Σελιλόιντ – τα τραγούδια της εβδομάδας

Σελιλόιντ – τα τραγούδια της εβδομάδας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είτε γράφεται για να συνοδέψει εικόνες που εναλλάσσονται στα 25 frames το δευτερόλεπτο είτε για να δημιουργήσει η ίδια εικόνες, η μουσική είναι δεμένη με την 7η τέχνη. Damon Albarn, Primus, Yann Tiersen, Perfume Genius, Lana Del Rey, Karen O και οι ανακάμψαντες Slipknot ντύνουν με τους ήχους τους τα εναλλασσόμενα frames της πρώτης αυγουστιάτικης εβδομάδας.

04 Αυγούστου 2014Damon Albarn - Sister Rust
Μπορεί το προσωπικό του άλμπουμ να απογοήτευσε, μπορεί, όπως λέει κι ο ίδιος, το άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Blur πέρυσι να μη βγει και ποτέ, αλλά ένα τραγούδι για μία ταινία που πρωταγωνιστεί η Scarlett Johansson και σκηνοθετεί ο Luc Besson, ενώ την ντύνει ηχητικά ο Eric Serra είναι μία σημαντική είδηση και ξεχωριστή συνεργασία. Ο Damon, άλλωστε, στις συνεργασίες του πάντοτε είναι εκλεκτικός. Η ταινία τιτλοφορείται Lucy.


 
Primus - Pure Imagination
Και μιας και είμαστε στον κινηματογραφικό χώρο ας συναντήσουμε και τους Primus, οι οποίοι ενώνονται ξανά για να ηχογραφήσουν ένα remake-tribute της ταινίας Willy Wonka & the Chocolate Factory του 1971. Πρώτο δείγμα το Pure Imagination, που στην ταινία το ερμήνευε ο Gene Wilder. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει 21 Οκτωβρίου με τον τίτλο Primus and the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble


 
Karen O – Rapt
H Karen O, άλλοτε φιγούρα κινηματογραφική και άλλοτε χάρτινη, βγαλμένη από κόμικ, αφήνει για λίγο (ή, μήπως για πάντα;) τους Yeah Yeah Yeahs για να κάνει τα πρώτα της αποκλειστικά προσωπικά βήματα. Το Rapt μοιάζει συνέχεια των τραγουδιών που έγραφε τελευταία για τον κινηματογράφο και κάποια παιδικά projects. Αθώο, λιτό, σαγηνευτικό και προκλητικό ταυτόχρονα καθώς με ύφος λολίτας τραγουδά “love’s a fucking bitch”.


 
Eugene McGuinness - The Crueler Kind
Ο Eugene McGuinness, εν τω μεταξύ, μπορεί να μη γράφει για τον κινηματογράφο, δημιουργεί, όμως, εικόνες με τις νότες του. Επιστρέφει, λοιπόν, με ένα νέο τραγούδι προαναγγέλλοντας το τέταρτο άλμπουμ του, δύο χρόνια μετά το επιτυχημένο The Invitation to the Voyage. Chrome ο τίτλος και περιμένουμε πολλά από έναν από τους καλύτερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.


 
Lana Del Rey - Ultraviolence
Δεν είναι νέο. Νέο, όμως, είναι το βίντεο τραβηγμένο εξ ολοκλήρου με i-phone όπου η Lana θα κάνει πολλούς και πολλές teenagers να λιώσουν ή και να δακρύσουν ακόμα με την περιήγησή της ντυμένη νυφούλα σε ένα κήπο. Concept από τα παλιά, δοκιμασμένο και αλάθητο για την βιομηχανία…


 
Yann Tiersen, Clémence Poésy and Aidan Moffat - Meteorites
Τον Yann Tiersen τον έμαθαν όλοι από την μουσική του για την ταινία Amelie. Όμως, το score της ταινίας βασιζόταν σε μουσικές από τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ του.  Μουσικός που κινείται με άνεση από το punk μέχρι και το ambient έχει ηχογραφήσει μερικά εξαιρετικά πράγματα εκτός κινηματογράφου. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται η νέα του δουλειά, Infinity. Στο βίντεο, Η ηθοποιός Clémence Poésy κουνάει τα χείλη της για να ακουστεί η φωνή του Aidan Moffat των Arab Strap!


 
Perfume Genius Queen
Δεν ξέρω αν ο αμερικανός Mike Hadreas είναι Perfume Genius, αλλά ιδιοφυΐα της ατμόσφαιρας μέσω των ήχων είναι στα σίγουρα. Κι ενώ το τρίτο του άλμπουμ αναμένεται τον Σεπτέμβρη, το πρώτο δείγμα από εκεί είναι και ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς ως τώρα. Στους παλαιότερους θα θυμίσει και λίγο Fad Gadget.


 
Divorcee - Absence and Presents
Ο κύριος Why?, ή αλλιώς Jonathan "Yoni" Wolf δεν είναι και τόσο γνωστός στα μέρη μας παρότι στην πατρίδα του την Καλιφόρνια δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία έχοντας αρκετές συμπάθειες. Τώρα, στήνει ένα νέο σχήμα με την φιλενάδα του Anna Stewart φιλοδοξώντας να ξεφύγει από τα στενά σύνορα της ανεξάρτητης σκηνής.


 
Bristol Roads
Οι Bristol είναι το νέο σχήμα του Michael Collin των πρόσφατα διαλυμένων Nouvelle Vague. Ο Michael, περιστοιχισμένος, πάλι από κορίτσια, στήνει μία ολόκληρη μπάντα αποτίοντας φόρο τιμής στο Μπρίστολ και την σκηνή του trip-hop. Η διασκευή του στο Roads των Portishead κάπου ανάμεσα στο καμπαρέ και την τζαζ  δεν διαθέτει το μπρίο του προηγούμενου σχήματος. Ίσως, επειδή, τραγουδά ο ίδιος.


 
SlipknotThe Negative One
Οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι η ιστορία των Slipknot θα είχε τελειώσει μετά τον θάνατο του μπασίστα τους Paul Gray και την αποχώρηση του Joey Jordison, πέρυσι. Όμως, η επιθετικότερη μπάντα του ροκ συνεχίζει και μετά από έξι ολόκληρα χρόνια ανέβασε στο διαδίκτυο το πρώτο της νέο τραγούδι. Ακούστε το στο ειδικά διαμορφωμένο site εδώ.