Είναι τελικά το Τρίτο Πρόγραμμα ακριβό;

Είναι τελικά το Τρίτο Πρόγραμμα ακριβό;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιστολή λάβαμε από τον κύριο Θανάση Γεωργακόπουλο, Υπεύθυνο Ραδιοφωνίας στην ΕΔΡ. Αφορμή ένα κείμενό μου στην Εφημερίδα των Συντακτών για το κόστος του σημερινού Τρίτου Προγράμματος 

28 Μαρτίου 2014
(Διαβάστε ΕΔΩ το σχόλιο)
 
Αγαπητέ κ. Κανελλόπουλε
 
Άργησα να σας στείλω τις απαντήσεις/διευκρινίσεις που ακολουθούν, όσον αφορά το κείμενό σας της 15ης Μαρτίου “Τρίτο Πρόγραμμα: ένα πολύ ακριβό σπορ”, καθώς ήθελα να είμαι απόλυτα σίγουρος για τα στοιχεία.
Είναι, λοιπόν, το Τρίτο Πρόγραμμα ένα πολύ ακριβό σπορ; Εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπει κανείς. Αν, για παράδειγμα, το συγκρίνει με την αναφορά που κάνατε σε ιδιωτικά μουσικά ραδιόφωνα που κοστίζουν το 1/10 (;) θα απαντήσει θετικά. Όμως, ένα ραδιόφωνο που κοστίζει –όσον αφορά τους μουσικούς παραγωγούς του- 4.200€, είναι ένα ραδιόφωνο αποκλειστικά με play list την οποία επιμελούνται μόνο 3 μουσικοί παραγωγοί των 700€! Πέραν του ότι δε γνωρίζω κάποιο τέτοιο αξιόλογο ραδιόφωνο, θα μπορούσε να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το Τρίτο Πρόγραμμα; Αν το ήθελε έτσι η κοινωνία (θα ήταν κάτι άλλο βέβαια * ) ας το αποφάσιζε π.χ. δια των εκπροσώπων της. Η κοινωνική απαίτηση, όμως, που υπήρχε μετά την 11η Ιουνίου και εκφράστηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους [και από σας], ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ήταν η επαναλειτουργία του αγαπημένου Τρίτου Προγράμματος και, μάλιστα, καλύτερου από πριν. 
 
Μήπως, όμως, παρ’ όλα αυτά «τίθεται ζήτημα», όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά στο κείμενό σας, από το μηνιαίο κόστος των 42.257,91€ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια; Το κόστος αυτό (το οποίο αφορά τους «εξωτερικούς συνεργάτες») θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο, όπως, βέβαια, θα μπορούσε νάναι και κατά τι μεγαλύτερο. Σίγουρα, όμως, δε θα μπορούσε να είναι δραματικά διαφορετικό.
Στην εκτίμηση αυτή συντείνει και η σύγκριση του σημερινού κόστους του Τρίτου (10/3-10/5 του ’14) με το μηνιαίο κόστος του ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του ’13. Συγκρίνοντας, με μια εποχή ισχνών και όχι παχέων αγελάδων και υπολογίζοντας το κόστος των μουσικών παραγωγών και της διοικητικής στήριξης και όχι των τεχνικών, το σημερινό κόστος του Τρίτου είναι λίγο κάτω από το 60% του κόστους που είχε τον Απρίλιο του 2013 (μείωση κόστους, δηλαδή, άνω του 40% και τα αναλυτικά στοιχεία είναι στη διάθεσή σας). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί προανέφερα πως το σημερινό κόστος του Τρίτου δε θα μπορούσε νάναι συγκλονιστικά διαφορετικό.
 
Επιπλέον, στο κείμενό σας, προφανώς από παραδρομή, παρεισέφρυσε μια βινιέτα που ανέφερε πως “ούτε τα ραδιόφωνα του BBC που ακούγονται από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο δεν πρέπει να έχουν τέτοιο κόστος”. Όπως φαίνεται, όμως, και από τα links του BBC στα οποία σας παραπέμπω  το ετήσιο κόστος του BBC 3 (του αντίστοιχου, δηλαδή, του Τρίτου Προγράμματος είναι 54.3 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή, 65,1 εκατομμύρια ευρώ!!! Με δυο λόγια και χωρίς περαιτέρω σχόλια 5,4 εκατομμύρια ευρώ το μήνα έναντι των “δικών μας” 42 χιλιάδων!!!
 
Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να έχουμε ένα ραδιόφωνο της κλασικής μουσικής, των μουσικών που γίνονται κλασικές, του πολιτισμού και των τεχνών, που μόνο η δημόσια ραδιοφωνία μπορεί να προσφέρει, αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεθόδους, τρόπους και κόστος που παρεπιδημούν στην «ελαφρά» ιδιωτική ραδιοφωνία, ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος των ιδιοκτητών. Αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά σημαίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε», ανεξέλεγκτο κόστος και αδιαφορία για τα χρήματα των φορολογουμένων. Πιστεύω πως αυτή την ισορροπία τη διατηρήσαμε στην επανεκκίνηση του Τρίτου. 
Σίγουρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα. Θα προσπαθήσουμε και οι ουσιαστικές κριτικές παρατηρήσεις είναι πάντα βοηθητικές.
 
Υ.Γ. 1 Επειδή είστε e-tetradio, τις όποιες παρατηρήσεις για τα ραδιοφωνικά κόστη, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε πως το ετήσιο κόστος ενός ολόκληρου ραδιοφωνικού προγράμματος (όπως το Τρίτο) συγκρίνεται με το ετήσιο κόστος μιας και μόνο “μεσαίας” τηλεοπτικής εκπομπής! Κι ας αναλογιστούμε τι προσφέρει το μεν και τι η δε. Έτσι για να μην αδικούμε το “ραδιοφωνάκι”.
 
Υ.Γ. 2 Ενώ οι κριτικές για επιμέρους στοιχεία είναι ευπρόσδεκτες θα επιθυμούσαμε αυτές να επεκταθούν και να αφορούν και το εκπεμπόμενο πρόγραμμα. Από τη 10η Μαρτίου που ξεκίνησε το καινούριο πρόγραμμα του Τρίτου η ανταπόκριση των ακροατών είναι συγκινητική, τα σχόλια στα social media επίσης ενώ στους παραγωγούς του Τρίτου περισσεύει το κέφι και ο ενθουσιασμός για την επιστροφή. 
Περιμένουμε, λοιπόν, και τα επί της ουσίας σχόλια των «ραδιοφωνικών κριτικών».
     
* Κι αν θυμάμαι καλά την περίοδο από τις 6/1 έως 10/3 που από το Τρίτο Πρόγραμμα ακουγόταν play list –ελέω και των γραφειοκρατικών προβλημάτων όσον αφορά τις συμβάσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν- ήσασταν ιδιαίτερα κριτικός, επισημαίνοντας πως αυτό δεν είναι Τρίτο!