Αγωγές σε δημοσιογράφους, αυτή η μάστιγα

Αγωγές σε δημοσιογράφους, αυτή η μάστιγα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Γιώργος Κουρής οδηγεί τον Ανδρέα Πετρουλάκη στα δικαστήρια!

24 Νοεμβρίου 2014
Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μηνύει και να κάνει αγωγή σε έναν δημοσιογράφο; Ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ που μπορεί να γράψει και να αντικρούσει την όποια κριτική του γίνεται; Ακόμα και αν θεωρεί πως είναι συκοφαντικό το σχόλιο του δημοσιογράφου δεν απαντά με αγωγή - ας είναι καλά ο τυποκτόνος νόμος του (ποιου άλλου;) Βενιζέλου. Γράφεις κι εσύ την άποψή σου και αφήνεις τον κόσμο να κρίνει. Ακόμα κι αν είσαι επιχειρηματίας και δεν ανήκεις στο χώρο του Τύπου, είναι λάθος να παλεύεις να βρεις το... δίκιο σου στα δικαστήρια. Δέκα διαφορετικά μέσα ενημέρωσης διαθέτει ο Γιώργος Κουρής, μέσω δικαστηρίου βρήκε να απαντήσει και αυτός...
 
Θυμάμαι πριν από χρόνια, είχε κάνει αγωγή στο «τετΡΑΔΙΟ» της τότε Ελευθεροτυπίας ο (πρώην συνεργάτης του Γιώργου Κουρή) Κώστας Γιαννίκος. Αιτία, ένα επικριτικό σχόλιο που έκανα για τον «John Greek 88.6», ένα από τα ραδιόφωνα του ομίλου τότε. Και μας ζητούσε, από εμένα και την εφημερίδα όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις (τον διευθυντή κτλ), 100 χιλιάδες ευρώ! Αργότερα βέβαια την απέσυρε την αγωγή, κατάλαβε προφανώς πως η κριτική σ' ένα ραδιόφωνο είναι αναπόφευκτη, μην σας πω και αναγκαία. Μετά από χρόνια γνωρίστηκα και με τον γιο του Γιαννίκου, τον Ανδρέα, δεν θυμάμαι να το έχουμε συζητήσει ποτέ το θέμα.
 
Προ ημερών λοιπόν έβαλα κι εγώ την υπογραφή μου σε μία λίστα που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, εναντίον της αγωγής Γιώργου Κουρή προς Ανδρέα Πετρουλάκη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμμετείχα σε μία τέτοια διαδικασία συλλογής υπογραφών (μία άλλη ήταν με την «ΑΕΚ 1924»). Το αποφεύγω, δεν μου αρέσει και δεν το κάνω. Αλλά εδώ πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ελεύθερη δημοσιογραφία. Είναι σημαντικό. Το λέω, χωρίς να μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης, δεν με ενδιαφέρει να πω ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος, τι ακριβώς έγραψε ο Πετρουλάκης και τι ανταπαντά ο Κουρής. Πιστεύω πως ο εκδότης θα την αποσύρει στο τέλος την αγωγή, απλώς έπρεπε κι αυτός να κάνει το κομμάτι του λίγο.