Παράνομες και άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ!

Παράνομες και άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ!
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Τεράστια» δικαστική απόφαση, φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα πραξικοπηματικά συνέβησαν την 11η Ιουνίου. Το λουκέτο στην ΕΡΤ θα αποτελέσει τελικά τον πολιτικό τους «τάφο». 

15 Μαΐου 2014
Άκυρες και παράνομες λοιπόν έκρινε πριν από λίγο το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου - και των εργαζομένων σε όλη την ΕΡΤ, μια και η νομική βάση ήταν ενιαία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Ελευθέριο Συσκάκη, δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν την απόλυση κ.ο.κ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιδικάζονται «αποδοχές υπερημερίας» σε όλους τους απολυμένους, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, άμεσα, όλους τους μισθούς τους από την 11η Ιουνίου 2013 έως και την ημέρα εκδίκασης της αγωγής, στις 2 Δεκεμβρίου δηλαδή - ως μισθός κρίνεται, αυτός που έπαιρναν τον τελευταίο μήνα πριν την άκυρη και παράνομη, πια, απόλυσή τους.

Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή πρέπει δηλαδή να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν το Εφετείο στο οποίο και προφανώς θα προσφύγει το κράτος. Ειδάλλως, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. 

\"\"

Τα εύσημα στους δικηγόρους Τάσο Πετρόπουλο και Αλέξανδρο Νικολούδο που έφτιαξαν έναν πλήρη φάκελο για την υπόθεση. Ένα μόνο το αρνητικό στην απόφαση:  δεν διατάσσεται η επαναπρόσληψη των απολυμένων στη ΝΕΡΙΤ κι ας αποτελεί αυτή τον διάδοχο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του δημοσίου. Το δικαστήριο δεν το αποδέχτηκε, με ένα πολύ σύντομο σκεπτικό, ίσως και γιατί τον Δεκέμβριο που εκδικάστηκε η υπόθεση δεν υπήρχε ΝΕΡΙΤ. Οι δικηγόροι θα προσβάλλουν το συγκεκριμένο σκέλος της απόφασης στο Εφετείο.  

\"\"

update
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε για την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου Κρήτης για την ΕΡΤ: «Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».