Λατρεία για τον Ιωσήφ Καλαμαράκη του «Real 97.8»

Λατρεία για τον Ιωσήφ Καλαμαράκη του «Real 97.8»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο μεγάλο πάθος ακροατών για έναν ραδιοφωνικό παραγωγό! 

16 Ιουνίου 2014
Το έχω παρατηρήσει, ο Ιωσήφ διαθέτει ένα απίστευτα φανατικό κοινό. Κοινό το οποίο δεν διστάζει ακόμα και να ξεπεράσει τα όρια, αν χρειαστεί. Μία φορά παίξαμε μαζί ως dj's και έγινε πανικός. Αλλά και στο πάρτι που έκανε το e-tetRadio, προ διετίας, γνώρισε αποθέωση. Κάνει εξαιρετική δουλειά βέβαια ο Ιωσήφ Καλαμαράκης, τόσο ως ραδιοσκηνοθέτης στα πρωινά του Γιώργου Τράγκα, όσο και ως αυτόνομος μουσικός παραγωγός με τις δικές του, άκρως ενδιαφέρουσες, εκπομπές (κάθε Σαββατοκύριακο, 12 με 3 μετά τα μεσάνυχτα, στον «Real FM»). Υπενθυμίζω: ο Ιωσήφ έκανε εκπομπές για αρκετό διάστημα, καθημερινά, 10 με 12 τα βράδια. Με την αλλαγή του προγράμματος εξοβελίστηκε στα weekends και σε, εντελώς ακατάλληλες, ώρες.  Διαβάστε τι μας έγραψε σε mail της η Μάγδα Μεταξά και θα καταλάβετε κι εσείς τι εννοούμε. Θα νιώσετε τη λατρεία για την οποία σας λέω στην αρχή. Και μου κάνει εντύπωση πως ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά, αυτοί οι φανατικοί ακροατές επιμένουν στον... αγώνα τους. 
 
«1η Αυγούστου, ενημερωθήκαμε για την κατάργηση των καθημερινών εκπομπών του Ι. Καλαμαράκη. Μέχρι της λειτουργίας του νέου προγράμματος (2/9/13), έγιναν οι εξής ενέργειες:
* Φτιάχτηκε στο fb, η σελίδα «Θέλουμε τον Ιωσήφ Καλαμαράκη και τις καθημερινές».  
* Έφτιαξα ένα βίντεο που έστειλα στο twitter του Ν. Χατζηνικολάου (το είχατε αναφέρει στο e-tetRadio σε παλαιότερο άρθρο σας).


* Στείλαμε συνολικά 26 κείμενα ακροατών (σε μορφή slide) στο twitter του Ν. Χατζηνικολάου. Απάντηση έδωσε μόνο στο τελευταίο, δικό μου, λέγοντας ότι «η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο»
 
Από τη νέα ραδιοφωνική περίοδο (2/9/13) αρκετοί ακροατές (πάνω από 50 συνολικά) μη θέλοντας να ακούσουμε κάτι άλλο τις μέρες και ώρες που ήταν η καθημερινή εκπομπή του Ιωσήφ (Δευτέρα έως και Πέμπτη), βρήκαμε έναν τρόπο να απολαμβάνουμε μαζί τα τραγούδια από παλιές εκπομπές του. Με την άδεια του Νίκου Πετρίδη (καταγράφει σε λίστες  τα τραγούδια που ακούγονται στις εκπομπές του  Ιωσήφ).
Πιο συγκεκριμένα, μαζευόμασταν κάθε βράδυ σε ήδη υπάρχουσα ανάρτηση του Ιωσήφ στο fb χρησιμοποιώντας το χώρο για σχόλια. Ένας, σε ρόλο d.j. έχοντας περάσει σε λίστα στο you tube τα τραγούδια μιας εκπομπής, τα πόσταρε και οι υπόλοιποι τα ανοίγαμε και ακούγαμε ταυτόχρονα, σχολιάζοντας παράλληλα όπως ακριβώς κάναμε όταν είχε εκπομπή ο Ιωσήφ. Ονομάσαμε αυτή μας τη δραστηριότητα «καντάδες» και τη συνεχίσαμε, ανελλιπώς, για 9 μήνες (σταματήσαμε στις 5/6/14 λόγω καλοκαιριού). Ήταν μία «φιλική κατάληψη» στον τοίχο του Ιωσήφ, μια και δεν μπορούσε να αποτρέψει τα σχόλια σε αναρτήσεις του.  Σαν «ευχαριστώ» για την αναγκαστική φιλοξενία του, φτιάξαμε το βίντεο που βλέπετε παρακάτω:
 

