«Σφαγή» στον ΑΝΤ1

«Σφαγή» στον ΑΝΤ1
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε παραπάνω από 30 έφτασαν οι απολύσεις, μέσα σε μία μόλις ημέρα, 31η Ιουλίου, τελευταία ημέρα του μήνα.

31 Ιουλίου 2015
update 5: Ως "παράνομη και καταχρηστική" κηρύχθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η σημερινή απεργία της ΕΤΙΤΑ στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με το site της Ένωσης Τεχνικών όμως, είναι σε ισχύ από τις 6 στο κανάλι 24ωρη απεργία από την... ΠΟΣΠΕΡΤ.

update 4: Άλλες 5 απολύσεις τεχνικών χθες στον ΑΝΤ1, μαζί με τις 24 που έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Στους απολυθέντες και ένας μοντέρ από το γραφείο του καναλιού στην Θεσσαλονίκη. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ:

Μετά την «μαύρη Παρασκευή» και την απόλυση 24 τεχνικών από τον ΑΝΤ1, η διοίκηση προχώρησε και σε 5 νέες απολύσεις.
Τους καλούμε να πάψουν να «σφαγιάζουν» με αυτό τον ανήθικο τρόπο τους ανθρώπους που εδώ και 26 χρόνια, πρόσφεραν τόσα πολλά στον σταθμό!!!
 
Οι αγωγές εναντίον μας δεν μας φοβίζουν!!!
Αντίθετα μας πεισμώνουν!!!
 
Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δεν θα σταματήσουμε αν δεν γυρίσουν στη δουλειά τους ΟΛΟΙ οι απολυόμενοι!!!

Και εκείνη της ΕΤΙΤΒΕ:

Μετά το πογκρόμ των απολύσεων της πολυδιαφημισμένης επι χρόνια οικογένειας στην Αθήνα, ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1, είπε να θυμηθεί και τα παιδιά του στην Θεσσαλονίκη, απολύωντας απο το αποδεκατισμένο πια γραφείο της πόλης μας, συνάδελφο μοντέρ.
Θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την απόλυση, ζητάμε την ανάκλησή της και συνεχίζουμε τον αγώνα, στον πλευρό των συναδέλφων μας, της Ε.Τ.Ι.Τ.Α., τον ωραίο αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, μέχρι την δικαίωση των απολυμένων συναδέλφων μας.

update 3: Στην αντεπίθεση η ΕΤΙΤΑ, με δελτίο τύπου για την κατάσταση στον ΑΝΤ1:

Συνάδελφοι!
 
Η «αγαπημένη» και πολυδιαφημιζόμενη εδώ και δεκαετίες οικογένεια του ΑΝΤ1 μόλις εχθές άρχισε να αποδεκατίζεται κυριολεκτικά.
 
Θύματα;; 26 απολυμένοι εργαζόμενοι τεχνικοί και την Δευτέρα έπονται και άλλοι μέχρι να συμπληρωθεί τουλάχιστον ο αριθμός των 40. Από Σεπτέμβρη πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός ή να έχουμε και μειώσεις μισθών. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση.
Θύτες;; Ο ίδιος ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με το σταθμό. Ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 Μίνωας Κυριακού και οι άνθρωποι που επέλεξε ο ίδιος για να τον διοικήσουν.
Λογική απορία: Πως είναι δυνατόν με τόσους απολυμένους να βγάλει τον Σεπτέμβριο ο σταθμός το πρόγραμμά του;;
 
Η απάντηση απλή:  Με την αλλαγή των σημερινών εργασιακών σχέσεων σε αυτών της… γαλέρας!!! Μπλοκάκια- part timer-ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι-ελαστικές σχέσεις εργασίας και όλα αυτά με αποδοχές… πείνας!!! Και αν πάρουν πίσω με αυτές τις συνθήκες και κάποιον απολυμένο, το παίζουν και καλοί. Τάχα πως ενδιαφέρονται γι αυτούς. 
Το έχουμε ξαναδεί το έργο.  Δεν κοροϊδεύουν πια κανέναν.
 
Από εχθές λοιπόν η μεγάλη οικογένεια του ΑΝΤ1 επέλεξε να προβεί στις ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ που έχουν γίνει ποτέ από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ουδέποτε κανένας άλλος σταθμός δεν έδειξε τόσο πολύ… «αγάπη» στην ίδια του την οικογένεια απολύοντας τόσους πολλούς εργαζόμενους μέσα σε μόλις  μία ή δύο μέρες και μάλιστα με τον πιο χυδαίο και ανήθικο τρόπο. Μαζεύοντάς τους και διαβάζοντας ένα-ένα τα ονόματα των απολυμένων από μια… «μαύρη λίστα».
 
