Περί Ιανού, «105.5 στο Κόκκινο» και Κινημάτων

Περί Ιανού, «105.5 στο Κόκκινο» και Κινημάτων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χαμός στα social media, τη νέα «Εκκλησία του Δήμου». Να δώσουμε εν τάχει την είδηση για όσους δεν τη γνωρίζουν: όλα ξεκίνησαν όταν ο «105.5 στο Κόκκινο» μπήκε χορηγός σε μία εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

28 Δεκεμβρίου 2014
Διαβάστε την είδηση ΕΔΩ. Μία δίχως αμφιβολία πολύ καλή εκδήλωση (δεν το αμφισβητούν ούτε αυτοί που αντιδρούν εννοείται), τις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» μέσω των οποίων συγκεντρώνονται χρήματα και δώρα για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου». Κάθε μεσημέρι, 12 με 1, από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου, καλλιτέχνες διαβάζουν ανέκδοτα έμμετρα παραμύθια, γράφουν καινούργιες ιστορίες και τραγούδια για τα παιδιά. Συντονιστής ο Παρασκευάς Καρασούλος και συμμετέχουν οι Γιώργος Ανδρέου, Ρίτα Αντωνοπούλου Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμης Καραμουρατίδης, Νίκος Μωραΐτης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ρους, Θοδωρής Γκόνης, Γιώτα Νέγκα και άλλοι.
Κάθε γονιός αγοράζει εισιτήριο των 5 ευρώ κι αυτό διατίθεται απευθείας στην «Κιβωτό του Κόσμου» ενώ κάθε παιδί που θα πηγαίνει εκεί δεν θα πληρώνει είσοδο αλλά θα φέρνει ένα δώρο για τα παιδιά της «Κιβωτού». 

 
Η σοβαρή ένσταση όλων όσοι αντιδρούν, είναι για τη συμμετοχή ακόμα και με τη μορφή χορηγίας ενός ραδιοσταθμού της Αριστεράς σε εκδηλώσεις του Ιανού που βαρύνεται με κατηγορίες για κακές εργασιακές συνθήκες. Εδικά σήμερα υπήρχε ένας λόγος παραπάνω, για τις Κυριακές της... εργασίας και της... χαράς που επιχειρούν να περάσουν οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες. 

«Ο ρ/σ "105,5 στο κόκκινο" έχει ακούσει πολλές φορές για τα προβλήματα και τους αγώνες στον χώρο του βιβλίου και βέβαια έδωσε και την δυνατότητα να ακουστούν και από την συχνότητα του σταθμού» γράφει σε ανακοίνωσή του εναντίον του σταθμού ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. «"Άκουσε" βέβαια και για το τι συνέβη στο βιβλιοπωλείο Ιανός. "Άκουσε" για τα scanners ("μηχανάκια της αναξιοπρέπειας" είχαν ονομαστεί) που προωθούσαν την επιτήρηση, την εντατικοποίηση και τον κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων. "Άκουσε" για τα κείμενα που διακινούσαν τα στελέχη της εταιρείας παίρνοντας υπογραφές των εργαζόμενων ενάντια στο σωματείο, τους αγώνες, την συνδικαλιστική δράση και υπέρ της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας (γεγονός που συνέβη και σε Θεσσαλονίκη και σε Αθήνα). "Άκουσε" για τις απολύσεις και τις "παραιτήσεις" εργαζόμενων που δεν υπέγραψαν αυτό το κείμενο. Το ίδιο το κόμμα που ανήκει ο ρ/σ κατέθεσε στις 24/7/2014 ερώτηση στην βουλή για αυτά τα θέματα. Τι δουλειά έχει λοιπόν το ραδιόφωνο που "άκουσε" όλα αυτά στον Ιανό;» 
 
Σημειώστε πως μετά τα σοβαρά επεισόδια του μεσημεριού οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αποχώρησαν, όταν πληροφορήθηκαν τον απεργιακό αποκλεισμό και πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ. Ο «105,5 Στο Κόκκινο» μετά ανακοίνωσε τη διακοπή της χορηγίας.

Επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιανός. Λέει μεταξύ άλλων: «Ενημερωτικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν ρώτησε κανέναν και προφανώς δεν ρώτησε τη διοίκηση ή τους εργαζόμενους του ΙANOY. Ο ΣΥΒΧΑ επίσης αποφάσισε μονομερώς να κηρύξει απεργία ειδικά και μόνο στα βιβλιοπωλεία την 28η Δεκεμβρίου, χωρίς να ρωτήσει ούτε ο ίδιος κανέναν και από όλα τα βιβλιοπωλεία αποφάσισε για πολλοστή φορά να εμποδίσει την λειτουργία του ΙΑΝΟΥ. Θέλουμε να μας εξηγήσει κάποιος με ποια λογική, μπορεί να επιβληθεί απεργία και γιατί αυτό να γίνει μόνο στους εργαζόμενους στον ΙΑΝΟ, ενώ το ίδιο δεν συνέβη σε κανένα άλλο βιβλιοπωλείο της Αθήνας (Πολιτεία, Public, Πατάκης, Ελευθερουδάκης, Πρωτοπορία κ.α.) και φυσικά σε κανένα άλλο κατάστημα». 

Τα κινήματα από τη μεριά τους έχουν δίκιο. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς τίποτε. Το e-tetRadio είναι υπέρ των κινημάτων. Νομίζω όμως πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ανάλογα κι ένας ραδιοσταθμός, έστω κι αν είναι της Αριστεράς. Για μία χορηγία σε μία εκδήλωση επρόκειτο, όχι για κάποιο θεμελιώδες ζήτημα. Έστω κι αν αυτή (η χορηγία) έγινε σε εκδήλωση στον Ιανό που βάλλεται πανταχόθεν - κανόνισα μία εφ' όλης συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη του κ.Καρατζά, θα ζητήσω να λάβω απαντήσεις σε πολλά θέματα από τον επικεφαλής ενός αμφιλεγόμενου βιβλιοπωλείου το οποίο από τη μία κατηγορείται για τα εργασιακά και από την άλλη κάνει όντως πολλά σημαντικά πράγματα στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Τις χορηγίες συνήθως τις κλείνει το εμπορικό τμήμα ενός ΜΜΕ, το εμπορικό τμήμα που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει τα πολιτικά ή εργατικά ζητήματα. Δεν είναι προς θάνατον ακόμα κι αν έχει γίνει μία λάθος κίνηση στις χορηγίες.

Γι' αυτό και μετά τα σημερινά επεισόδια την πήραν πίσω εκεί στον «Κόκκινο» ζητώντας συγγνώμη (η συγγνώμη απαιτεί πάντοτε θάρρος)

Επαναλαμβάνω όμως, τα κινήματα έχουν δίκιο από πλευράς τους και πολύ σωστά αντιδρούν. Έτσι πρέπει, έτσι είναι. Όπως ο @dromografos λόγου χάριν που σήκωσε το θέμα και τον οποίον πολύ σέβομαι κι εκτιμώ.

Όπως σωστά από μεριά τους -να το πούμε και αυτό- κάνουν κάποια συστημικά ραδιόφωνα και βάζουν ως χορηγό σε εκπομπές τους την «Ελληνικός Χρυσός». Τη δουλειά τους αυτά (τις όποιες χορηγίες), τη δική μας κι εμείς να κριτικάρουμε μετά. Όλοι κρινόμαστε σε τελική ανάλυση όχι μόνο για τις απόψεις μας, αλλά και για τις παραλείψεις μας. Όχι πως οι δύο αυτές χορηγίες έχουν την παραμικρή, μεταξύ τους, σχέση.
 
Το πρωταρχικό βέβαια είναι να κρίνουμε τα ΜΜΕ για τη δημοσιογραφική τους δουλειά, όχι για την εμπορική τους πολιτική (όταν αυτή δεν είναι ακραία φυσικά). 

* Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω σε παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και αρκετά από αυτά χωρίς γονείς.