται το ότι έχουν φάει ψωμί για αρκετά χρόνια και που αμοίβονταν καλά και στην ώρα τους. Και υπάρχουν (ευτυχώς ελάχιστοι) καποιοι που έφτιαξαν το όνομά τους, έκαναν και αλλες 3-4 δουλειές παράλληλα, τους έμαθε η αγορά και σήμερα έρχονται και σου λένε πολύ σωστά, «θέλω τα δεδουλευμένα μου» αλλά και άλλα τόσα για ηθική βλάβη. Ε, εντάξει, μέχρι και ο δικαστής γελούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση...

\"\"
 
Πως είναι η οικονομική κατάσταση στο Love Radio τώρα, εχει εξομαλυνθεί; 
Εκπληρώνει σιγά-σιγά ολες του τις υποχρεώσεις και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία κάπως καλύτερη αλλά και πάλι, όχι εύκολη, κατάσταση. Δυστυχώς, σε διαφημιστικό επίπεδο, το Love Radio «πληρώνει» κατά κύριο λόγο αμαρτίες τρίτων και συνδεδεμένων εταιριών. Αλλά θα τα πούμε όλα αυτά μόλις θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Να σημειώσω επίσης πως το μουσικό ραδιόφωνο απειλήθηκε άμεσα με εξαφάνιση ως κλάδος. Οταν δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά, δεν υπάρχουν διαφημιζόμενοι και άρα δεν υπάρχουν διαφημιστικά κονδύλια. Και όσες διαφημίσεις βγαίνουν, όλοι γνωρίζουμε πως θα πληρωθούν μετά από 6-9 μήνες. Αρα, πώς θα ζήσει; Δεν είμαστε τράπεζες. 
 
Παραμένει επομένως κατά τη γνώμη σας ζοφερό το μέλλον του μουσικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα; 
Περνάει όντως δραματικές οικονομικές στιγμές αλλά ελπίζω πως κάποια στιγμή θα μετριαστούν. Σε κάθε περίπτωση όμως συνεχίζω να πιστεύω στη μαγεία του μουσικού ραδιοφώνου. Και θα παραμείνει ζωντανό παρά την εισβολή των ηλεκτρονικών συσκευών και ψηφιακών υπηρεσιών που θέλουν να το αφανίσουν.  Το ραδιόφωνο είναι συνήθεια που δεν θα αλλάξει εύκολα. Θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο και θα βάζεις ραδιόφωνο. Το να μην ξέρεις τι τραγούδι ακολουθεί έχει μία ανεπανάληπτη μαγεία και δεν συγκρίνεται με το “shuffle” ενός music player.
 
Πότε λοιπόν θα επανέλθουν σε καλές-οικονομικά-μέρες τα ραδιόφωνα; 
Μόλις συνέλθει λίγο η αγορά και οι επιχειρήσεις θεωρήσουν ότι πρέπει να διαφημιστούν. Και για το μουσικό ραδιόφωνο δεν το βλέπω να γίνεται πολύ σύντομα. Οπότε χρειάζεται άμυνα με χαμηλά κόστη μέχρι να δούμε τι θα γίνει…
 
Μετανιώσατε για κάτι στο Love Radio; 
Ήταν λάθος η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που ή δεν ήξεραν ή είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. 
 
Και κάτι για το οποίο είστε ικανοποιημένος; 
Το γεγονός ότι το Love Radio διατήρησε το format του κόντρα στους καιρούς εφήμερων επιτυχιών και γνωρίζουμε πως οι ακροατές το έχουν εκτιμήσει...

\"\"
 
Πάμε τώρα στον Real FM. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ανέβηκε στην 1η θέση; Μήπως είναι και θέμα πολιτικών συγκυριών;
Όχι δεν είναι θέμα συγκυριών. Είναι επειδή αποτελεί το μοναδικό ελεύθερο ειδησεογραφικό ραδιόφωνο με δριμεία κριτική σε όλους και ο κόσμος το έχει καταλάβει. 
 
Σας ενόχλησε το γεγονός, όταν ο Γιώργος Τράγκας υπέγραψε συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό Σκάι, τον μεγάλο σας αντίπαλο;
Καθόλου. Ο “θείος” είναι μαζί μας από την πρώτη μέρα του Real Fm με συμβόλαιο το οποίο τηρείται αμοιβαία και από τις δύο πλευρές και με μία ειλικρινή σχέση. Επίσης το Real Group δεν έχει ακόμα τηλεοπτικό σταθμό. 
 
Θεωρείτε πως το ΕΣΡ σας έχει στοχοποιήσει; Γιατί να το κάνει όμως;
Το ότι είμαστε οι καλύτεροι πελάτες του, δείχνει ότι ενοχλούμε. Και θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε γιατί δεν κρατάμε το στόμα μας κλειστό για ότι συμβαίνει στη χώρα μας, για τα δεινά που περνάει ο λαός.

Δέχεται εντολές το ΕΣΡ; 
Δεν μπορώ να το απαντήσω γιατί δεν το γνωρίζω. 
 
Πως πάει η συνεργασία σας με τον Νίκο Χατζηνικολάου; 
Με τον Νίκο ξεκινήσαμε το εγχείρημα του Real FM το καλοκαίρι του 2007 και, ήδη, 6,5 χρόνια μετά, έχουμε τον πρώτο σταθμό στη χώρα, μία εξαιρετική κυριακάτικη εφημερίδα και σημαντική παρουσία στο ίντερνετ. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Στέργιου Χατζηνικολάου που τραβάει το καθημερινό κουπί που δεν είναι καθόλου εύκολο... 
 
Είναι διακριτοί οι ρόλοι;
Οι αποφάσεις στην εταιρία λαμβάνονται από κοινού και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαφωνία. Αν εξαιρέσεις φυσικά τα θέματα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ! 
 
Για το Love Radio έχει λόγο ο Χατζηνικολάου; 
Είναι φανατικός ακροατής και εννοείται πως παίρνουμε υπόψιν τα σχόλιά του για τα νέα τραγούδια της Barbra Streisand, του Paul Anka και, από... νέους καλλιτέχνες, της Celine Dion! 
 
Θα βγάλετε αθλητικό ραδιόφωνο; Έχετε στο νου κάτι άλλο (ραδιοφωνικό) μήπως;
Οτι είναι να γίνει, θα γίνει στην ώρα του.