Ασυνήθιστα κορίτσια – τα τραγούδια της εβδομάδας

Ασυνήθιστα κορίτσια – τα τραγούδια της εβδομάδας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από την Ιαπωνία στη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και το Μεξικό για να συναντήσουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κορίτσια της σημερινής μουσικής παγκόσμιας σκηνής: η πολυεθνική Fatima Al Qadiri που μεταγλωττίζει την Sinead O’ Connor στα κινέζικα, η ηρωίδα των Flaming Lips Yoshimi P-We, η αγαπημένη του Dave Grohl και του Morrissey, Kristeen Young, η μεξικάνα φεμινίστρια Teresa Suárez…

12 Μαΐου 2014Fatima Al Qadiri - Shanzhai (Ft. Helen Feng)
Ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη Σενεγάλη, μεγάλωσε στο Κουβέιτ λίγο μετά την εισβολή του Ιράκ και ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ενώ «γαλουχήθηκε» μέσα στον πόλεμο, ως αίσθηση, βρέθηκε να παίζει παιχνίδια Sega με τον πόλεμο που βρισκόταν δίπλα της. Χρόνια μετά, στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει τις εμπειρίες της μέσα από το εικαστικό της έργο και λίγο μετά το μουσικό. Σήμερα, επιστρέφει προσαρμόζοντας το Nothing Compares 2 U του Prince που γράφτηκε για τη φωνή της Sinead O’ Connor στη μανδαρίνικη διάλεκτο με τη φωνή της κινέζας Helen Feng. Μοναδικό!


 
OOIOO – Atatawa
Τελευταία φορά είχα αφήσει την γιαπωνέζα Yoshimi P-We στις… διαστημικές περιπέτειές της με τους Flaming Lips στο Yoshimi Battles the Pink Robots και τις μουσικές των Boredoms. Πάνε 12 ολόκληρα χρόνια από τότε και τώρα την συναντώ στο γκρουπ της, τους OOIOO και το νέο τους άλμπουμ Gamel, που θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου. Μαζί της οι Tomoyuki Hamamoto και Koheysai Kawamura.


 
Kristeen Young - The Knife Shift
Αναζητώντας στο παρελθόν μουσικούς που κακομεταχειρίζονται τα όργανά τους όπως η Kristeen Young το πιάνο της, θα μπορούσα να σκεφτώ τον Jerry Lee Lewis να χτυπάει το πιάνο με τα πόδια του ή τον Jimi Hendrix να καίει την κιθάρα του και τον Pete Townshend να τη διαλύει επί σκηνής. Η Kristeen Young κουβαλάει όλη αυτή τη rock ενέργεια και την παντρεύει με την ευαισθησία και τον λυρισμό της Kate Bush βγάζοντας στο πιάνο της τα πιο βίαια στοιχεία του χαρακτήρα της.. Μαζί της, ο Dave Grohl τόσο ως μουσικός όσο και ως παραγωγός, ο «πολύς» Tony Visconti στην κιθάρα και ο συνεργάτης του Morrissey, Boz Boorer σε ένα από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ της χρονιάς ως τώρα.


 
Le Butcherettes - Your Weakness Gives Me Life
Ένα μεξικάνικο garage punk σχήμα, δημιούργημα δύο κοριτσιών από το Μεξικό δεν είναι κάτι σύνηθες στο rock. Οι Butcherettes, το σχήμα της Teresa Suárez ή Teri Gender Bender (όπως παρουσιάζεται επί σκηνής) και της ντράμερ Lia Braswell, όμως, δεν είναι ασυνήθιστες μόνο γι’ αυτό. Η Teresa στήνει ολόκληρες παραστάσεις επί σκηνής καταγγέλλοντας την υποβάθμιση της γυναίκας, με ματωμένες ποδιές, φτερά για ξεσκόνισμα και άλλα συναφή. Πέραν αυτών, όμως, η μουσική τους είναι τουλάχιστον εκρηκτική. Κι αν, σώνει και καλά, αναζητάτε και μία ετικέτα, κατατάξτε τις στην κατηγορία: η Siouxsie συναντά την Karen O των Yeah Yeah Yeahs.


