Η επιλεκτική μνήμη του Γιάννη Πρετεντέρη

Η επιλεκτική μνήμη του Γιάννη Πρετεντέρη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ασθμαίνων ήταν φαίνεται ο Γιάννης Πρετεντέρης στην προσπάθειά του με το άρθρο του στα «ΝΕΑ» να ενισχύσει την θεωρία του «πετάλου», και να ειρωνευτεί τα «καθαρά χέρια» των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ... 

19 Φεβρουαρίου 2014
...αλλά και τη δήλωση της Ρένας Δούρου, «εμείς είμαστε άσχετοι με τις τεχνικές της μίζας, της αρπαχτής, της εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων».

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Τόσο μάλιστα ασθμαίνων που αποκαλύπτοντας την συμμετοχή του Οδυσσέα Βουδούρη στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Πάλλη και υπενθυμίζοντας κατά ένα μέρος βεβαίως ποιος είναι ο Αναστάσιος Πάλλης, («(..)πρώην υπαξιωματικός, επιχειρηματίας αδιευκρίνιστων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σύμφωνα με καταγγελίες συνεργατών του στη Δικαιοσύνη, διακινούσε όπλα. Πολλά όπλα(…)Ο Πάλλης συνδέθηκε με τις έρευνες για τον οπλισμό της Χρυσής Αυγής»), ξέχασε να αναφέρει στο άρθρο του την σχέση του Πάλλη με τον Βίκτωρα Ρέστη. Όπως ξέχασε επίσης ότι στο ίδιο Ίδρυμα για τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του οποίου εγκαλεί τον Βουδούρη, επίτιμος πρόεδρος ήταν ο Βίκτωρ Ρέστης, πάλαι ποτέ στενός φίλος, κουμπάρος και στενότατος συνεργάτης του Πάλλη.
 
 Βέβαια ο κύριος Πρετεντέρης, όπως ξέχασε κατά το ήμισυ τα πρόσφατα κεφάλαια στο βιογραφικό του Πάλλη, ξέχασε προφανώς και ποιος είναι ο κύριος Ρέστης. Ας του θυμήσουμε. Είναι ο επιχειρηματίας που διετέλεσε βασικός μέτοχος και μέλος της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Εκείνη την εποχή μάλιστα η δικής του ιδιοκτησίας First Business Bank γράφτηκε ότι είχε εκδώσει, κατά τα στοιχεία της δικογραφίας που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, δάνειο ύψους 8 εκ. ευρώ στο ΔΟΛ. «Τα χαρακτηριστικά της εν λόγω χορήγησης», σημείωνε μάλιστα το The Press Project, «κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά για μία ζημιογόνα εταιρεία (σ.σ. ΔΟΛ Α.Ε.) που δραστηριοποιείται σ΄ έναν ιδιαίτερα επηρεασμένο από την οικονομική κρίση κλάδο». Κι επειδή εκείνο το δημοσίευμα του The Press Project περιλάμβανε κι άλλα ενδιαφέροντα για τους όρους του δανεισμού, ρίξτε του ξανά μια ματιά (εδώ)...
 
Πού ακούσαμε πιο πρόσφατα να συνδέεται το όνομα του κυρίου Ρέστη με τον δημοσιογραφικό μας κλάδο; Α, ναι. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα πρώτος ο Κώστας Βαξεβάνης στο Hot Dog, «όπως φαίνεται από τα δικαστικά έγγραφα, ο Βίκτορας Ρέστης κατέβαλε 393.249,32 ευρώ προς εξόφληση του δανείου του Γιώργου Οικονομέα. Δηλαδή ο τραπεζίτης πλήρωσε δάνειο το οποίο είχε πάρει από την τράπεζα του FΒΒ ο δημοσιογράφος του Mega, γιατί δεν είχε καταβάλει τις δόσεις του δανείου. Απ' ό,τι συμπεραίνει το εισαγγελικό έγγραφο, ο Ρέστης καταβάλλει το σύνολο του ποσού, πράγμα που σημαίνει πως ο δημοσιογράφος δεν είχε καταβάλει καμία δόση του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ρέστη, ο Οικονομέας ζήτησε δάνειο από τον Ρέστη, με μεσολάβηση στελέχους του ΔΟΛ. Για το δάνειο του δεν υπήρξε καμιά υποθήκη και δόθηκε με εγγυητή τον ίδιο τον τραπεζίτη. Ο Γιώργος Οικονομέας δεν εξυπηρετούσε το δάνειο και έτσι ο Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί,  έπρεπε να καταβάλλει το σύνολο του ποσού για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντι στην τράπεζα». Το ίδιο δημοσίευμα ενεπλεκε και τον Αντώνη Δελατόλα αναφερόμενο σε, «δάνειο που δόθηκε εκτός τραπεζικής πρακτικής στην εταιρεία DA Ανώνυμη Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία, που εκδίδει την εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ».
 
Βέβαια δεν είναι μόνον ο Ρέστης που ξέχασε ο Πρετεντέρης. Ξέχασε μερικώς και τον Αναστάσιο Πάλλη. Διότι, αν και στο άρθρο του επισημαίνει όσα προαναφέραμε, αποφεύγει εντελώς να τονίσει τη στενή σχέση συνεργασίας που διατηρούσε ο Πάλλης με τον Ρέστη. Αλλά γιατί; Τα έχουν γράψει μεταξύ πολλών άλλων Μέσων τόσο το «Βήμα» π.χ. λεπτομερέστατα, όσο και «Τα Νέα».
 
Εν κατακλείδι, δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Οδυσσέα Βουδούρη. Είμαι μάλιστα από όσους αναρωτιούνται τι στο καλό ήθελε o ΣΥΡΙΖΑ την συνεργασία μαζί του μια που αν μη τι άλλο το πολιτικό του παρελθόν τον κατατάσσει στους πολιτικούς γυρολόγους, στα χνάρια π.χ.του Νίκου Μπίστη -που ωστόσο δεν έχει ενοχλήσει έως τώρα τον κύριο Πρετεντέρη. Μέλλει να αποδειχτεί εάν ισχύουν και σε ποιο βαθμό οι υπαινιγμοί του δημοσιογράφου-σχολιαστή του MEGA κι αρθρογράφου στα ΝΕΑ για την σχέση του Βουδούρη με τον Πάλλη. Κατά τα άλλα, αν πρόκειται να αμφισβητήσει κάποιος την καθαρότητα ορισμένων χεριών  καλό είναι να μην ξεχνάει την γυναίκα του Καίσαρα αλλά και τις…αλυσιδωτές αντιδράσεις και τα πρόσωπα που ενδεχεται να έχουν εξασφαλίσει στα ΜΜΕ, όπου ο ίδιος εργάζεται, παράταση ζωής.
Θα αρκούσε μια και ο κύριος Πρετεντέρης είχε στα αδιαμφισβήτητα καθαρά χέρια του όλα τα ονόματα του Δ.Σ. του Ιδρύματος Πάλλη για να τα αναφέρει. Και να μην… νίψει και τας χείρας του και, μαζί, το ήμισυ της πολύ πρόσφατης μνήμης μας.