Η κυβέρνηση «τελειώνει» τις δημοτικές τηλεοράσεις;

Η κυβέρνηση «τελειώνει» τις δημοτικές τηλεοράσεις;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα ραδιόφωνα, έπονται. 

23 Οκτωβρίου 2015
update: Τελικά το πήρε πίσω η κυβέρνηση και δεν θα ισχύουν όλα αυτά για τους υπάρχοντες δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. 


Αναβρασμός τις τελευταίες ημέρες στους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με αφορμή την επερχόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις νέες άδειες στην τηλεόραση. Όπως αναφέρει το κείμενο που αναρτήθηκε στην διαβούλευση, άρθρο 3 παρ. 1 εδάφιο β: «Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης που διεξάγεται μέσω δημοπρασίας έχουν οι επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με ειδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, και έδρα εντός της γεωγραφικής περιοχής, για την οποία προκηρύσσονται οι αντίστοιχες άδειες. Για τη σύσταση, την οργάνωση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87)».

Πράγμα που σημαίνει ότι οι φορείς που λειτουργούν τώρα τα δημοτικά τηλεοπτικά κανάλια, που στο σύνολό τους είναι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, θα πρέπει να μετατραπούν σε Α.Ε., προκειμένου να λάβουν άδεια και να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Κάτι που... εμμέσως, προώθησε και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με την διάταξη που ανέφερε την μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες.

 
Τα δημοτικά κανάλια, όπως αναμενόταν, αντέδρασαν. Με σχόλιο-ανακοίνωση στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο, η «Αιγαίο» Δημοτική Ραδιοφωνία Τηλεόραση της Σύρου -που λειτουργεί και τον ρ/σ Αιγαίο Live 95.8- λέει μεταξύ άλλων ότι:
«Η μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, σε Ανώνυμες Εταιρείες, μεταξύ των πολλαπλών προβλημάτων που επισύρει σε αυτές, καίτοι εκπληρώνουν στόχους δημόσιας υπηρεσίας, αποκλείει την επιχορήγησή τους από τους Δήμους. Οι Επιχειρήσεις Ο.Τ.Α Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης εκπληρώνουν στόχους δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας. Ως αντιστάθμιση για την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, από το 1988 έχει θεσπισθεί με το ΠΔ 25/1988 (ΦΕΚ Α΄10) καθεστώς αντιστάθμισης που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή, είναι υφιστάμενες αντισταθμίσεις, αφού καθιερώθηκαν πριν από πολλά χρόνια από την ανακοίνωση της Επιτροπής της ΕΕ το 2001 που είναι σχετική με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση".
 
Ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου εξέδωσε και ο Γιάννης Μπουτάρης, για λογαριασμό της TV100:
«Από τότε που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τη λειτουργία των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, της TV100 και του FM100, θέτοντας τρεις στόχους:
1. Τη μετατροπή τους, από φερέφωνα του εκάστοτε Δημάρχου, σε ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Το πετύχαμε.
2. Τον οικονομικό εξορθολογισμό τους με την αντίστοιχη μείωση της δαπάνης λειτουργίας τους από τα 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, σε κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ. Το πετύχαμε.
3. Τη διαδημοτικοποίησή τους ώστε να μην ανήκουν σε έναν και μόνο Δήμο, αλλά να λειτουργήσουν σε μητροπολιτική, ακόμα και περιφερειακή βάση, με συμμετοχή περισσότερων Δήμων ή και της Περιφέρειας.
Η μετατροπή των Δημοτικών ΜΜΕ σε ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας είναι από τα επιτεύγματα αυτής της δημοτικής Διοίκησης όπως και των εργαζομένων σε αυτά. Σήμερα, η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της, καθώς απασχολεί 115 άτομα και καλύπτει με επάρκεια την τοπική και περιφερειακή ειδησεογραφία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της κυβέρνησης να απαιτεί τη μετατροπή της σε Α.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα την εξισώσει με τα υπόλοιπα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πλήξει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα της και θα την οδηγήσει μαθηματικά στο μαρασμό και την απαξία.
Το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εισηγήθηκε έγκαιρα στους δύο συναρμόδιους υπουργούς δύο τροπολογίες με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Τηλεόρασης ως "Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης", καθώς και η εξαίρεσή της από τη διαδικασία "εξαγοράς" της άδειας λειτουργίας της μέσω δημοπρασίας. Εύχομαι και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και θα κάνουν δεκτές τις τροπολογίες που εισηγούμαστε».
 
Η παρούσα διάταξη πάντως, ισχύει προς το παρόν μόνο για τα τηλεοπτικά «media» των δήμων. Και λέμε «προς το παρόν» διότι θα ακολουθήσει (σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις προθέσεις της κυβέρνησης) και η αδειοδότηση των ραδιοφώνων. Διότι σε περίπτωση που ισχύσει και εκεί η αναγκαστική μετατροπή τους σε Α.Ε., σταθμοί που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην χρηματοδότηση των δήμων και παρουσιάζουν ελάχιστα ως μηδαμινά έσοδα, είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο.