Η Μελωδία (99.2) της επιτυχίας

Η Μελωδία (99.2) της επιτυχίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνυφασμένος με το καλό ελληνικό τραγούδι, εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια, ο Μελωδία 99.2 αποτελεί τον ραδιοσταθμό-φαινόμενο στις τρέχουσες ακροαματικότητες, κατακτώντας την δεύτερη θέση με 11,6%, ως ο Νο 1 μουσικός ραδιοσταθμός της Αθήνας. 

28 Ιανουαρίου 2014
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ιδρύει τον Μελωδία FM 100, γειτονικά στη μπάντα με τον ενημερωτικό Sky 100.4. Στο δυναμικό του εντάσσεται η ομάδα μουσικών παραγωγών του 902 Αριστερά στα FM που ασχολούνταν με το ελληνικό τραγούδι και η οποία μόλις είχε αποχωρήσει από το ραδιόφωνο του Περισσού. Ο Μελωδία μεγαλουργεί στα ερτζιανά, έχοντας ως διευθυντές του τον Γιώργο Θαλασσινό αρχικά και, αργότερα, τον Οδυσσέα Ιωάννου, ως ένα ζωντανό μουσικό ραδιόφωνο με πλήρες πρόγραμμα και πλούσιο ρεπερτόριο (ειδικά στα πρώτα χρόνια του). 

\"\"
 
Στα τέλη της δεκαετίας, μετά την κρίση που ξέσπασε στον όμιλο ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Αλαφούζος πούλησε τον Μελωδία στην εκδοτική εταιρία της Καθημερινής και τον αδερφό του, Θέμη Αλαφούζο. Το 2001, με την αναδιανομή των συχνοτήτων, μετακομίζει 0,8 MHz αριστερά στην μπάντα -στους 99.2- με τον Οδυσσέα Ιωάννου να παραμένει στο τιμόνι και τη νέα ιδιοκτησία του... όχι και τόσο πρόθυμη για να τον βελτιώσει-ανανεώσει περαιτέρω. Αφήνοντάς τον έτσι να υπολείπεται από το βασικό ανταγωνιστή του (και πιο νεανικό), Δίεση 101.3. Παρόλα αυτά όμως, ο Μελωδία σημείωνε αρκετά καλά ποσοστά στις ακροαματικότητες, της τάξεως του 5-6%, διατηρώντας αρκετά θετικά στοιχεία του παρελθόντος. Αναπτύσσει επίσης μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων ραδιοσταθμών στην περιφέρεια, μεταδίδοντας το πρόγραμμά του σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, ανταγωνιζόμενος το Δεύτερο Πρόγραμμα. 
 
 
Το 2010 ήταν μια κομβική χρονιά για το έντεχνο ραδιόφωνο του Φαλήρου. Ο Γιάννης Αλαφούζος επαναγοράζει τον Μελωδία 99.2 από την Καθημερινή και ουσιαστικά τον ξαναστήνει από την αρχή. Ο σταθμός αποψιλώνεται από παραγωγούς με τον εως τότε διευθυντή του Οδυσσέα Ιωάννου να βρίσκεται εκτός συχνότητας πια. Τη θέση του ανέλαβε ο Νίκος Νικολακόπουλος, διευθυντής μέχρι εκείνη τη στιγμή και στους ομόσταβλους Freedom 88.9 και Red 96.3.

\"\"

Ο Μελωδία έκτοτε παίζει μόνο playlist όλο το 24ωρο, με μειωμένο αριθμό παραγωγών και χωρίς εκπομπές (αλλά με αφιερώματα) τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, γίνεται και ένα γενικό "λίφτινγκ" στην εμφάνισή του, αλλάζοντας λογότυπο μετά από 9 χρόνια. Μοντέλο, το οποίο απέδωσε και με το παραπάνω βάσει των ποσοστών του στις ακροαματικότητες, τα οποία κατάφερε να διπλασιάσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνώντας ακόμα και τον (αδερφό) ΣΚΑΪ 100.3. Αυτό είναι όντως success story.