«Δαίμονας» στο ΚΕΤ, Σαπφώ: «Και τώρα ο έρωτας ο λυσιτελής με παρασύρει»

«Δαίμονας» στο ΚΕΤ, Σαπφώ: «Και τώρα ο έρωτας ο λυσιτελής με παρασύρει»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο έρωτας, το απόλυτο ένστικτο της ανθρώπινης υπόστασης. Το πιο μοναχικό, σχεδόν ξυπόλυτο συναίσθημα, που άλλοτε σαν Μεσσίας κι άλλοτε σαν τέρας, βρίσκει τροφή στην ανθρώπινη λογική. 

22 Δεκεμβρίου 2015
Της Ζωής Νικολάου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού
 
Εκμηδενίζοντας κάθε άλλη ανάγκη, το πάθος, ξεπερνά τα όρια της πραγματικότητας που φτιάχνουν οι άνθρωποι και με μια υπέρογκη ορμή φέρνει την παλίρροια στις ζωές τους. Και κάπου ανάμεσα στην παράνοια και την παραμυθία, περιπλανώνται οι αιώνιοι εραστές, δεμένοι μ’ ένα πεπρωμένο παρακμής που πλέκουν οι ίδιοι γυρεύοντας αλήθεια σ’ αυτό που δεν ψηλαφίζεται ποτέ. Άλλωστε, όλοι οι παράφοροι έρωτες ήταν αυτοκαταστροφικοί.  

«Στης λογικής το πρόσταγμα η καρδιά δε θ’ αντιδρά, σάρκα και νους θα δένονται στην άρπα Σου ένα τέλι κι από τα δάση των ξανθών βλεφάρων Σου φαιδρά θα βλέπουν οι έκθαμβοι άνθρωποι: τον Ήλιο ν’ ανατέλλει», έγραψε ο Ρίτσος. Και κάπως έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι αδυνατεί πλήρως να κατανοήσει των έρωτα των άλλων, να βουτήξει και να σώσει τον «δαίμονα» μέσα τους, να γευτεί την «όστια», την πιο σκοτεινή και άρρωστη μορφή αυτού που ο Ουγκώ ονόμαζε «μέλι της ζωής».
 
Οι απαγορευμένοι εραστές, το αλύτρωτο «θέλω», το ανείπωτο «έλα» , ο ανομολόγητος πόθος της αναμονής, η ηδονή και αυτό που εν τέλει σπάει τη σιωπή... η συνάντηση ή ο θάνατος. Ο έκλυτος Νικολάι του Ντοστογιέφσκι, αναβιώνει στα λόγια της γερασμένης ανήλικης Ματριόσα για τον έρωτα τους, μέσα από το κείμενο της Μαρίας Ευστασιάδη, στο ηδυπαθές σκηνικό που στήνει ο Μιχάλης Αγγελίδης και ενσαρκώνει η δωρική Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Μια παράσταση για τους λάτρεις της απαγορευμένης ποίησης και της παραβατικής τέχνης. Αυτής που απεικονίζει το ενδόμυχο έρεβος που ο άνθρωπος ενέχει πάντα, όπως περιγράφεται από τη φιλότητα και το νείκος του Εμπεδοκλή ως τη libido του Φρόιντ. Μην τη χάσετε.
 
Info: μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (21:00)  στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
γενική είσοδος : 10 € | φοιτητικό, άνω των 65 ετών : 8 € | κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ : 5 €