Φίμωση χωρίς σύνορα

Φίμωση χωρίς σύνορα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ζούμε σε μία υπέροχη, ελεύθερη χώρα πλαστών πλεονασμάτων και εικονικών ελευθεριών όπου η κυβέρνηση δεν παύει να μας εκπλήσσει.

13 Φεβρουαρίου 2014Την ίδια ημέρα που οι Ρεπόρτερ  Χωρίς Σύνορα δημοσιοποιούσαν την ετήσια έκθεσή τους για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου φρόντισε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της παγκόσμιας ανεξάρτητης οργάνωσης.
 
Η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου εκλήθη να καταθέσει στα πλαίσια προανακριτικής εξέτασης για την ποινική δίωξη που διέταξε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα που αφορά τη δημοσίευση «διαβαθμισμένου απόρρητου στρατιωτικού εγγράφου»!
 
Ποιο ήταν το «διαβαθμισμένο απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο»; Μα, φυσικά, ένα ΦΕΚ. Ένα Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως στη δημοκρατία που κρύβει τον αυταρχισμό της πίσω από βιτρίνες με τίτλους Διαύγεια, Διαφάνεια και άλλα κόλπα πολιτικού, «δημοκρατικού» marketing.
 
Η χώρα κατρακύλησε 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και φέρει πλέον την ταμπέλα μιας χώρας με «αξιοσημείωτα προβλήματα» στην ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση μεταξύ των 180 χωρών του καταλόγου. Είναι προτελευταία στην Ευρώπη χάνοντας στο νήμα από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ από τις υπόλοιπες ογδόντα που την ξεπερνούν οι μισές, τουλάχιστον, είναι χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ουσιαστικά κατάσταση!
 
Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν πρόλαβαν το περιστατικό της Πόπης Χριστοδουλίδου και, προφανώς δεν καταγράφουν τον ακατάσχετο κιτρινισμό των καθεστωτικών καναλιών και τον εκβιασμό που ασκείται στους εργαζόμενούς τους. Γνώριζαν μονάχα το μαύρο στην ΕΡΤ, τις απολύσεις δημοσιογράφων που δεν υπέκυψαν στις καθεστωτικές γραμμές των εργοδοτών, τις επιθέσεις αστυνομικών σε ρεπόρτερ.
 
Πιθανώς, τότε, να μιλούσαν για μία χώρα με Κλειστά Σύνορα στη συνοριακή γραμμή της με την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.
 
Του χρόνου, ίσως, σταθούμε τυχερότεροι και κατακτήσουμε την πρωτιά της ντροπής.