Από το «lifestyle» στην (ποιοτική) αυτοδιαχείριση

Από το «lifestyle» στην (ποιοτική) αυτοδιαχείριση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Nitro 102.5 κλείνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στα ερτζιανά. Είναι ένα από τα ιστορικότερα μουσικά ραδιόφωνα της πόλης. Της «γενιάς» των 90's, μαζί με ραδιόφωνα όπως ο Kiss, ο Μελωδία, ο Εν Λευκώ, ο (πρώην ομόσταυλος) Sfera κ.ά. 

06 Σεπτεμβρίου 2015
Άφησε το δικό του στίγμα στο mainstream ραδιόφωνο, ενώ εδώ και κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, είναι σε πιο alternative μονοπάτια.
 
Η ιστορία του ξεκινάει 20 χρόνια πριν, το 1995. Τότε που ο Πέτρος Κωστόπουλος, έχοντας αποχωρήσει από την διεύθυνση του Κλικ FM και γενικά από τον όμιλο Τερζόπουλου, έψαχνε συχνότητα για να στεγάσει το ραδιόφωνο της νεότευκτης τότε ΙΜΑΚΟ. Και την βρήκε στους 102.4, εκεί όπου εξέπεμπε μέχρι τότε ο (θρυλικός) Jazz FM. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς βγαίνει στον αέρα ο Nitro 102.4, ως ένα ραδιοφωνικό αδερφάκι του γνωστού ομότιτλου περιοδικού, της ναυαρχίδας δηλαδή της ΙΜΑΚΟ. Το νέο αυτό εγχείρημα στελέχωσαν κυρίως άτομα από τον Κλικ FM, που ακολούθησαν τον Κωστόπουλο φεύγοντας από τους 88 FM. Σχεδόν αμέσως, ο Nitro απέκτησε πιστό κοινό. Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες, ήταν το Νο.1 μουσικό ραδιόφωνο στις ηλικίες 18-34 για τις ζώνες από τις 5 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, μπροστά από μεγαθήρια όπως ο Kiss, o Galaxy και o Jeronimo Groovy.
 
 
Όλα αυτά τα χρόνια, τα ποσοστά της ακροαματικότητάς του κινούνταν σε αξιοπρεπή ως πολύ καλά επίπεδα, ξεπερνώντας αρκετές φορές το 5%. Με την αναδιανομή των συχνοτήτων το 2001, ο Nitro Radio μετακομίζει στην νέα του συχνότητα, στους 102.5. Από μουσικής άποψης, ήταν κατ' εξοχήν ένα ξένο mainstream ραδιόφωνο. Παρόλα αυτά όμως, κρατώντας μερικά στοιχεία από τον Κλικ FM, είχε όλα αυτά τα χρόνια και μια διαφορετική πρόταση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Δικαιολογώντας έτσι ένα από τα σλόγκαν του, το «άκου σήμερα εδώ, αυτά που θα ακούσεις αύριο παντού», ουκ ολίγες φορές προωθούσε νέα (κυρίως dance) κομμάτια, στο να γίνουν επιτυχίες και να παίζουν και στα άλλα ραδιόφωνα. Οι μουσικές συλλογές που κυκλοφορούσε κατά καιρούς -με την υπογραφή του Πέτρου Κωστόπουλου, οι περισσότερες- είχαν τεράστια απήχηση στο μουσικό κοινό.
 
 
 
Παρακάτω, τα τραγούδια που έπαιζαν περισσότερο στον Nitro, το 2000:
What took you so long - Emma Bunton
All for you - Janet Jackson
Love is what you want(Nitro edit) - King unique
If I ever feel better - Phoenix
Salsoul nugget - M&S presents Girl next door
Child is my name - Kemopetrol
Darlin' - Bob Sinclar
Play - Jennifer Lopez
Think about me - Artful Dodger
I'm like a bird - Nelly Furtado
 
To Top 20 του 2003 (Μάρτιος):
I Ain't Gonna Cry (Monica Naranjo)
Lose yourself (Eminem)
Wish I didn't Miss You (Angie Stone)
I'm Sorry (Just a man)
Die Another Day (Madonna)
Objection (Shakira)
My neck, my back (lick it) (radio vKhiaon)
The beat goes on (radio edit) (Bob Sinclar)
Me and my monkey (Robbie Williams)
The Ketchup Song (Las Ketchup)
One Love (Blue)
All the Things she Said (Tatu)
Dilemma (Nelly feat. Kelly Rowland)
Wonder Where You Are (Da Buzz)
You are my kind (Santana & Seal)
Addictive (Truth Hurts & Rakim)
Come on Over (John Silver)
Just Like a Pill (Pink)
Run (Shash feat. Boy George)
Talk to me (K-Klass & Mickiyagi)
 
Τα hot tracks του 2009 (Ιούλιος):
Perduto - Inspiro & Ornella Vanoni
Lush life - Nat King Cole & Cee Lo
Save me - Morandi
I Know you want me - Pitbull
Love story - Monsieur Minimal
Historia de un amor - Circo
Heavy cross - Gossip
Fool for you - Duffy
The quest - Bryn Christopher
Infinity - Guru Josh Project
 
...και εκείνα του 2012 (Ιούλιος):
Gravitonas - Lucky Star (Radio edit)
Snow Patrol - Called out in the dark
Miami Horror - Moon Theory
Coldplay ft.Rihanna - Princess of China
Liebe - Strangers
The Pierces - You ll Be Mine
Imany - You Will Never Know
Emma Louise - Jungle
Emeli Sande - Heaven
Foster the people - Pumped Up Kicks
 