Σύμφωνα με το άρθρο του e-tetRadio στις 10/4/12 «ΣΚΑΙ: Eυτυχώς που υπάρχουν ο Λαβίθης και ο Ψάλτης» και σε εποχή που ο ΣΚΑΙ ήταν ακόμα ακμαίος, ο Ιωσήφ είχε ποσοστό ακροαματικότητας 4.0% έναντι 4.1% του ΣΚΑΙ. Στο πρόσφατο άρθρο σας «Ωριαίες ακροαματικότητες: Real FM Vs Σκάι 100.3» και ενώ ο ΣΚΑΙ κατρακυλάει συνεχώς τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 4,7% έναντι 2%. Με έναν ουσιαστικά νεκρό αντίπαλο, όποιον παραγωγό και να είχε ο Real αυτή την ώρα θα έπαιρνε πρωτιά. 
 
\"\"Το επιχείρημα της αλλαγής προσανατολισμού του σταθμού σε πλήρως ενημερωτικό αδυνατεί αφού διατήρησε το μεσημεριανάδικο και την εκπομπή εκτόνωσης αγανακτισμένων οπαδών του Γεωργίου (η επισήμανση αφορά μόνο στο θέμα ότι ούτε αυτές είναι ενημερωτικές). Οι εκπομπές που κάνει ο Ι. Καλαμαράκης δεν είναι μόνο άψογα επαγγελματικές, αλλά μεταδίδουν το σεβασμό και την αγάπη στη μουσική. Διαθέτουν υψηλή αισθητική, ποικιλία ειδών και ρυθμών μέσα από θεματικές βραδιές και αφιερώματα σε δεκαετίες, είναι απόλυτα διαδραστικές, χαρίζουν γνώσεις πάνω στην παγκόσμια μουσική,  προκαλούν πλήθος συναισθημάτων, αποτελούν αγωγή της ψυχής. Όταν τις παρακολουθούσαμε τις καθημερινές ήταν για όλους ένα βάλσαμο προσφέροντας ψυχική ανάταση και διώχνοντας τα απόνερα της ημέρας.
 
Με τις αλλαγές που έκανε ο σταθμός στοιβάζοντας τες το Σ/Κ από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και να δυσαρεστήσει τους ακροατές γιατί:
- Τα Σάββατα, η 6ωρη διάρκεια μαζί με το ξενύχτι, είναι απαγορευτική. 
- Τις Κυριακές είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν όσοι εργάζονται πρωί τη Δευτέρα. 
 
Ηλικιακά το κοινό της εκπομπής, κατά μέσο όρο είναι μεγαλύτερο και με περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις από το νεανικό κοινό των Αγγέλων του Real που ξενυχτούσε άνετα. Με την κίνηση του σταθμού να κάνει αυτές τις αλλαγές, έχασε νεαρά παιδιά διώχνοντας τους Αγγέλους και παλαιούς, μόνιμους ακροατές των εκπομπών Καλαμαράκη και όχι μόνο. 
Σίγουρα οι εκπομπές του Ιωσήφ είναι δύσκολες για το ευρύ κοινό και δεν μπορεί να περιμένει κανείς ψηλά ποσοστά ακροαματικότητας. Διαθέτουν όμως σε μεγάλο βαθμό κοινό καλλιεργημένο και με άποψη. Αυτό φαίνεται να μην το εκτιμά ο σταθμός μια και μετρά μόνο τα νούμερα.   
Το αίτημα για επαναφορά των καθημερινών εκπομπών του Ιωσήφ παραμένει για τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί μετά τις 10 το βράδυ, το ραδιόφωνο μπορεί να επιτελέσει περισσότερο τον μαγικό του ρόλο κόντρα στις τηλεοπτικές αρένες».