Ένας-ένας άκουγε το όνομά του αλλά και τα ονόματα των συναδέλφων του που οδηγήθηκαν στην ανεργία πιθανόν και στην ανέχεια.  Άνθρωποι που είχαν 20 και 25 χρόνια εργασίας στο σταθμό. Άνθρωποι οικογενειάρχες οι περισσότεροι, που όλα αυτά τα χρόνια κινδύνευσε μέχρι και η ίδια τους η ζωή σε διάφορες αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές.  Άνθρωποι  που μόλις πριν λίγες μέρες κόντεψαν να καούν ζωντανοί μέσα σε VAN του σταθμού. Άνθρωποι που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με πίστη, συνέπεια και επαγγελματισμό. Και όλα αυτά την επόμενη ακριβώς μέρα που ο ίδιος ο Στρατής Λιαρέλης  στην συνέντευξη τύπου της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. μίλησε για οικογένειες που τρώνε ψωμί από τα κανάλια. Και ενώ γνώριζε ήδη για το… «έγκλημα» που είχε ετοιμάσει ο σταθμός του!! Και όταν εχθές ζητήσαμε συνάντηση μαζί του συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Εργασίας, μείναμε εμβρόντητοι στο άκουσμα ότι έφυγε για διακοπές!!! Φυσικά! Για τον… πρώην μαχητικό δημοσιογράφο η σχεδίαση του… «εγκλήματος» είχε πια τελειώσει. Έμενε τώρα μόνο η εκτέλεση από τους υφιστάμενούς  του. Η δουλειά του είχε τελειώσει. Μπορούσε να φύγει με ήσυχη συνείδηση για διακοπές!!!
 
Συνάδελφοι!!! 
Ήδη από εχθές ξεκίνησε ένας ωραίος αγώνας. Ένας αγώνας που σας καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί!!!  Αγώνας για την ύπαρξή μας και την ίδια μας την αξιοπρέπεια!!!  Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ΑΝΤ1, αν περάσει, σίγουρα θα συμβεί και στους υπόλοιπους σταθμούς. Οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες θα είναι διαδοχικές!!! Δεν μας ενδιαφέρουν πόσα απεργοσπαστικά δελτία θα βγάλουν. Δεν μας ενδιαφέρει η τρομοκρατία που θα μας εξαπολύσουν!!! Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην σταματήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση! Να γυρίσουν ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!! 
Από αύριο επίσης, ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης ούτως ώστε να μάθει την αλήθεια ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!!! Και όταν ακούει πια, για την… περίφημη οικογένεια του ΑΝΤ1 να αντιλαμβάνεται πλήρως την έννοια της ξεδιαντροπιάς και της ανηθικότητας που κρύβεται  πίσω από αυτές τις λέξεις.  Έντυπο υλικό  είναι έτοιμο και θα αρχίζει να μοιράζεται σε λιμάνια, μετρό, διόδια! Ηλεκτρονικό υλικό είναι έτοιμο να κατακλύσει το διαδίκτυο. Παραστάσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες εκεί που δεν θα το περιμένουν. 
 
Κύριοι του ΑΝΤ1. Από το πιο μικρό διευθυντικό στέλεχος έως τον πιο μεγάλο ιδιοκτήτη. Η… «παράσταση» που εσείς στήσατε αλλά που εμείς θα παίξουμε και θα σκηνοθετήσουμε, ξεκινάει… Καλή αρχή!!!
  
ΥΓ1.  Όσο για την άρνησή σας για την σύνδεση των όσων συμβαίνουν στους σταθμούς (ΑΝΤ1-απολύσεις, ΑLPHA STAR-νέες μειώσεις μισθών) με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, η κοινή ανακοίνωση των υπουργών της κυβέρνησης κυρίων Παππά και Κατρούγκαλου δείχνει ότι δεν πείθετε!!!
ΥΓ2. Όσο για τον... σεβασμό που δείξατε προς το θεσμικό όργανο των τεχνικών σας απολύοντας και τους δύο εργασιακούς μας εκπροσώπους να είστε σίγουροι πως θα σας τον ανταποδώσουμε. Με τον συνάδελφο προϊστάμενο δε που πρότεινε την απόλυσή τους,  θα ασχοληθούμε όταν έρθει η ώρα.
ΥΓ2. Απορία: Άραγε, μετά από όλα αυτά,  με ποιο ηθικό ανάστημα θα βγάλει τις επόμενες κοινωνικές εκπομπές ή τις επόμενες παιδικές θεατρικές δραστηριότητες και θα απευθύνεται στον κόσμο η κυρία Μαρί Κυριακού;;
ΥΓ3.  Απορία2: Το… THE VOICE πότε ξεκινάει αλήθεια;;

update 2: Η κοινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, για την χθεσινή 6ωρη στάση εργασίας: 