 
Kimbra - 90's Music
Η 24χρονη νεοζηλανδέζα Kimbra Lee Johnson ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του 2011 με το ντεμπούτο της Vows. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο τραγουδώντας το περίφημο πια Somebody That I Used to Know του Gotye. Τώρα, επιστρέφει με ένα νέο τραγούδι, ύμνο στη μουσική των 90s, της δεκαετίας που γεννήθηκε δηλαδή, τραγουδώντας στο ρεφρέν:
"MJ & Mariah
Nirvana & Aaliyah
R Kelly & Mary Blige
TLC & Left Eye"


 
Sia – Chandelier
Η αυστραλέζα Sia Kate Isobelle Furler ή σκέτο Sia είναι μία μηχανή παραγωγής εμπορικών τραγουδιών για τη μισή, τουλάχιστον, δισκογραφία των ημερών μας. Ονόματα όπως οι David Guetta, Flo Rida, Kylie Minogue, Kesha, Britney Spears έχουν ηχογραφήσει συνθέσεις της ως τώρα. Όμως, στις προσωπικές της στιγμές η Sia γράφει τραγούδια που κάνουν ακόμα και το ναό του alternative Pitchfork να τα χαρακτηρίζουν τραγούδια της εβδομάδας. Όπως και το πιο πρόσφατό της, Chandelier, που θα περιλαμβάνεται στο άλμπουμ της με τον ενδιαφέροντα τίτλο 1000 Forms of Fear.


 
Russian Red – John Michael
Πίσω από το όνομα Russian Red (τύπος ενός γυναικείου κραγιόν) κρύβεται η ισπανίδα Lourdes Hernández, ή αλλιώς, η ισπανική εκδοχή της Feist. Η Lourdes ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια με το πρώτο της άλμπουμ, I Love Your Glasses, να αποσπά διθυραμβικές κριτικές  από τον ισπανικό Τύπο. Φέτος επιστρέφει με το τρίτο της άλμπουμ με τον τίτλο Agent Cooper.


 
Trim - Vending Machine
Ακόμα ένας βρετανός ράπερ; Βρετανός, ναι. Kαι ράπερ... Aλλά όχι απλά ακόμα ένας. Ο Trim, που περιγράφει τον εαυτό του ως "ένα προϊόν που δεν πουλήθηκε ακόμα" και αποτρέπει όσους κυνηγούν το χρήμα να ασχοληθούν με τη μουσική φτιάχνει το δικό του ιδιαίτερο, λιτό και ανατρεπτικό ραπ. Το νέο του άλμπουμ Crisis θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι και το πρώτο δείγμα από εκεί το σκοτεινό Vending Machine.


 
The Antlers – Hotel
Πέμπτο άλμπουμ για τους Μπρουκλινέζους Antlers. Ο τίτλος αυτού Familiars και θα κυκλοφορήσει στις 17 Ιουνίου. Το πρώτο δείγμα πιστοποιεί τον ρομαντισμό τους και την αγάπη τους στις σκοτεινές ατμόσφαιρες.


 
Nick Cave - Daisy Bell (Bicycle Built for Two)
Ο ζωγράφος Mark Ryden έστησε μία συλλογή με διασκευές ενός τραγουδιού του 1892 για να ντύσει ηχητικά μία έκθεσή του με τίτλο The Gay '90s: West. Ανάμεσα σε αυτούς που ηχογράφησαν το τραγούδι του βρετανού Harry Dacre και ο Nick Cave. Στη συλλογή με τίτλο The Gay Nineties Old Tyme Music: Daisy Bell συμμετέχουν, επίσης, οι Tyler, the Creator, Nick Cave, "Weird Al" Yankovic, Katy Perry, Kirk Hammett και Mark Mothersbaugh. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ.