Το «Οι αγορές είναι δικές μας» TEN

Το «Οι αγορές είναι δικές μας» TEN
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Ten βγαίνει στις αγορές για ψώνια προκειμένου να υποδεχθεί την Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ.  Εν μέσω ένστολων με πεντακοσάρικα στα χέρια και ημίτρελων που φωνασκούν. Δημήτρης Πουλικάκος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Clash, Closer, Placebo και λοιποί φιλόξενοι μας βοηθούν να φτιάξουμε τη λίστα με αλήστου μνήμης παιάνες προς τας αγοράς…  

11 Απριλίου 2014Στο Σούπερ Μάρκετ – Δημήτρης Πουλικάκος
Κίνηση σήμερα. Γέμισε η πόλη με μπλε σκούρα λεωφορεία με κάγκελα στα τζάμια και κρανιοφόροι με γκρι και χακί στολές συνωστισμένοι σε λεωφόρους και στενά τρέχουν στις αγορές ανεμίζοντας πεντακοσάρικα. Έρχεται η Δωροθέα η Μέρκελ! Πρωί-πρωί για ψώνια με μπικουτί και παντελόνια…


 
Lost In The Supermarket – The Clash
Ασπιρίνες, Λοναρίντ, Ντιγκοξίν… Ασπιρίνες, Λοναρίντ, Ντιγκοξίν… Να μην ξεχάσεις το Μαλόξ! Θα έχει πολύ χημεία σήμερα στην ατμόσφαιρα. Ευτυχώς που ο υπουργός σας Άδωνης φρόντισε να βάλει τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ γιατί με τόσες ετοιμασίες σήμερα δεν θα προλάβαινα να τα πάρω όλα, Υψηλοτάτη μου.


 
In The Market – Closer
Ατμόσφαιρα γιορτής. Πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, υπουργοί και υποψήφιοι, όλοι στους πάγκους με πλούσια τα αγαθά. Καθαρίστριες σε τιμή ευκαιρίας, άνεργοι προσφορά «στους δύο ο ένας δώρο», διαθέσιμοι με μούσκουλα και μάγουλα ροδαλά. Ο Τζήμερος σε μια γωνιά πουλά γερμανικές σημαίες (πάντοτε ευπροσάρμοστος αυτός ο νέος επιχειρηματίας) και έτοιμες συστατικές επιστολές.


 
Slave To The Wage – Placebo
Κάπου στο τέλος της λαϊκής και οι δουλέμποροι πουλάνε εργαζόμενους σε τιμή ευκαιρίας. Έτοιμοι για το μεροκάματο. «Μεροδούλι, μεροφάι» γράφει μία ταμπέλα. Ακούραστοι εργάτες προσφέρουν πολλά, καταναλώνουν λίγα. Αδασμολόγητοι, χωρίς τέλη και υποχρέωση ασφάλειας. Οδηγοί, νοσηλευτές, οικοδόμοι, δάσκαλοι, γιατροί… Όλου του κόσμου οι πεινασμένοι, εδώ!


 
Black Market – Weather Report
Κρυμμένοι στα στενά μαυραγορίτες προσφέρουν αγαθά πολύτιμα και σπάνια. Γάλα φρέσκο, φάρμακα επώνυμα, ψωμί από αλεύρι ελληνικό και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Όλα καινούρια, λαμπερά, πολύχρωμα, δελεαστικά. Αχ και να είχαμε λεφτά να αγοράσουμε…


 
Mercedes Benz – Janis Joplin
Σε μια γωνιά, μία νεαρά ατημέλητη με ρούχα πολύχρωμα και στρογγυλά γυαλάκια προσεύχεται μελωδικά. Βόηθα θεέ μου να ‘βρω, Μερσέντες πλουμιστή, να τρίψω εις τα μούτρα, του κάθε υμνητή, που πήρε μία Πόρσε, κι έγινε κατιτί. Που όταν εγώ οδήγαγα εσύ ήσουνα κουλή.


 
Love For Sale – Talking Heads
«Αγάπη σε τιμή ευκαιρίας», έλεγε η ταμπέλα. Τι σου είναι η ανάπτυξη. Και πώς βαφτίζει όμορφα όλα αυτά που κάποτε χαρακτήριζες βρώμικα και πρόστυχα. Γιατί να μη διαθέσεις, δηλαδή, και λίγη αγάπη σε ανθρώπους στερημένους; Η Υψηλοτάτη, σίγουρα, θα το εκτιμήσει αυτό.


 
Capitalism Stole My Virginity - The (International) Noise Conspiracy
Ποιος, άλλωστε, εκτιμά σήμερα την παρθενία; Υπερεκτιμημένο αγαθό κάποτε μα η αγορά εκσυγχρονίζεται και απελευθερώνεται. Η νέα επιχειρηματικότητα διαθέτει ολόκληρους λαούς σε τιμή ευκαιρίας κι εσύ φυλάς την παρθενιά σου; Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε…


 
Cash In My Pocket - Wiley feat Daniel Merriweather
Λεφτά πολλά δεν έμειναν κι ίσα που πρόλαβα να πάρω δυο-τρία πραγματάκια. Μα δεν ανησυχώ, Υψηλοτάτη. Κάπου στην είσοδο της αγοράς πήρε το μάτι μου δυο κύριους που πούλαγαν χρήμα σε τιμή ευκαιρίας. Morgan και Stanley, μου φαίνεται τους λέγαν και με μόλις ένα Ευρώ στην τιμή των δύο μπορώ κι εγώ να καλύψω τις ανάγκες μου για τη σημερινή γιορτή.


 
Στην αγορά του Αλχαλίλι – Αλκίνοος Ιωαννίδης
Κάθε φορά που βγαίνω στην αγορά θαμπώνομαι τελικώς. Θέλεις τα πετράδια που γυαλίζουν, θέλεις τα αρώματα, θέλεις τα χρώματα και τα στολίδια… Χρεώθηκα και πάλι, μα χαλάλι σας Υψηλοτάτη. Μια φορά στα τόσα έρχονται καλεσμένοι σαν εσάς και, μάλιστα, εν μέσω μιας γιορτής της δημοκρατίας. Εκλογές έρχονται, βλέπεις, δεν θα πάμε και γυμνοί στις κάλπες.