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στον Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ» και στην ιστοσελίδα “www.antenna.gr”, για σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, από τις 18.00 έως τις 24.00, καταγγέλλοντας τις άδικες απολύσεις του σταθμού.
Οι Διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ.

Και εκείνη που εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απολυθέντες:

Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΑΝΤ1 γιατί αποφάσισε ότι για να «σωθεί» πρέπει να πετάξει στον δρόμο 40 εργαζόμενους. Έτσι εννοούν αυτοί την διάσωση της εταιρίας τους, την διάσωση των κερδών τους.
Δυστυχώς οι συνάδελφοι του ΑΝΤ1 δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε και οι τελευταίοι. Αυτή είναι η λειτουργία του κεφαλαίου, αυτή είναι η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν αλλάζει με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Ποτέ δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, αξιώνουν όμως να υποστούμε τις ζημιές τους.
Κι εμείς στα πρακτορεία Τύπου βιώνουμε ανάλογη επίθεση. Οι διοικήσεις, τρομοκρατώντας και απειλώντας, «σπρώχνουν» τους εργαζόμενους προς την έξοδο, αμφισβητούν συνολικά τη Συλλογική Σύμβαση και τα δικαιώματά μας. Από την πείρα μας έχουμε καταλάβει ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη και τον αγώνα που θα αποκρούει την επίθεση αλλά και θα αμφισβητεί συνολικά τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις τους και την εξουσία τους.
Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους του ΑΝΤ1. Είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε και έμπρακτα όπου μας ζητηθεί.

update: 48ωρη απεργία κήρυξε η ΕΤΙΤΑ στον ΑΝΤ1, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Μετά από μια περίοδο «αγρανάπαυσης» λόγω των πολιτικών εξελίξεων, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στον όμιλο του ΑΝΤ1. Και (όλως τυχαίως;) σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τη διαβούλευση για το πλαίσιο της νέας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι απολύθηκαν, μόνο σήμερα Παρασκευή, στην πλειοψηφία τους οπερατέρ, ενώ μετά την γνωστοποίηση των αποφάσεων, κηρύχθηκε στάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, στον τηλεοπτικό σταθμό και την ιστοσελίδα antenna.gr, με ανοιχτό το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας το Σαββατοκύριακο. Αρκετοί εργαζόμενοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα έξω από τα Studio Κάππα, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Όλες οι ενώσεις δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους απολυμένους, ενώ η ΕΤΙΤΑ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο ΑΝΤ1 πετάει στο δρόμο δεκάδες απλούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στο σταθμό πολλά χρόνια!!!  Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την «εκτέλεση» του προσωπικού του!!! Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!!  Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών τις Ε.Ρ.Τ.!!! Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους! Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στην δική τους κρίση!!!»
 
Για το θέμα πήραν θέση και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιώργος Κατρούγκαλος: «Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών. Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας».
Ο χορός των απολύσεων ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 2015, με την Κατερίνα Γκαγκάκη, τον Κώστα Τσολάκη, τον Πέτρο Μπούτο, δημοσιογράφους, τηλεφωνήτριες κ.ά., να βλέπουν από τότε την πόρτα της εξόδου. Με πιο πρόσφατη και ηχηρή αποχώρηση, εκείνη του Γιάννη Λάτσιου, πριν μερικές ημέρες. Το όλο σκηνικό πάντως, και σε συνδυασμό με τις φήμες πως ο ΑΝΤ1 θα μετατραπεί σε ψυχαγωγικό κανάλι, θυμίζει πάρα πολύ τις εκκαθαρίσεις που έγιναν πριν 3 χρόνια στον «ΑΝΤ1 97.2», όταν αποψιλώθηκε όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό του ραδιοσταθμού, για να εκπέμψει μουσικό πρόγραμμα ως Easy, λίγες εβδομάδες μετά.