«Αθήνα 9.84, να κρατήσουν όρθιο το πρώτο προπύργιο ελεύθερης ενημέρωσης»

«Αθήνα 9.84, να κρατήσουν όρθιο το πρώτο προπύργιο ελεύθερης ενημέρωσης»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Άρθρο του Νικήτα Κακλαμάνη, Υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, πόλη της ζωής μας» αποκλειστικά για το e-tetRadio. Θέμα του, το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, ο «Αθήνα 9.84». 

15 Μαΐου 2014
Του Νικήτα Κακλαμάνη

Η 31η Μαΐου 1987 έμελλε να είναι μία από τις ιστορικές μέρες στον χώρο της ελεύθερης έκφρασης και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας. 
Ο πρώτος δημοτικός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ραδιοφωνικός σταθμός, ο «Αθήνα 9,84» ξεκινούσε το ταξίδι του στα ερτζιανά, με το σύνθημα να το δίνει, ως δήμαρχος Αθηναίων, ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ.  
Ο «9,84» έμεινε στην ιστορία ως το ραδιόφωνο, που «έσπασε τα στεγανά»,  καθιερώθηκε στην συνείδηση των δημοτών της πόλης για την εγκυρότητα της είδησης, χωρίς κομματικά «περιτυλίγματα» και πάντα με σεβασμό στους ακροατές. 
 
Σήμερα 27 χρόνια μετά ο «Αθήνα 9,84», σε μία άλλη εποχή, συνεχίζει τη λειτουργία του μέσα από δυσκολίες αλλά ταξιδεύει ακόμη στις γειτονιές της Αθήνας.
Εκεί όπου τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη όχι απλώς της ενημέρωσης αλλά και της παρέμβασης, ώστε να προσφέρεται βοήθεια σε κάθε Αθηναίο-α. 
 
Στις εκλογές του 2010, προτού ο κ. Γ. Καμίνης αναλάβει τον δήμο είχε μετατρέψει τον «Αθήνα 9,84»  στο «μαύρο πρόβατο» της δημαρχιακής θητείας μου. Η λέξη «λουκέτο» ακούγονταν σχεδόν καθημερινά στις προεκλογικές του εξαγγελίες. 
Τελικά, περισσότεροι από 100 επαγγελματίες δημοσιογράφοι πήραν τον δρόμο της εξόδου και ο άλλοτε κραταιός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας συρρικνώθηκε. Όχι, δεν ήταν μόνο η μείωση του προσωπικού, που αφορά στη συρρίκνωση αλλά κυρίως η στροφή της ενημέρωσης σε ένα διαφορετικό επίπεδο σαφώς πιο υποβαθμισμένο. 
Επίπεδο που υποβαθμίστηκε ολόκληρη η πόλη εξ’ αιτίας της ανύπαρκτης δημαρχίας του κ. Καμίνη. 
 
Το όραμα μας, λοιπόν, για τον «Αθήνα 9,84» θα έχει κατεύθυνση για να αλλάξει ο χαρακτήρας ενημέρωσης. 
Πρώτο και αδιαπραγμάτευτο. Ο σταθμός, που έγινε η «σημαία» της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ραδιοφωνίας θα παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΟΣ. Από εκεί και πέρα: 
- Θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Να αναδειχθούν τα προβλήματα, που υπάρχουν ώστε να επιλυθούν. 
- Επιβάλλεται να αποκτήσει και πάλι τον βηματισμό προς τα πάνω το ξενόγλωσσο τμήμα του σταθμού, ο «Αir 104,4». Δεν νοείται να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στη πόλη και να μην εκπέμπεται σήμα στον τουρίστα από κάθε χώρα. 
- Χρειάζεται γενικά, ο «Αθήνα 9,84» να λειτουργήσει πάνω σε ευρωπαϊκά δεδομένα. Ανάλογα με εκείνα, που λειτουργούν στη Βαρκελώνη, στο Παρίσι ή στη Ρώμη. 
- Τέλος, το πιο σημαντικό. Οι άνθρωποι. Όσοι συνεχίζουν να προσπαθούν  παρά τις δύσκολες συνθήκες, να κρατήσουν όρθιο το πρώτο προπύργιο ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ενημέρωσης και γνώσης. Ανάμεσα τους και οι 100 περίπου συμβασιούχοι. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή τη νέα προσπάθεια, που θα πρέπει να γίνει ώστε μέσα από τη κρίση ο «Αθήνα 9,84» και να βγει πιο δυνατός.