«Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» στο θέατρο Φούρνος

«Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» στο θέατρο Φούρνος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γι αυτό που πολλοί ονομάζουν «γυναικεία υστερία», γι αυτό που η ανθρώπινη κοινωνία θεωρεί ως θέσφατο, γι αυτό γράφει ο Τένεσι Ουίλιαμς από το γνωστό, αγαπημένο καλειδοσκόπιο ενός «poete maudit». 

14 Ιανουαρίου 2016
Της Ζωής Νικολάου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού
 
Πολλοί συνέκριναν το έργο του, με ταινίες του Αλμοδόβαρ και μια επίσκεψη στον Φούρνο των Εξαρχείων θα σας προβληματίσει πράγματι γι αυτή τη διαπίστωση.

Κάτι λιγότερο από 40 χρόνια μας χωρίζουν από το ιδιόμορφο αυτό θεατρικό έργο του Ουίλιαμς, κι όμως, αν αλλάζαμε λίγο την ενδυμασία  και τα κοινωνικά στάτους των πρωταγωνιστριών, μόνο ως προς τις ονομασίες τους, θα ήταν σαν να παρακολουθούμε σύγχρονές μας στιγμές που αντηχούν στο χρόνο. Τέσσερεις γυναίκες, οι κατά κόσμον «Ομάδα 92», βρίσκονται επί σκηνής εν εξάλλω καταστάσει για τους δικούς της λόγους η καθεμία. Η γυναικεία παρουσία μέσα στα κοινωνικά δεδομένα που πάντα υποκύπτει στην κοίμηση των ενστίκτων της για να παλεύει διαρκώς για το παραμύθι. Διαλέγουν ανάμεσα στον έρωτα, το χρήμα και τη γνώμη της γειτόνισσας. Κι επειδή δεν είναι σουφραζέτες της εποχής, δυστυχώς οι μοναδικές επιλογές τους είναι αυτές.
 
Στην προσπάθεια της γυναικείας φύσης για αποδοχή, δημιουργούνται τραγελαφικά σκηνικά που κρύβουν το δράμα του συμβιβασμού και τη δυστροπία της στρατηγικής που χρειάζεται για να υπάρχει ο ευυπόληπτος σύντροφος, η «κανονικότητα» της οικογένειας, η αποτελεσματικότητα σε κάθε ρόλο –μάνα, εργαζόμενη, κόρη, σύζυγος. Κι όλα αυτά πασπαλισμένα με λίγο ρομαντισμό για να τιθασεύει τα πολλά πολλά συναισθήματα.
 
Ο προορισμός είναι το «Creve Coeur»,  η ηλιόλουστη ανθισμένη παραλίμνια περιοχή, η ιδανική για κυριακάτικη εκδρομή, που στα ελληνικά ονομάζεται «Ραγισμένη καρδιά». Και  αυτό το οξυδερκέστατο λογοπαίγνιο,  που ζωντανεύει στο θέατρο της Μαυρομιχάλη, είναι τροφή για σκέψη για κάθε θεατή που αναλογίζεται ακόμα την αέναη επίδραση των κοινωνικών στερεοτύπων στις προσωπικές και πιο ενδόμυχες προσωπικές επιλογές.
 
Info:
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21.15
Τιμή εισιτηρίων: 12€ , φοιτητικό 8€, ανέργων 5€
Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168
Πληροφορίες -κρατήσεις θέσεων: 210-6460748