«Θέλουμε επαναπρόσληψη συνεργατών στο Τρίτο» και το e-tetRadio συμφωνεί

«Θέλουμε επαναπρόσληψη συνεργατών στο Τρίτο» και το e-tetRadio συμφωνεί
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανοικτή επιστολή του ιστορικού και πανεπιστημιακού καθηγητή Αλέξιου Γ.Κ. Σαββίδη προς τη διοίκηση της ΕΡΤ για το Τρίτο Πρόγραμμα.

12 Οκτωβρίου 2015
Απευθύνεται στον Διονύσιο Τσακνή, Λάμπη Ταγματάρχη, Νίκο Παππά και Πάνο Χρυσοστόμου, τον συντονιστή του Τρίτου. Δεν συμφωνούμε φυσικά με όλα όσα λέει, ωστόσο ακούμε με εξαιρετική προσοχή τις παρατηρήσεις του και τασσόμαστε αναφανδόν  υπέρ της πρότασής του να πάρουν ξανά κόσμο απ' έξω ώστε να μπορεί το Τρίτο να λειτουργεί όπως πρέπει και όπως του αξίζει. Ποιος όμως είναι αυτός που θα υποστηρίξει μία τέτοια πρόταση στη σημερινή κοινωνία; Να ζητήσει να προσληφθεί κι άλλος κόσμος σε μία ΕΡΤ που διαθέτει ήδη 2.301 υπαλλήλους; Εμείς πάντως που γνωρίζουμε τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ το θεωρούμε απαραίτητο κι εντελώς αναγκαίο.
 
Παρακάτω μερικά βασικά αποσπάσματα της επιστολής του κ.Σαββίδη:
 
* Παρακολουθώ το Τρίτο, με μεγάλη πυκνότητα ακρόασης και με πραγματική αφοσίωση από δεκάχρονο παιδί, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, και έχω «ζήσει» όλες τις μεταβατικές του περιόδους, υπό τις επάλληλες διευθύνσεις του. 
 
* Κατά την άποψή μου το Τρίτο βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Βασικό επιχείρημά μου, ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη αρθρογραφία μου, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Τρίτο πάσχει πρώτα απ’ όλα από οργάνωση και συντονισμό –μας δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος (έστω από έναν ελεγκτή και «γνώστη» του αντικειμένου) για ό,τι ετοιμάζεται και μεταδίδεται.
 
* Με θλίψη και οργή παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες την πρωτοφανή παρακμή – η μάλλον καταστροφή/κατάρρευση - του Τρίτου Προγράμματος, η οποία φοβούμαστε ότι οφείλεται όχι μόνο σε έλλειψη οργάνωσης και αδιαφορία των «υπευθύνων», αλλά ίσως και σε λόγους πιθανόν κάποιας πολιτικής αντεκδίκησης, λόγω των γνωστών γεγονότων που είχαν οδηγήσει στο «σήριαλ» με τις ομαδικές απολύσεις, που ακολούθησε την διακοπή λειτουργίας του (και όλης της ΕΡΤ, βέβαια), το καλοκαίρι του 2013! Δεν ακούμε πια δεκάδες παραγωγούς εκπομπών μουσικής και λόγου που εργάζονταν από την επαναλειτουργία του Τρίτου, τον Μάρτιο του 2014 (στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ), έως τα τέλη Ιουλίου 2015.  
 
* Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου μεταδίδονταν μόνο επαναλήψεις. Στερηθήκαμε μεταξύ άλλων την ενημέρωση για τη μουσική επικαιρότητα και κυρίως τις ζωντανές μεταδόσεις συναυλιών από όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2014, καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου μεταδίδονταν δύο ή και τρεις συναυλίες ημερησίως, από τα σημαντικότερα φεστιβάλ.
 
* Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της υπέροχης και πλούσιας δημοτικής μας παράδοσης, ή της ελαφράς μουσικής, όμως το Τρίτο, αξιότιμοι κύριοι, δεν είναι σταθμός ποικίλης μουσικής, είναι σταθμός κλασσικής μουσικής! 
 
* Στις 3.10 αναρτήθηκε αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα με ισχύ από τις 5.10. Ήδη από τις πρώτες μέρες δεκάδες ακροατές διαμαρτυρήθηκαν  εντόνως,  πρόκειται για ελλιπέστατο έκτρωμα με πολλές επαναλήψεις, καθημερινές εκπομπές για τη τζαζ και το θέατρο, ωριαίο playlist νωρίς το πρωί (07.00-08.00) στη θέση άκρως ενδιαφερόντων πρωινών ωριαίων ή ημιώρων προγραμμάτων μέχρι πριν από μερικούς μήνες και ημίωρο το βράδυ (00.30-01.00), ηχηρές απουσίες, αλλά περιέργως με δεσπόζουσα παρουσία αστοιχείωτων μουσικοπαραγωγών.
 
* Το «νέο» πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινή δίωρη εκπομπή (από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη μεταξύ 08.00-10.00), η οποία διαπιστώσαμε πως προέρχεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας! Τα δύο πρόσωπα που την παρουσιάζουν αλλά και ο τίτλος της εκπομπής είναι απολύτως ίδια: Αρμονία αφανής με την Όλγα Παππά και τον Γιώργο Παπαζαχαρίου.  Ενδεχομένως η εκπομπή να είναι εξαιρετική για τις προδιαγραφές του Πρώτου Προγράμματος, αλλά το περιεχόμενό της (ένας «αχταρμάς» με πολλή ελαφρά μουσική, αναγνώσεις ποιημάτων και εκνευριστικά σχόλια για τον πλανήτη Αφροδίτη «… που είναι ορατός με γυμνό μάτι από τη γη» …), είναι άσχετο με τις απαιτήσεις των ακροατών της πρωινής ζώνης του Τρίτου!
 
* Προσμένουμε το συντομότερο επαναπρόσληψη συνεργατών, με αξιοκρατικά επιτέλους κριτήρια. Εάν επικαλεστείτε οικονομικούς λόγους, σκεφθείτε ότι το κόστος λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού είναι πάρα πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα προκλητικά ποσά που δαπανώνται για τα τηλεοπτικά προγράμματα.