Too old to rock ‘n’ roll? – τα τραγούδια της εβδομάδας

Too old to rock ‘n’ roll? – τα τραγούδια της εβδομάδας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λένε πως η άνοιξη είναι εποχή ανανέωσης. Κόντρα στα κλισέ εμείς συναντάμε μέσα απ’ τα τραγούδια της εβδομάδας παλιόφιλους όπως οι Manic Street Preachers και ο Roy Orbison με ολοκαίνουρια τραγούδια (!) δίπλα σε νέα παιδιά που μπορεί και να μεγάλωσαν ακούγοντάς τους.

28 Απριλίου 2014Manic Street Preachers - Walk Me to the Bridge
Παρότι ο τίτλος του νέου τους άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουλίου παραπέμπει στο μέλλον (Futurology) η μουσική του πρώτου single των αγαπημένων ουαλών, μάλλον, έχει ρίζες στο παρελθόν.  Οι τίτλοι των τραγουδιών, πάντως, μαρτυρούν μία ευρωπαϊκή θεματολογία και πολύ περισσότερο, ανατολικοευρωπαϊκή. Ανάμεσά τους και ένα τραγούδια αφιερωμένο στον Μαγιακόβσκι.


 
Roy Orbison – The Way Is Love
Το τελευταίο του άλμπουμ, Mystery Girl, κυκλοφόρησε πριν 25 χρόνια, λίγο μετά τον θάνατό του. Σε μία επετειακή κυκλοφορία του, που αναμένεται σε λίγες μέρες, η εταιρία του συμπεριέλαβε και ορισμένα ακυκλοφόρητα και ανολοκλήρωτα κομμάτια. Ανάμεσά τους και το The Way is Love, το οποίο ολοκληρώθηκε από τους γιους του, που βρήκαν σε ταινία μία a capela ηχογράφησή του από τον μαυροντυμένο θρύλο. Το Spin το παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα, προς το παρόν, και δεν βλάπτει να του κλέψουμε λίγη δόξα. Ακούστε το εδώ.
 
Judas Priest – Redeemer Of Souls
Στις 14 Ιουλίου επιστρέφουν μετά από απουσία έξι χρόνων και οι θρύλοι του heavy metal, Judas Priest! Ένα από τα λίγα σχήματα του είδους που εκτιμώ και με ‘έχουν εντυπωσιάσει και τις δύο φορές που τους παρακολούθησα σε συναυλίες τους. 17ο άλμπουμ με χορταστικό περιεχόμενο 18 νέων συνθέσεων!


 
Torres – New Skin
Η Mackenzie Scott, που μας συστήθηκε πριν λίγο καιρό ως Torres με το ντεμπούτο της, στήνει εδώ ένα εφήμερο σούπερ γκρουπ της ανεξάρτητης σκηνής με την Sharon Van Etten, τους Adam Granduciel και Dave Hartley των War on Drugs και τον Chris Wilson των Ted Leo + Pharmacists για να ηχογραφήσει το (η Siouxsie παίζει με μπάντα από το Νάσβιλ), New Skin.


 
Jolie Holland - Dark Days
Η Jolie Holland μου είναι πολύ πιο συμπαθής στη σόλο καριέρα της από όσο μου ήταν με τις The Be Good Tanyas και σ’ αυτό φαίνεται να συμφωνεί μαζί μου κι ο Tom Waits, ο οποίος δηλώνει θαυμαστής της. Είναι, άλλωστε, και στην ίδια εταιρία, την ΑΝΤΙ. Το νέο της άλμπουμ θα φέρει τον τίτλο Wine Dark Sea κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα. Σα να ακούς τον Ry Cooder με μία δόση θορύβου και παραμόρφωσης.


 
Constantines - Young Lions
Μιας και βρεθήκαμε στον Καναδά με την κυρία Holland, ας συναντήσουμε και τους Constantines, που από το 1999 που ξεκίνησαν, μέχρι σήμερα, κατάφεραν να θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του λεγόμενου art-punk (αν και ο προσδιορισμός ακούγεται πολύ οξύμωρος). Λάτρεις του Neil Young (και ποιος δεν είναι), συχνά στήνουν συναυλίες μόνο με δικά του κομμάτια κάτω από το όνομα Horsey Craze. Εδώ, σε μία σύνθεση από το Shine A Light του 2003 που επανεκδίδει η Sub Pop.


 
Luluc – Without A Face
Ένα αυστραλέζκο ντουέτο (Zoë Randell και Steve Hassett) που ακούγεται σαν συνεργασία της Joan Baez από τα 60s με τους Fleet Foxes ετοιμάζεται να ξεφύγει από τα στενά σύνορα της αυστραλέζικης μουσικής σκηνής υπογράφοντας με την Sub Pop και έχοντας την τύχη να του κάνει παραγωγή ο «πολύς» Aaron Dressner. Προσθέστε σε αυτά και τη στήριξη των National και μάλλον πρέπει να περιμένουμε πολλά.


 
Kasper Bjørke: Rush (feat. Tobias Buch)
Ο δανός Kasper Bjørke θα μπορούσε, τηρουμένων των αναλογιών, να χαρακτηριστεί και ως ο Barry White της dance/electronic με τους νωχελικούς και ερωτικούς ήχους και ρυθμούς του. Το Rush μας επαληθεύει όχι μόνο ηχητικά, αλλά και οπτικά με ένα άκρως ερεθιστικό βίντεο


 
Yumi Zouma - A Long Walk Home for Parted Lovers
Οι Charlie Ryder, Kim Pflaum και Josh Burgess ζούσαν κάποτε μαζί στη Νέα Ζηλανδία μέχρι που ο καταστροφικός σεισμός του 2011 διέλυσε το σπίτι τους. Εκτοτε, οι δύο άντρες της παρέας μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και η Kim έμεινε στη Νέα Ζηλανδία. Βέβαια, ο Charlie Ryder ζει πλέον στο Παρίσι, αλλά οι Yumi Zouma είναι συγκρότημα! Ίσως, το πρώτο σχήμα που δουλεύει… δια αλληλογραφίας, ηλεκτρονικής έστω. Ο τίτλος του πρώτου τους τραγουδιού, λοιπόν, πιθανώς να είναι και η δική τους πικρή ιστορία, μα η μουσική τους είναι και ένα από τα καλύτερα δείγματα dream pop.


 
Swans – Oxygen
Ήταν να μην επιστρέψουν οι άρχοντες του θορύβου. Οι Swans ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το 13ο άλμπουμ τους, δύο χρόνια μετά το εκπληκτικό The Seer, το οποίο θα είναι, μάλιστα, και διπλό. Τίτλος του: To Be Kind.


 
Shabazz Palaces - An Echo from the Hosts that Profess Infinitum
Η λίστα της εβδομάδας κλείνει μέσα σε ένα σχεδόν απόκοσμο και εφιαλτικό τοπίο. Οι Shabazz Palaces είναι, ίσως, το μόνο όνομα από το hip-hop που τράβηξε το ενδιαφέρον της κατεξοχήν alternative rock εταιρίας Sub Pop. Τυχαία; Καθόλου! Μιλάμε για το ντουέτο του Ishmael Butler των πρωτοποριακών Digable Planets και του Tendai «Baba» Maraire, γιού του πρωτοπόρου ροδεσιανού Abraham Dumisani Maraire. Μετά από μερικά ΕP ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους.