Τα άλμπουμ του 2015

Τα άλμπουμ του 2015
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κι έφτασε η στιγμή κάθε χρόνου που γινόμαστε John Cusack ή Rob Gordon, αν προτιμάτε από το Hi Fidelity με την Top Five Records και την μουσική ως καύσιμο για τα ταξίδια του μυαλού μας. Οι λίστες της χρονιάς. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας, που όλοι αγαπούν να κατηγορούν μα λατρεύουν και να διαβάζουν κάθε Δεκέμβρη.

17 Δεκεμβρίου 2015Αυτά, λοιπόν, είναι τα 50 άλμπουμ που το Fresh ξεχώρισε για το 2015 με σειρά περισσότερο τυχαία, λιγότερο αξιολογική και αρκετά προσωπική…
Πρέπει, μάλιστα, να είναι και η μόνη λίστα που δεν περιλαμβάνει Lana Del Rey και Tame Impala.

Αλμπουμ της χρονιάς

Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν ότι το hip-hop έχει τελειώσει από καιρό, μα κάθε χρόνο έρχεται τουλάχιστον μία σπουδαία ηχογράφηση για να τους διαψεύσει. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο Kanye West φέτος είναι ο Kendrick Lamar με ένα παράξενο, σκοτεινό και εγκεφαλικό δίσκο που δείχνει κατευθείαν μπροστά στο μέλλον της pop μουσικής, γενικότερα.




 
Bjork - Vulnicura
Κουράζει πολλούς κάθε χρονιά που υπάρχει μία κυκλοφορία της Bjork να σημαδεύεται από αυτήν, μα δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Κι ας ψάχνουν μερικοί μειονεκτήματα στην υπερβολική της σχέση με την τεχνολογία ή οτιδήποτε άλλο. Το Vulnicura είναι μία σύγχρονη, υψηλής αισθητικής και έμπνευσης συμφωνία.


 
Songhoy Blues - Music In Exile
Tο Μάλι είναι εδώ και πολλά χρόνια μία μουσική πρωτεύουσα για την Αφρική και για την world music. Οι Songhoy Blues, όμως, θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί και στην Αμερική αφού παίρνουν τα blues της ερήμου όπως τα μάθαμε από τους Tinariwen και τα παντρεύουν με μία γερή δόση αμερικανικής μαύρης κουλτούρας.


 
Courtney Barnett - Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
Ακόμα κι αν το ντεμπούτο άλμπουμ αυτής της ιδιαίτερης αυστραλέζας δεν ήταν τόσο καλό θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον πιο κουλ τίτλο της χρονιάς. Όμως, η Courtney είναι ό,τι πιο φρέσκο και ενδιαφέρον ακούσαμε φέτος από τον χώρο του ροκ.


 
Foals - What Went Down
Οι Foals στο συνθετικό τους απόγειο σκαρώνουν με ευκολία μελωδίες και σκληρά μεταλλικά ροκ τραγούδια αδιαφορώντας πια για την έκπληξη. Κι αυτό μοιάζει να τους απελευθερώνει.


 
Wolf Alice - My Love Is Cool
Τους πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να κυκλοφορήσουν ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ κι η αναμονή αποζημιώνει τόσο αυτούς όσο κι εμάς. Η λονδρέζικη μπάντα είναι ίσως η καλύτερη μετεμψύχωση των Elastica.


 
Calexico - Edge Of The Sun
Τόσα χρόνια, αθόρυβα και σεμνά, ηχογραφούν μικρά κομψοτεχνήματα από τα οποία δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο ως ανώτερο των υπολοίπων. Αρκετά χρόνια, λοιπόν, μετά το πρώτο εκείνο ξάφνιασμα με το Black Light οι Calexico συνεχίζουν την εξερεύνησή τους στην μουσική κουλτούρα της Αμερικής προσθέτοντας τις pop, αλλά και ψεχεδελικές και ελαφρώς πειραματικές πινελιές τους.


 
Alabama Shakes - Sound And Color
Μοιάζει να θυσιάζεται η φρεσκάδα του ντεμπούτο τους προς χάριν της πιο προσεγμένης παραγωγής μα η φωνή της Brittany Howard αρκεί για να σε κρατάει ώρες και ώρες. Πόσω μάλλον για ένα άλμπουμ…


 
Deafheaven - New Bermuda
Η απόλυτη ροκ συμφωνία του 21ου αιώνα; Ο θόρυβος και η μελωδία, ο πειραματισμός και ο βιομηχανικός ήχος, το ροκ του μέλλοντός μας; Οι Deafheaven ηχογράφησαν ένα σπουδαίο άλμπουμ γι’ αυτή τη χρονιά.


 
Joanna Newsom - Divers
Ακόμα ένα κορίτσι που με κάθε της δουλειά ανανεώνει τη φλόγα μέσα μας. Η Kate Bush, η Joni Mitchell, η Tori Amos, η Bjork όλες μαζί σε ένα. Το Divers είναι ίσως η πιο γήινη και pop –γιατί, όχι- δουλειά της.


 
Μέρος 2ο