Παράλληλες Ιστορίες…

Παράλληλες Ιστορίες…
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Διαθήκη μου…

04 Μαΐου 2015
Γράφει ο Δημοδίαιτος

«Εν Παραλία Κυπαρισσίας και εν τη παρά τη κεντρική αγορά οικία μου σήμερον δεκάτην Τετάρτη Ιανουαρίου του έτους 1932 ο υποφαινόμενος Γεώργιος Αλεξόπουλος επιθυμώ και ορίζω τα εξής: άπασα  η κατά τον θάνατον μου ευρεθησομένη ακίνητος και κινητή περιουσία μου να διατεθεί για την ανέγερση Νοσοκομείου, εν τω οποίω να νοσηλεύονται άποροι και πτωχοί άρρωστοι θεραπεύσιμοι  και εν πλεονασμώ κλινών  να νοσηλεύονται και εύποροι επί αναλόγω πληρωμή…». 
Γράφει και άλλα  στη διαθήκη του ο Αλεξόπουλος. Κανονίζει όλες τις λεπτομέρειες γιατί γνωρίζει ότι τα αρπακτικά καραδοκούν… Έτσι η μικρή επαρχιακή Πόλη της Κυπαρισσίας αποκτά ένα καταπληκτικό Νοσοκομείο από τα καλύτερα της Χώρας! 
 
Ας αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα του 1932. Έχει ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση (κραχ του 1929), ο Βενιζέλος  αναγγέλλει την (τετάρτη…) χρεοκοπία της Ελλάδας, οι πρόσφυγες της μεγάλης καταστροφής του 1922 ζουν ακόμη σε καταυλισμούς και παραπήγματα. Πείνα, Φτώχια, Δυστυχία παντού!! Και έρχεται (από το πουθενά) ο Αλεξόπουλος, ένας αγράμματος μικροεργολάβος επαρχίας και λέει: Όλα θα τα αντέξουμε και θα ορθοποδήσει η Πατρίδα, αρκεί οι Έλληνες να είναι ΥΓΙΕΙΣ! Για το σκοπό αυτόν λοιπόν διαθέτω ΑΠΑΣΑΝ την περιουσία μου. Σύμπτωση; Συγκυρία; Επιταγή της τύχης; Το Νοσοκομείο εγκαινιάζεται και αρχίζει να λειτουργεί το 1948 με το τέλος του Εμφυλίου πολέμου που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη Χώρα, μετά την καταστροφή της Κατοχής των Ναζί…
 
Σήμερα που ζούμε ανάλογες (όχι ίδιες) καταστάσεις, σήμερα που τα Νοσοκομεία αδειάζουν από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που στερούνται βασικών φαρμάκων και υλικών, που ο παιδικός πληθυσμός δεν εμβολιάζεται κανονικά, που αρχίζουν να εμφανίζονται ξεχασμένες αρρώστιες, σήμερα που το φάντασμα της χρεοκοπίας προβάλλει ξανά, ποιος θα βγει μπροστά να υπερασπιστεί την υγεία του λαού; Θα σταυρώσουμε τα χέρια, θα εμπιστευθούμε την «ιδιωτική πρωτοβουλία και τους επενδυτές στον χώρο», θα αναμένουμε την εμφάνιση Αλεξόπουλων ή το κράτος θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του να σώσει ότι μπορεί να περισωθεί;
 
Υ.Γ. για την ιστορία. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας «έσβησε» από τον Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας (μαζί με 50 άλλα), στην κορύφωση της οικονομικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής κρίσης, ως ασύμφορο, ο μέγας αναμορφωτής της Υγείας και σοσιαλιστής Ανδρέας Λοβέρδος!