Από τα μικρόφωνα του Nitro 102.5, πέρασαν άνθρωποι με κάθε λογής ειδικότητες. Από δημοσιογράφοι και έμπειροι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μέχρι τηλεπερσόνες και μοντέλα. Αντώνης Κοκορίκος, Αφροδίτη Σημίτη, Καίτη Φαρμάκη, Σπύρος Παγιατάκης, Σάκης Τσιτομενέας, Αλέξανδρος Χριστόπουλος, Σωτήρης Ρουμελιώτης, Κοσμάς Δεβελέγκας, Παντελής Στασίνος, Βαγγέλης Χαρισόπουλος, Κώστας Ζήκος, Μπέττυ Μαγγίρα, Λιάνα Μαστάθη, Μαριλού Ρεπαπή, Μίνα Μπιράκου, Γιώργος Πανόπουλος, Νάνσυ Ζαμπέτογλου, Μάγκυ Χαραλαμπίδου, Λυδία Παπαϊωάννου, Φώτης Σεργουλόπουλος, Χριστίνα Γιαννοπούλου, Νάγια Αποστόλου, Γρηγόρης Σαμουρκάσογλου, Θέμης Λάζαρης, Νίκος Μάρκογλου (ως ηχολήπτης) και Πέτρος Κωστόπουλος (ως ιδιοκτήτης και παραγωγός), είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που πέρασαν από την συχνότητά του όλα αυτά τα χρόνια.
 
Το 2012 ήταν μια κρίσιμη χρονιά στην ιστορία του Nitro 102.5. Το σκηνικό που θα ακολουθούσε είχαν «περιγράψει» οι πολυάριθμες απολύσεις στις αρχές της τότε σεζόν, αλλά και η κατάργηση των ανά ώρα δελτίων ειδήσεων. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς πτωχεύει η ΙΜΑΚΟ, με την άδεια του Nitro που ήταν κατοχυρωμένη στην εταιρία, να «σώζεται» τελευταία στιγμή και να μεταβιβάζεται σε θυγατρική του ομίλου. Σχεδόν αμέσως ο ραδιοσταθμός περνάει στα χέρια της Eurobank, στην οποία ήταν υποθηκευμένος, με σκοπό να μπει σε πλειστηριασμό παρά την έντονη φημολογία ότι εξαγοράστηκε από τον όμιλο ΑΝΤ1, μαζί με τίτλους περιοδικών της ΙΜΑΚΟ. Οι εναπομείναντες και ήδη απλήρωτοι εδώ και μήνες παραγωγοί, άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την συχνότητα, με το πρόγραμμα να μετρά το πολύ τρεις εκπομπές καθημερινά. Τον Νοέμβριο του 2012, και μετά από άγονους πλειστηριασμούς, ο Nitro 102.5 πωλείται στον Γιώργο Πολίτη έναντι μόλις 30.000 ευρώ, με τα χρέη του όμως να υπερβαίνουν το εκατομμύριο. Παρόλα αυτά ο ραδιοσταθμός έφτασε σε οριακές καταστάσεις, όπως στο να διακοπεί προσωρινά η εκπομπή του λόγω εντολής για κατάσχεση των μηχανημάτων του, αλλά και η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις του στην Μαρίνου Αντύπα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με γεννήτρια για αρκετό διάστημα. Τον ίδιο μήνα σταμάτησαν επ' αόριστον και οι εκπομπές του με την κήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιών από την ΕΤΕΡ.
 
Η επόμενη χρονιά ωστόσο ήταν χρονιά ανασύνταξης για τον Nitro 102.5. Οι εργαζόμενοι του σταθμού κάνοντας χρήση του νέου τότε νόμου περί αυτοδιαχείρισης των ραδιοφώνων, κατάφεραν και πήραν την άδειά του από τον όμιλο Πολίτη -ο οποίος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ποτέ τον Nitro- μαζί με όλα τα μηχανήματά του. Το καλοκαίρι του 2013 ο Nitro 102.5 γίνεται κι επίσημα το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο μουσικό ραδιόφωνο, με την θετική εισήγηση του ΕΣΡ. Μέχρι που λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2013, ο Nitro βγάζει ξανά εκπομπές από νέες εγκαταστάσεις, με παραγωγούς τους ίδιους τους εργαζόμενους-ιδιοκτήτες, ως επί το πλείστον. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Nitro 102.5 ξεκινά συνεργασία με το Join Radio των Σημίτη-Αναστασίου, και επαναλανσάρεται ριζικά ως ένα πιο alternative ραδιόφωνο, αλλάζοντας το ρεπερτόριό του και παίζοντας περισσότερες dance μουσικές.



Σήμερα, ο Nitro Radio είναι ένα από τα ραδιόφωνα με τις περισσότερες ώρες προγράμματος στα FM της Αθήνας, με εκπομπές τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, αλλά και DJ ζώνες. Στις μετρήσεις κινείται μεν σε χαμηλά επίπεδα για εναλλακτικό ραδιόφωνο, κινούμενο πάνω από το 2%, ωστόσο για έναν μήνα είχε κατακτήσει την πρωτιά, ως το μουσικό ραδιόφωνο με την μεγαλύτερη διάρκεια ακρόασης κατά μέσο όρο.
Από το e-tetRadio, οι ευχές μας για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση είναι αυτονόητες -και δη, για αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα!